ANKARA, Yetkililerden edinilen bilgiye göre, yönetmeliğin uygulama sürecinde 5 renk belirlendi ve renklere farklı düzeyler alındı. Her lider grubu için ayrı renkler belirlendi. Kademeli olarak belirlenen listede isimler, Kırmızı, Mavi, Yeşil, Turuncu ve Siyah diye sıralanıyor.
Her bir biyografide, terör şüphelisi ismin katıldığı veya talimatını verdiği terör eylemleri, yol açtığı can kayıpları belirleniyor, fotoğrafları, örgütlere katılım yılları ve faaliyetleri gibi bilgiler yer alıyor.
4 MİLYON TL'YE KADAR ÖDÜL
Yönetmelikle, terör örgütlerinin, başta üst düzey yöneticileri, bölge ve alan sorumluları, il ve ilçe sorumluları olmak üzere hiyerarşik olarak tüm yönetici kademeleri hedefleniyor. Verilecek “teşvik ödülü”, aynı zamanda EYP Yakalanan veya etkisiz hale getirilen kişi veya engellenen suçun niteliğine göre ödül miktarı 4 milyon tl’ye kadar çıkıyor. Törörle mücadele yetkilileri, 200 bin TL’ye kadar ödüllerin ağırlıklı olarak mühimmat, EYP, eylem hazırlığı, alan liderleri gibi unsurları kapsayacağını, 4 milyon TL’ye olan ödüllerinse lider kadrosunu, bölge sorumlularını ve Merkez Komite üyelerinin yakalanmasını sağlayacak bilgileri kapsıyor. Bununla beraber büyük miktarda EYP ve lojistik unsurlara darbe vurmayı sağlayan bilgileri ihbar edenlere verilecek ödül de komisyon kararıyla artabilecek.
Komisyon bir mağduriyet ve gecikmeme yaşanmaması için de verilen bilginin doğruluğu tespitiyle beraber, en geç 10 gün için de kararı verecek.
ABD VE İNGİLTERE'DEKİ SİSTEMLER İNCELENDİ
Yaklaşık 1 aydır çalışmalarını sürdüren komisyon, başta ABD ve İngiltere olmak üzere 10’dan fazla ülkenin uygulamalarını tüm detaylarıyla inceledi ve kapsamlı bir yol haritası ve uygulama çerçevesi çıkarttı. 31 Ağustos’ta yürürlüğe giren yönetmeliğin uygulama süreci ve çerçevesi ise yeni netleşti. Aranan isimlerle ilgili web sayfaları açılacak, uygulama için sosyal medya kampanyası başlatılacak ve Arapça, Kürtçe, Türkçe, İngilizce ve Almanca broşürler dağıtılacak. Varolan bilgilendirme hatları dışında, güvenliğin en üst düzeye çıkarılması amacıyla yeni telefon hatlarının sadece bu konuyla ilgili bilgilendirmeler için devreye girmesi gündeme. Kurulan yeni sisteme ve uygulamaya Adalet için Millet Hattı ismi verileceği belirtiliyor.
YÖNETMENLİKLE NE HEDEFLENİYOR?
Güvenlik kaynakları yeni yönetmeliğin hedefini ise şöyle özetliyor;
“İlk defa doğrudan lider kadrosu hedefleniyor. Daha önce kırmızı bülten çıkartılan kadro hakkında kapsamlı bir hazırlık göstergesi olarak görülüyor. Terör örgütüyle mevcut mücadele sürerken, öncelikli olarak zorla götürülen, kandırılan kişilerden ziyade, eylemlerin beyin takımını ve yönlendirici niteliği taşıyanlar hedef alınıyor. Örgütte alt düzey bir teröristin ortalama yaşam süreci 3-4 yılı geçmiyor. Halbuki 1970’lerin sonundan bu yana, lider kadrosunda olanlar en az 20-30 yıldır binlerce kişiyi teröre sürüklemiş, binlerce insanın hayatına girmiştir. Yeni yönetmelik doğrudan bir şekilde öncelikli olarak bu kişileri hedef alıyor. Yönetmelik terörle mücadele konseptinde kapsamlı bilgi akışı, etkin müdahale ve etkisizleşme süreçlerini kapsıyor. Bilgi akışıyla beraber, bölge ve alan sorumluları da dahil olmak üzere lider kadroları etkisiz hale getirilecek ve terörün beyni diye nitelendirilebilecek isimler ve kadrolar tasfiye edilecek. Yönetmeliğin tek bir terör örgütüne yönelik olmadığı, tam tersine tüm terör örgütlerinin kapsaması ise önemli bir dönüm noktası. Türkiye’nin terörle mücadelede kapsamlı bir yol haritası hazırladığı anlamına geliyor. Vatandaş olmayanlar da yönetmeliğin sağladığı imkanlardan yararlanabilecek. Yani bir Irak veya Suriye vatandaşı da terör örgütlerinin lider kadroları hakkında bilgi verdiği zaman teşvik ödülünü alabilecek. Silaha ve silahlı eylemlere bulaşan tüm isimler hedef olacak.Korucular da yönetmelikten faydalanacak. Örgüt içi infaz geleneğinin en güçlü olduğu terör örgütlerinin başında gelen PKK’da yönetmelikle beraber infazların artabileceği ve korku ve panik duygusunun hakim olacağı değerlendiriliyor. Terör örgütlerinin derin kadroları hedefleniyor bu yönetmelikle. Kandırılan, zorla götürülen gençler değil, liderler hedef.
KOMİSYON NASIL ÇALIŞACAK?
Yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra İçişleri Bakanlığı bünyesinde bir komisyon oluşturuldu. Bu komisyonun alt sekretaryası güvenlik birimlerinden gelen tüm verileri değerlendirecek ve en geç 3 gün içinde üst komisyona teşvik-ödül miktarının belirlenmesi için yönlendirecek. Üyeleri gizli tutulan komisyon, belirlenen nesnel kriterler etrafında tüm verileri, bilgiyi veren isimleri görmeden değerlendirecek. Daha sonra da belirlenen ödül elden teslim edilecek. Verilen bilgi ile kaç can kurtarıldığı, örgüte ne kadar darbe vurulduğu, söz konusu hedefin örgütteki pozisyonu gibi hususlarda nesnel kriterler belirlendi.
Yetkililer, ilk etapta harcanmak üzere 100 milyon TL ayrıldığını, bütçenin önümüzdeki haftalarda listelerin ilan edilmesini takip eden süreçte en az 500 milyon TL’ye çıkmasının öngörüldüğünü belirtiyor.
‘Terörün Liderleri’ listesi adı verilen listede şu aşamada 200’e yakın isim tespit edildi ve tüm detaylarıyla listeye konuldu. Listeye, bölge ve alan sorumlularını da ekleme çalışmaları devam ediyor. Listenin bitmesiyle beraber toplam sayının 800 ila 1000 kişiyi bulması bekleniyor. Etkili bilgiyi veren kişiye, istemesi halinde yüz değiştirme, adres koruma gibi tüm koruma yöntemlerinin uygulanacağı belirtiliyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz