Ters eğik çizgi, yazılım ve programlama dillerinde kritik öneme sahip olan sembollerden bir tanesidir. Bu nedenle eğer bu alanda çalışıyorsanız, ters eğik çizginin anlamı, nasıl yapıldığı ya da hangi alanlarda kullanıldığına dair bilgi sahibi olmanız sizin için faydalı olacaktır. İşte ters eğik çizgi ile ilgili bilmeniz gerekenler...
Ters eğik çizgi, yazılım uygulamalarında art arda dosyaları birbirinden ayırmak amacıyla kullanılan bir işarettir. Eğik çizginin aksine ters eğik çizginin Türkçe dilbilgisinde herhangi bir yeri bulunmaz. Buna ek olarak ters eğik çizginin anlamı, özellikle de programlama dillerinde oldukça önemlidir.
Tarihte ilk kez 1960 yılında Amerikalı bilgisayar bilimcisi Robert William Bemer tarafından tanıtılan bir yazı karakteri olan ters eğik çizgi, temelde eğik çizginin tam tersi biçimde, “\” şeklinde yapılmaktadır.
Türkçe Q klavyelerde ters eğik çizgi yapmak için "ALT Gr" ve "?" işareti tuşlarına aynı anda basmak yeterli olacaktır. Klavyede ters eğik çizgi yapmanın bir başka yolu da boşluk tuşunun sağ tarafında yer alan ALT tuşuna basılı tutmak ve bu esnada 9 ve 2 tuşlarına art arda basmaktır.
Ters eğik çizgi hakkında merak edilen detaylardan bir tanesi de ters eğik çizginin kullanıldığı yerler ile ilgilidir. Daha önce de sözünü etmiş olduğumuz gibi ters eğik çizgi ile eğik çizgi, şekil itibari ile birbirinin çok benzeri olsa da kullanım alanları çok daha farklıdır.
Ters eğik çizgi, günümüzün en değerli alanlarından biri olan yazılım ve programlama dillerinde kullanılır.
Yazılım alanında ve bilişim uygulamalarında ters eğik çizginin görevleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Bilişim uygulamalarında ters eğik çizgi, birbiri ardına gelen dizinlerin ayrılmasında kullanılır. Yani bir diğer şekilde ifade etmek gerekirse, birbirine bağlı iki adet nesnenin birbirinden farklı olduğunu fakat aynı grup içerisinde yer aldığını belirtmek için ters eğik çizgiden faydalanılır.
Örnek: C:\Belgelerim\Matematik\Kümeler.pdf