Güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürülen Zeki Durdu'nun Malatya'da toprağa verilişi sırasında aile ile terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan posteri açan grup arasında gerginlik yaşandı.
[
](https://www.mynet.com/bdpli-yildiz-teroristlerin-cenaze-tesliminde-110100564214)
Şehir Mezarlığına getirilen cenazenin taşınması sırasında yüzleri kapalı grubun Öcalan posteri ve Kürtçe pankart açması üzerine aile tepki gösterdi. Yaşanan gerginliğin ardından grup slogan atmama kararı aldı.
BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, cenaze törenine resmi TBMM 21 plakalı makam aracı ile katıldı. Tuncel, mezarlıkta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Artık bu sorunun barış ve demokrasi içerisinde çözülmesi gerekirken ne yazık ki her gün operasyonlar oluyor ve ne yazık ki her gün gençler yaşamını yitiriyor. Artık bunlar son olsun diyoruz. Türkiye'de Kürt sorununun çözümünde yeni gençler yaşamını yitirmesin. Bunun için de başta biz olmak üzere tüm siyasilere görev düşüyor. Bu konuda özellikle hükümetin sorumluluk sahibi olduğunu düşünüyoruz. Eğer operasyon emri verilmeseydi, bugün bu gençler yaşıyor olacaktı. Bu açıdan gerçekten artık yeter. Gençler ölmesin, gençler toprağa düşmesin. Bunun için başta siyasiler olmak üzere herkes görev ve sorumluluğunu yerine getirsin diyoruz. Umuyorum, bu 7 genç son olur ve Türkiye yeniden ölüm görmez" ifadelerini kullandı.
Öte yandan, Hatay ve Adana'daki cenazelerde de polisle terör örgütü yandaşları arasında gerginlik yaşandı.
Hatay'ın Hassa ilçesinde, aralarında 'Amanos sorumlusu' olarak bilinen Aydın Baran'ın da aralarında bulunduğu terör örgütü mensubu 7 kişinin cenazesinin yakınlarına teslim edilmesi sırasında çatışma yaşandı. Malatya'daki cenaze töreninde de, aile ile slogan atmak ve Öcalan posteri açmak isteyen grup karşı karşıya geldi.
Adana'da, cenazelerin alımı için morgun önünde bekleyen gruplar slogan atarak Dağlıoğlu, Şakirpaşa ve Hürriyet mahallelerine yürürken, yolda ateş yakarak güvenlik güçlerine taş, molotofkokteyli ve havai fişek attı.
Polisin müdahalesi sonucu 6 kişi gözaltına alınırken, bazı kadınlar, gösterilere katılan küçük yaşta çocuklarını kollarından tutup uzaklaştırdı.
Mahalle sakinlerinden de göstericilere tepki geldi ve özellikle kadınlar başta olmak üzere bazı kişiler, kol kola girerek grubun Dağlıoğlu Karakoluna yürümesini engelledi.
Mahalle sakinlerinin tepkisi üzerine yüzleri poşuyla kaplı bazı kişiler, yola attıkları kaldırım taşlarını toplayarak, kenara çekti.
Halkın göstericilere tepki göstermesinin ardından Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler başta olmak üzere polisler, polis merkezinin önüne kadar çekildi.
Bir kadın, Dağlıoğlu Mahallesi'nde görevli ekipleri sevk ve idare eden Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Tunga'nın yanına gelerek, ''Biz de bunlardan bıktık. Çocuklarımıza bir şey olacak diye korkuyoruz. Barış istiyoruz, kimsenin çocuğuna zarar gelmesin istiyoruz. Bunların hepsini uzaklaştıracağım. Ben mücadele edeceğim. Analar ağlamasın'' dedi.
Etkisiz hale getirilen teröristlerin ''Mazlum Amed'' kod adlı Aydın Baran (43), ''Yılmaz Ernesto'' kod adlı Çetin Karadağ (22), ''Devrim Sipan'' kod adlı Bülent Döner (34), ''Kandal Kavvar'' kod adlı Emrullah Atalmış (30), ''Boran Nurhak'' kod adlı Önder Konca (25), ''Rojwan Tolhildan'' kod adlı Zeki Durdu (29), ''Ciger Mardin'' kod adlı Şehmus Özalp (23) olduğu tespit edildi.
Örgüte 1990 yılında katılan Aydın Baran'ın, eski ''Amanos bölge sorumlusu'' olan ''Panzer Kemal'' kod adlı Medeni Sayılgan'ın yerine Hatay'a gönderildiği öğrenildi.
Baran'ın birkaç hafta önce Suriye'den ülkeye giriş yaptığı belirlendi.
2006 yılında Şanlıurfa'da örgüte katılan Çetin Karadağ'ın ailesinin de terör örgütüne tepkili olduğu, Karadağ'ın yakınlarının dün gece savcılığa müracaat ederek, cenazelerini grupla birlikte almak istemediklerini belirttikleri kaydedildi.