Başbakan Erdoğan’la da bir araya gelen Barzani’ye, MİT Müsteşarı Fidan, örgütün Kuzey Irak’taki faaliyetleri ve elebaşıları ile ilgili yeni bir liste verdi.
IRAK Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani 6 yıl aradan sonra geldiği Türkiye’de, PKK ile mücadele konusunda işbirliği mesajı verdi fakat örgüt için “terör örgütü” ifadesi kullanmadı. Ankara’daki ilk görüşmesini Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yapan Barzani, daha sonra Başbakan Tayyip Erdoğan’la öğle yemeğinde bir araya geldi. Görüşmelerde MİT’in yeni müsteşarı Hakan Fidan da hazır bulundu. Davutoğlu, Barzani’ye, bir ara Kürtçe “Kak Mesud (Mesud Ağabey)” diye hitap etti.
Etkin istihbarat
Müsteşar Fidan, PKK’nın Kuzey Irak’taki faaliyetleri ve elebaşıları ile ilgili yenilenmiş listeyi Barzani’yi ileterek, örgütün bölgedeki lojistik imkanlarının sona erdirilmesini, Erbil’deki üçlü mekanizmaya daha etkin istihbarat verilmesini ve sınır güvenliğinin artırılmasını istedi. Davutoğlu ve Barzani, Dışişleri’nde 1,5 saat süren görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu şöyle konuştu:
Erbil’e Türk bankası
“Bundan sonra karşılıklı ziyaretlerimiz artacak. Türk, Arap, Kürt, Sunni, Şii tarihte olduğu gibi tek bir havzada olacak. Bölgenin yeniden yapılanması sırasında Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’ni bölgenin en önemli unsurlarından biri olarak görüyoruz. Enerji, sanayi ve ticareti geliştirmek için ortak projeler yürüteceğiz. THY’nin Erbil’e sefer başlatması, Ziraat Bankası ve İş Bankası’nın Erbil’e şube açması da planlarımız arasında. Ortak perspektifimizi tehdit eden unsur, kardeşliğimize fitne tohumları ekmeye çalışan terör faaliyetleridir.”
Şiddete karşıyız
Davutoğlu’nun Erbil ziyaretiyle ilişkilerin daha farklı bir çizgiye oturduğunu vurgulayan Barzani ise, Türkiye’nin Kuzey Irak’ın batıya açılan kapısı olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Başbakan Erdoğan’ın bölgeye yönelik açılım politikasını takdir ediyorum. İlişkilerimizin gelişmesi için her türlü işbirliğine hazırız. İsteğimiz, açılım politikasına destek vererek sıkıntıların sona erdirilmesi. Bölgede Türk ya da Kürt, her gencin kanının dökülmesi bizi üzüyor. Türkiye’nin güvenliğini kendi güvenliğimizden ayrı görmüyoruz. Irak’ta gelişmekte olan hükümet için sergileyeceğimiz tavır yapıcı ve herkesi kapsayıcı olacak. Kerkük sorunu için Anayasa’nın 140’ıncı maddesinin uygulanmasını istiyoruz.”
İstiyorsanız Irak bayrağını getiririz
DIŞİŞLERİ Bakanı Davutoğlu’nun yabancı konuklarıyla ortak toplantısı sırasında hem Türkiye’nin hem de misafir ülkenin bayrağı kürsünün arkasına konurken Barzani’de bu yöntem uygulanmadı. Dışişleri’nin Fatin Rüştü Salonu’nda yapılan toplantıda sadece Türkiye bayrağı yer aldı. Bir soru üzerine Davutoğlu, “Özel bir anlamı yok. İstiyorsanız Irak bayrağını hemen getiririz. Bizim için Irak’tan gelen herkes Irak vatandaşıdır” dedi. Barzani ise “Bayrağın olmadığını fark etmemiştim” diye konuştu. (Hürriyet)