İstanbul - Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Kretschmer, "Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türk ordusu da terörizmle mücadelenin sadece silahla olamayacağı, sorunun kültürel, politik ve ekonomik boyutu olmadan çözülemeyeceğini anladı" dedi.
Kadın Girişimcileri Derneğinin (KAGİDER) İstanbul'da düzenlediği "Avrupa Birliği Yolunda Kadın" konulu toplantıya katılan Kretschmer, konuşmasının, resmi
unvanıyla yaptığı son konuşma olduğunu dile getirdi.
Kasım ayında açıklanacak olan ilerleme raporunun, durum tespiti yapan, fotoğraf niteliğinde bir rapor anlamına geldiğini anlatan Kretschmer, AB müzakere sürecinin bazı düzenlemeler ve yasal reformları gerektirdiğine, bütün ülkelerle yaşanan müzakere süreçlerinin müktesebata uygun olarak yürütüldüğüne dikkati çekti.
Türkiye'nin 2004 yılına kadar olan süreçte gerçekleştirdiği reformların hızının bu tarihten itibaren aynı şekilde devam etmeyip bir miktar yavaşladığını kaydeden Kretschmer, yine de Türk hükümetinin reformlar konusunda istekli olduğunu, Türkiye'nin kriterleri yerine getireceğine inandığını söyledi.
Hansjörg Kretschmer, bazı başlıklar konusunda tatmin edici ilerlemelerin kaydedilmesine ihtiyaç olduğuna işaret ederek, bunlardan ilkinin insan hakları olduğunu, ifade özgürlüğünün AB'nin olmazsa olmaz kriteri olduğunu, bu nedenle 301'inci maddede değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.
Kretschmer, bir diğer başlığın yargı bağımsızlığı olduğunu belirterek, bu konuda ordunun da sivil mekanizmaların da elinden geleni yapması gerektiğini ifade etti.
Bu süreçte Türkiye'nin güney doğusunun ekonomik, sosyal ve kültürel bakımdan gelişiminin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Kretschmer, "Bu konuda bütün
hükümetlerin sorumluluğu, üzerlerine düşen görevler var. Ama şunu memnuniyetle ifade etmek isterim ki; dünyanın her yerinde olduğu gibi Türk ordusu da
terörizmle mücadelenin sadece silahla olamayacağı, sorunun kültürel, politik ve ekonomik boyutu olmadan çözülemeyeceğini anladı" diye konuştu.
Kretschmer, Fransız meclisinden geçen Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasaya ve 301'inci maddeye ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi:
"Yasa yürürlüğe girmedi. Fransız meclisinden geçti ama senatonun ve cumhurbaşkanının onayı gerekiyor. Bununla ilgili konuşmamız spekülasyon olur
ancak, yasanın senatodan ve cumhurbaşkanının onayından geçeceğini düşünmüyorum.
301'inci maddeyle bu yasayı karşılaştırıyorsunuz. Ancak ikisi birbirinden çok farklı. Fransız meclisinin yaptığı 301'i haklı çıkarmamalı. Zaten Aralık ayındaki zirve öncesi bu konuda bir ilerleme olabileceğini sanıyorum."