Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, “Kdz.Ereğli Devrek karayolu programa alınmıştır, çalışmalar devam ediyor" dedi.
Yahya Baş, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde tersaneler bölgesini gezdi. Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına, "Global Finansal Krizin Kdz.Ereğli gemi inşa sanayi üzerindeki olumsuz etkilerini ve Kdz.Ereğli tersanelerinin geleceği" konulu dosyayı sunmasının ardından Kdz.Ereğli'ye gelen Yahya Baş, tersaneler bölgesinde incelemede bulundu.
Dosyayı incelediklerini ve bu sorunun sadece Kdz. Ereğli’ye özgü bir sorun olmadığını belirten Baş, “Türkiye'deki gemi sanayimiz özellikle tersanelerimizin altın çağını yaşadığı bir dönemde birden bire Avrupa'nın vuku bulan ekonomik krizinden etkilenmesi sonucunda çok büyük umutlarla yapmış oldukları yatırımlar duraklama dönemine girmiştir“ dedi.
Türkiye'deki yerli ihtiyacın çok sayıdaki tersaneye iş verecek kapasitede olmadığı için tersaneler bölgelerinde istihdamın gittikçe azaldığına dikkati çeken Baş, şöyle konuştu: ”Bunun bilinci içerisindeyiz. Bunu en çok yaşayan tersanelerimiz bundan dolayı ülkemizde denizcilikte müthiş bir çıkış yakalamışken birdenbire duraklama dönemi vuku bulmuştur. Ben bunların geçici olduğuna inanıyorum.”
Kdz.Ereğli-Devrek karayolunda program dahilinde çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Yahya Baş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kdz.Ereğli-Devrek karayolu da programa alınmıştır çalışmalar devam ediyor. Hiç merak etmeyin bu yollar yapılacak ihalesi yapılmış bir teknik arıza varsa giderilir. Nasıl öbür taraftaki çalışıyorsa bu taraftaki de çalışacak."
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş beraberinde Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, Kaymakam İbrahim Çay, belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, meslek odası yöneticileri ile birlikte Kdz. Ereğli Tersaneler Bölgesini ziyaret etti, tersanecilerin sorunlarını dinledi. Ustaoğlu Gemi Tersanesi Sahip ve yöneticilerinin tersanelere ilişkin bilgilendirmesinin ardından Yahya Baş, altın çağını yaşayan denizcilik sektörünün Avrupa'da yaşanan krizin de etkisi ile durma noktasına geldiğini söyledi. Yahya Baş, Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem'in, Başbakan ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına ilçedeki tersanelerin yaşadığı sorunlara ilişkin verdiği dosyanın ardından bölgede yaşananları yerinde görmek için geldiğini belirtti.
Bazı sorunları yerinde görmek için buraya geldiklerini anlatan Baş, şunları söyledi: "Buradan Bartın'a geçeceğiz ve görüşmelere devam edeceğiz. Daha önce bu Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem bize bir dosya olarak Ereğli'deki tersanelerin yaşamış oldukları sorunları Başbakanımıza vermiş oldukları dosyanın aynısını bize sundu. Biz de bu dosyaları inceledik, bizim tersanelerimiz sadece Ereğli'ye mahsus bir olay değil Türkiye'deki gemi sanayimiz özellikle tersanelerimiz altın çağı yaşadığı bir dönemde birden bire Avrupa'da vuku bulan ekonomik krizden etkilenmesi sonucunda çok büyük umutlarla yapmış oldukları yatırımlar duraklama dönemine girmiştir. Tabi bu süreç içerisinde güçlü olanlar bir şekilde kendini ayakta tutmaya çalışmış, daha zayıf olanlar kapatmak zorunda kalmışlardır. Türkiye'deki yerli ihtiyaçta bu kadar tersaneye iş verecek kapasitede olmadığı için maalesef tersanelerimizde istihdam gittikçe azalmıştır bunun bilinci içerisindeyiz. Bunu başta en çok yaşayan tersanelerimiz bundan dolayı da ülkemizde denizcilikte müthiş bir çıkış yakalamışken birdenbire duraklama dönemi vuku bulmuştur ben bunların geçici olduğuna inanıyorum."
Dünyadaki bu tür krizler zaman zaman olup zaman zaman tekrar çıkışa geçtiğini anlatan Baş, sözlerine şöyle devam etti: "İnşallah kısa sürede Avrupa'da da bulan bu ekonomik kriz çözüm bulur. Onların yaşamış olduğu kriz Türkiye'ye çok fazla bir etki etmiyor ama dolaylı yollarla onlarla iş yapan kuruluşlarımızı etkiliyor. Temennimiz kısa zamanda bu krizler sona erer ekonomik seviyede inşallah toparlanır bizim ülkemizdeki tersanelerimizin ekonomik gücünün de artmasına vesile olur. Bu süreç içerisinde hiç şüphesiz kuruluşlarımız kendi çabası ile farklı bir şeyler daha yaparak ayakta durmanın mücadelesini vermek zorundalar. Bunun ile ilgili bazı çözüm önerileri, desteklemeler şeklinde dosyalar faaliyetler bize intikal etmiştir. Geldik yerinde gördük inşallah elimizden gelen ne varsa yapmaya çalışacağız.”
Ziyarette konuşan Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Genç, Kdz.Ereğli-Devrek karayolunun tamamlanamadığını belirtti.
Bakan Yardımcısı Baş, bunun üzerine “Kdz.Ereğli-Devrek karayolu da programa alınmıştır, çalışmalar devam ediyor. Hiç merak etmeyin bu yollar yapılacak ihalesi yapılmış bir teknik arıza varsa giderilir. Nasıl öbür taraftaki çalışıyorsa bu taraftaki de çalışacak. Dönem dönem sene başında planlananın 2 misli iş yapınca karayollarında ödenek sıkıntısı yaşanıyor bunlar olur. Sene sonunda ek ödeneklerle bunlar tamamlanır. Kimsenin endişesi olmasın işler biraz gecikir ama mutlaka yapılır” dedi.
NE KADAR ZENGİN OLURSAK İŞLER O KADAR KOLAY OLUR
Ulaşımda çıtanın yükseldiğine dikkat çeken Baş, şunları söyledi: ”Tabi birde çıta yükseldi eskiden basit bir yola razı idik şimdi herkes duble yol ve sıcak asfalt istiyor. Çıta yükseldiğinden kaynaklanmıştır. Biz Bolu tünelini aştığımız zaman en büyük tüneli aştık diye hayran olduk geçerken giderken geçenlerde Ardahan'a İl Başkanı Valisi falan arıyorlar, Ardahan ile Posof arasında bir dağ var. Bir proje var dağ iyileştiriliyor kışın ise kar nedeniyle burası kapanıyor. Bu ticaret kapısıdır sınır kapısıdır buranın bir proje daha yapıldı tüner için yapılması konusunda. Diyor ki Bakanım bir şey söyleyin topu topu 4 kilometrelik yol şunu bir projelendirin de yapın diyor, hoşuma da gitti. Bakın insanların çıtası nasıl oldu. Ötede 15 kilometre tünel yaptırdığın duyunca 4 kilometrelik tünel sanki elini sokturup da açtırır tünel gibi geliyor. Biz ne kadar zenginleşirsek o kadar bu işler kolay olacak. Türkiye bütçesi 10 bin dolarları aştı, bu kadar yapabildik daha çok yapmak için 30 bin dolar yapmamız gerekiyor 2023 hedefimiz de budur. Yapılamayacak şeyler değil bu işler.”
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş ve beraberindeki heyet daha sonra Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret ederek TSO yöneticileri ve ilçedeki sivil toplum örgütlerinin sorunlarını dinledi. Kdz.Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Cevdet Civelek de şoför esnafının yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek çözümü için hazırlamış oldukları bir raporu sundu.
Ziyarette ayrıca Alaplı Özel Halk Otobüsleri Kooperatif Başkan Vekili Sali Koçak, D:4 belgesi ile ilgili yaşanan sıkıntıların çözümü için Bakan Yardımcısı Baş’dan destek istedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz