HABER

"Terörün dini, dili, ırkı yoktur"

NEW YORK (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, New York'taki temasları çerçevesinde ziyaret ettiği Türk Evi'nde yaptığı konuşmada, ABD Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu'nda sözde Ermeni soykırımı tasarılarının kabul edilmesi ile ilgili olarak, "Komisyondan geçmiş olabilir. Ama biz düşüncelerimizi çok açık ortaya koyduk" dedi.

Başbakan Erdoğan, New York'taki Türk Evi'nde, ABD ziyaretinin bugünkü görüşmelerle noktalandığını belirterek başladığı konuşmasında ABD ziyaretinin çok verimli geçtiğini, dış politika öncelikleri ve Türkiye'nin dünya vizyonu açısından çok olumlu olduğunu söyledi. Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Devlet Bakanı Ali Babacan ve milletvekilleri ile bürokratların eşlik ettiği ABD ziyaretinin sebebinin BM'nin liderler zirvesi olduğunu ifade ederek, "Zirvede yaptığımız konuşmada, barış içinde bir dünya istediğimiz ve bunun gerçekleşmesi için dikkat edilmesi gerekenlerden bahsettik. Dünya önündeki tehlikelerden; silahlanma yarışı, yoksulluk, küresel tehditle ilgili görüşlerimizi ifade ettik. Dünya barışının gerçekleşmesi için, dayanışma içinde geleceğe güvenle bakabilmek için tüm liderleri adil olmaya çağırdık. Dünyada istikrar ve barış için çok önemli olan BM'de yapılacak reformlar için Türkiye'nin vizyonunu açıkladık" diye konuştu.

Liderler zirvesi dolayısıyla geldikleri New York'ta olumlu ikili temaslarda bulunduklarını vurgulayan Erdoğan, ilk gün ABD'li yetkililerle görüştüklerini ve yaptığı konuşmada, Katrina kasırgasında meydana gelen can kayıpları ve yıkım sebebi ile ABD halkının acısını paylaştıklarını ve maddi manevi zararın giderilmesi için yapılan çalışmalarda ABD halkının yanında olduklarını belirttiklerini ifade ederek, "Kızılay'ımız, ABD Kızılhaç'ına 1.5 milyon dolarlık bir yardım yaptı. Biz de 2.5 milyon dolarlık bir yardımda bulunduk" şeklinde konuştu. Ayrıca görüşmelerde Türk-ABD ilişkilerinin geliştirilmesi, Türkiye'nin komşuları ile olan ilişkilerini ve terörle savaşta yapılabilecekleri ele aldıklarını söyledi.

Daha sonra finans ve yatırım çevreleri ile toplantılar yaptıklarını kaydeden Erdoğan, bu görüşmelerle ilgili olarak, "Türk ekonomisindeki gelişmeleri konuştuk. Ülkemize gelen yabancı yatırımcılara verilen fırsatlardan bahsederek, yatırımcılara bu fırsatları kaçırmamalarını ilettik" ifadelerini kullandı.

BM'nin en geniş katılımlı liderler zirvesi çerçevesinde verilen resepsiyonlarda da birçok devlet başkanı ve bakan ile ikili görüşme fırsatı yakaladıklarını belirten Başbakan Erdoğan, ilk olarak İspanya Başbakanı Zapatero ile 'Medeniyetler İttifakı' girişimi çerçevesinde görüştüklerini ve konu ile ilgili olarak BM Genel Sekreteri Kofi Annan'la görüşüp, kendisini bilgilendirdiklerini belirtti. Erdoğan, "Medeniyetler İttifakı süreci işletilecek ve süreçle ilgili olarak Madrid'de ilk adım atılacak. Bu sürecin küresel barışa katkısının büyük olacağına inanıyorum" dedi.

Avrupa liderleri ile de görüşen Başbakan Erdoğan, İngiltere Başbakanı Tony Blair ile yaptığı görüşmede 3 Ekim öncesi son hazırlıkları ele aldıklarını ifade etti. Erdoğan ayrıca, Pakistan Cumhurbaşkanı Müşerref ve İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ile yaptıkları görüşmelerin çok olumlu geçtiğini söyledi.

Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Talabani ile Irak'taki son durumu konuştuklarını belirterek, Irak Başbakanı Caferi ile de heyetler arası görüşmelerin yapıldığını aktardı.

Erdoğan, bu temaslarda teröre karşı alınacak önlemlerin ve anayasanın belli olması ile Kerkük'ün durumunun ne olacağının konuşulduğunu bildirdi.

"TERÖR İLE MÜCADELE BİZİM İÇİN ÖNEMLİ, HEP BİRLİKTE BU MÜCADELEYİ VERECEĞİZ"

Başbakan Erdoğan, New York'taki Türk Evi'nde yaptığı konuşmayı, New York ziyaretinin ve ikili temasların Türkiye'nin dış politika öncelikleri ve dünya vizyonu açısından çok olumlu geçtiğini ve dünya barışına ve küresel problemlere katkı sağlama bakımından memnuniyet verici olduğunu söyleyerek bitirdi. Erdoğan ayrıca, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün ABD'de kalarak, meslektaşları ile çalışmalara devam edeceğini de sözlerine ekledi. Erdoğan, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin terör örgütü PKK konusunda alınan güvencelerin ne kadar tatmin edici olduğu ve bir şey yapılmaması durumunda operasyon düşünülüp düşünülmediği sorusunu, "Zaten gerekenleri Türk Silahlı Kuvvetleri yapıyor. Hükümet ve ilgili tüm kurum ve kuruluşların, konu ile ilgili olarak takvim içinde yapılmaları gerekenler belli ve de yapılıyor. Terör ile mücadele bizim için önemli, hep birlikte bu mücadeleyi vereceğiz" şeklinde cevapladı.

İran Cumhurbaşkanı ile yapılan görüşme ve İran'ın nükleer programları için yardım istemesi hakkındaki soruya ise "Yardım istenmesi söz konusu değil. İran Cumhurbaşkanı, şeffaf olduklarını ve Uluslararası Atom Enerjisi ile ortak çalıştıklarını söyledi. Nükleer çalışmaların insani amaçlı olduğunu ve kendi enerji ihtiyaçları doğrultusunda çalışmaları yaptıklarını bize aktardı. Biz de onlara Atom Enerjisi ile ortak çalışmaları gerektiğini, konu ile ilgili olarak şeffaf davranmalarını ve aksi takdirde, çalışmaların nükleer silah yapımı için yapıldığının değerlendirilebileceğini belirttik" diyerek cevaplayan Erdoğan, yine İran Cumhurbaşkanı ile yapılan görüşmede, Erdoğan'a insani amaçlı olarak değil de, nükleer silahların İslam ülkeleri arasında paylaşılabileceğinin belirtilip belirtilmediği şeklindeki soruya, "Hayır. Böyle bir teklif olmadı. Düzmece yalan" diyerek cevap verdi.

ABD Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu'nda sözde Ermeni soykırımı tasarılarının kabul edilmesi hakkındaki soruyu da cevaplayan Erdoğan, "Komisyondan geçmiş olabilir. Ama biz düşüncelerimizi çok açık ortaya koyduk. Biz diyoruz ki, hem devletin hem de silahlı kuvvetlerin arşivleri açıyoruz. Varsa Ermenistan da açsın arşivlerini. Belgelerle, tarihçileri ve hukukçuları görevlendirip, ona göre konuşalım. İlgisi olmayan ülkelerin, neye dayanarak böyle kararlar aldığını bilmiyorum. Bu kararlar ileride onların da başına gelebilir. Bunun bilimle alakası yok. Bu, dünya barışına hizmet etmez. Bu iş duygusallık götürmez" dedi.

"BİZİM 3 EKİM'LE İLGİLİ BİR SIKINTIMIZ YOK"

Erdoğan, BM Kalkınma Programı'nın başında Kemal Derviş'in olması hakkındaki görüşlerini ise, "Sayın Derviş'in Dünya Bankası'ndaki birikimlerinin, bu programda çok faydalı olacağına inanıyorum. Uluslararası karizması ve vizyonunun olması faydalı. Biz, bu zamana kadar olduğu gibi her zaman destek vereceğiz" şeklinde ifade etti.

"Tony Blair kendi meslektaşları ile de bir araya geldi ve karşı deklarasyon konusunu da görüştüler. Son durum nedir, sizin düşünceleriniz nelerdir?" şeklindeki soruya Başbakan Erdoğan, "Bizim 3 Ekim'le ilgili bir sıkıntımız yok. Karşı deklarasyon noktasında, buraya yabancı unsurlar sokmaya çalışanlar var. Sıkıntı burada. 17 Aralık'ta çerçeve belirlendi. İşin bu noktası bitti. Tabii bir mücadele bu. 2-3 ülkenin mücadelesi. Biz elimizden geleni yaparak, 3 Ekim'e kadar süreci devam ettireceğiz. Bizden herhangi bir tarih koparmaları söz konusu değil. Biz sadece 3 Ekim'de müzakerelere başlama hazırlığı içindeyiz. Hedeflere kilitlendik, nasıl ve ne zaman ve kimlerle yapacağımızı da biliyoruz" diyerek cevap verdi.

Bir gazetecinin Barzani'nin partisinin sözcüsünün bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın cep telefonu olduğu ve terör örgütü PKK'nın operasyonlarını bu şekilde kendisinin yönettiği iddiası ile ilgili sorusuna "Hiçbir şey düşünmüyorum. Böyle bir konu burada konuşulur mu? Duyma haberlerle bir Başbakan değerlendirme yapmaz" diye cevap verdi.

Papadopulos ile yaptığı sohbet hakkındaki soruya ise Erdoğan, "Evet ayakta karşılıklı çay içtik. Annan planın içerisindeki Kuzey ve Güney'de 2 devlet ve konfederatif bir yapıyı kabul etmeniz şart. Olmadığı sürece anlaşmak mümkün değil. Biz garantör ülkeyiz. Bir tarafta Sayın Talat olacak, diğer tarafta Sayın Papadopulos. Bunları oturup konuşuruz. İsterse Karamanlis de gelir, biz bunlardan kaçmayız, çözümden yanayız" dedi.

Başbakan Erdoğan Türkiye'nin hangi şartlar altında Kuzey Irak'a bir terör operasyonu düzenlenebileceğine dair bir soruya verdiği yanıtta ise Türkiye'nin kendi sınırları içerisinde gerekli olanları zaten yaptığını ancak şartlar değiştiği takdirde bu değişikliklerin göz önüne alınarak yeni adımlar atılabileceğini belirtti. Son zamanlarda ABD'li yetkililer de Kuzey Irak'taki terör örgütü PKK varlığıyla savaşa dair olumlu sinyaller aldıklarını belirten Erdoğan "Ancak bana sorarsanız hala somut bir adım atılmamıştır" diye konuştu.

Bir gazetecinin Orhan Pamuk olayı ile ilgili düşüncelerini sorması üzerine ise Erdoğan, "AB süreci içerisinde, düşünce ve fikir özgürlüklerine yönelik atılması gerekenleri, Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir şekilde attık, yasaları çıkardık. Şu an konu yargıda. Bununla ilgili değerlendirme yapamam. Yargının alacağı kararı beklemek gerekir" dedi.

Başbakan Erdoğan, terörle ilgili bir soru üzerine de, "Bazı ülkeler ve iller terör eyleminin dışında tutuluyor. Terör nereden gelirse gelsin terördür. Bunun dini, dili, ırkı yoktur. Nerede, ne zaman kimi vuracağı belli değildir. Terörle savaş, ortak dayanışma ister" ifadelerini kullandı.

En Çok Aranan Haberler