YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tescillendirilen Buğday Çeşidi "Yunus"la Çiftçiye Çare Olacaklar

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Sabri Çakır, 2012-2013 yıllarında enstitü tarafından tescil ettirilen

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Sabri Çakır, 2012-2013 yıllarında enstitü tarafından tescil ettirilen yeni buğday çeşidine Yunus Emre'den esinlenerek, "Yunus" adını verdiklerini açıkladı.

Çakır, enstitü kampüsünde düzenlediği toplantıda, tarımsal üretime kazandırılan yeni ürün çeşitlerini tanıttı.

Enstitünün Atatürk'ün talimatıyla kurulduğunu anımsatan Çakır, Türkiye'nin ilk tarımsal araştırma enstitüsü olan Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün 1925 yılında başladığı ıslah ve 1929 yılında başladığı kuru tarım çalışmaları ile günümüze kadar çalışmalarını aralıksız yürüttüğünü bildirdi.

"Tarımsal araştırma faaliyetleri ile ıslah ettiği 134 bitki çeşidine, 2012-2013 yılında 2 buğday, 2 nohut, ve 1 arpa çeşidini ıslah ederek tescilli bitki çeşidi sayısını 139'a çıkardık. Bu çeşitleri halkımızla tanıştırmak istiyoruz" diyen Çakır, böylece çiftçi ve sanayicinin istekleri doğrultusunda tarımsal üretime yeni halkalar eklendiğini kaydetti.

Yeni çeşitlere verilen isimleri ve özellikleri hakkında bilgi veren Çakır, buğdaylardan birinin adını "Yunus" koyduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Yunus Emre nasıl ki halkımızın manevi dertlerine çare olmuş, bizde çiftçimizin maddi dertlerine çare olsun diye yeni çeşidimize 'Yunus' adını verdik. Yunus, ekmeklik buğday çeşididir. 2012 yılında tescil edilmiştir. Kışa, hastalıklara dayanıklıdır. Yüksek verim potansiyeli ve ekmeklik kalitesine sahiptir. Tane verimi 550-820 kilogram arasında olup ortalama verim 680 kilogramdır. Orta Anadolu ve geçit bölgelerinde sulu şartlarda yetiştirilir. Yine diğer buğday çeşidimize de 'Mesut' adını verdik. Kuru ve yarı taban alanlarda yetiştirilmek üzere geliştirilmiştir. Kuru şartlarda yüksek verim potansiyeli ve ekmeklik kalitesine sahiptir. Tane görünümü kırmızı serttir. Kılçıksız, beyaz başaklıdır. Ortalama verimi, dekarda 400 kilogramdır."

-"Çakır" ve "Akça" nohutları-

Çakır, 2012 yılında tescillenen "Çakır" ve 2013 yılında tescillenen "Akça" adlarını verdikleri yeni nohut çeşitlerine ilişkin, "Çakır, adaptasyon kabiliyeti yüksek, makineli hasada uygun iri taneli ve erkenci yemeklik nohut çeşididir. Akça'da yine makineli hasada uygun iri ve beyaz taneli yemeklik nohut türüdür. Her iki çeşitte nohut yetiştiriciliği yapılan tüm bölgelerde tavsiye edilir" dedi.

"Ünver" adını verdikleri iki sıralı alternatif arpa çeşidinin özelliklerini de anlatan Çakır, kurağa, kışa ve hastalıklara dayanıklı, Orta Anadolu ve Geçit bölgelerinin kuru ve yarı taban alanları için uygun olduğunu aktardı.

Öte yandan biyoteknolojinin tarımda kullanılmasıyla birlikte, 13-14 yılı bulan yeni çeşit geliştirilmesinin 5-6 yıla indiğini de dile getiren Çakır, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kamu kuruluşları dışında özel sektör araştırma kuruluşlarıyla çalıştığını, böylece çeşit geliştirme tekniği ve diğer konularda birlikte proje yapıp,uyguladıklarını ifade etti.

Son dönemde özel sektör tohumculuk üretim kuruluşlarıyla da çalıştıklarına dikkati çeken Çakır, böylece tohumların hızlı bir şekilde üreticilerin eline ulaştırılmasına imkan sağlandığını ancak elit kademe tohum ürettikleri için piyasaya göre fiyatın yüksek olduğunu sözlerine ekledi.

Muhabir: Yıldız Gündoğmuş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler