Burhaniye İzmir yolunda 50 dönüm arazi üzerinde 1996 yılında yapımına başlanan tesisin günde 100 bin metreküp su arıtma kapasiteli ilk bölümü 5 trilyon liraya mal oldu.
Tesisin açılış törenine katılan Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, Dünya Bankası'nın çevre projelerine öncelik verdiğini söyledi. Aytekin, Biyolojik Arıtma Tesisi'nin yanlızca pis suyu arıtma için değil ekonomik kazanç sağlayacak başka hizmetlerde de kullanılması gerektiğini söyledi. Bakan Aytekin, "Arıtma suyunun atıkları kompoze gübre olarak değerlendirilmelidir. Yoksa yanlızca arıtma olarak kullanılırsa, sadece tüketim işlevi görür, elektriğini bile ödeyemez hale gelir" dedi. Aytekin, bu tür tesislerin tek tek değil bir havzada toplanılarak geniş bölgeye hitap edecek şekilde yapılması gerektiğini kaydetti. Bu tür tesislerin elektrik kullanımında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı arasında tartışma yaşandığını belirten Aytekin, "Arıtma tesislerinin elektrik ücretlendirmesinde yüzde 50 indirim olmasını istedik. Ama Hazineden Sorumlu Devlet Bakanlığı, yüzde 30 indirim için israr etti. Hizmetlerin etkinliği için bazı ortak konular bir bakanlıkta toplanmalıdır. Hantal yapı değişmelidir. İşleri yapacak kişiler kimden sorumlu olduklarını bilmelidirler" dedi. Bakan Fevzi Aytekin, tesisde bulunmayan jeneratör ve gübre üretim projesi hazırlanmasında yardımcı olacağı sözünü verdi.
"AB İLE TEKNİKTE ANLAŞIYORUZ" Türkiye'de hazırlanan bir çok projenin Avrupa Birliği ve Dünya Bankası tarafından beğenilerek desteklendiğini söyleyen Aytekin, "Gediz Projesi başta olmak üzere bir çok projelerimiz dünyada örnek oldu. Avrupa Birliği ile teknik konularda anlaşıyoruz. Yalnız eğitim, ekonomi, siyasi ve hukuk konularında ayrılıyor ve tartışıyoruz" dedi. Avrupa Birliği'nin Türkiye gibi güçlü bir pazarı kaybetmeyi göze alamayacağını kaydeden Aytekin, AB konusunda özellikle sivil toplum örgütlerine büyük görev düştüğünü söyledi. Aytekin, "Özellikle Türkiye'de Yerel Gündem 21 uygulanmalıdır. İl, ilçeler bu örgütleşmeyi yapmalılar. Sivil toplum örgütleri ile çalışmayan kurumlar başarılı olamaz. Sivil toplum örgütleri itici güç olmalıdır" dedi.
"ECEVİT'İN MEZAR TAŞI BİLE OY ALIR" DSP'nin baraj sorunu olmayacağını sözlerine ekleyen Aytekin, "Ecevit'in mezar taşına oy verecek insanlar var. Sivil toplum örgütleri, DSP'ye ülkeyi çıkmaza sokan gözle bakmayıp destekliyorlar. DSP kültürünü kimse yıkamaz. Aramızdaki çürük domatesler ayrıldı. Vatandaşlardan Başbakanı Ecevit'i tek başına iktidar yapmalarını istiyorum. O zaman Avrupa Birliği'ne nasıl girileceğini, ekonominin nasıl düzeleceğini, ülkenin nasıl refaha çıkacağını göreceklerdir. Vatandaşlar Ecevit'e oy vermekle Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan beri ilk kez tarihi bir görev yapacaklar" şeklinde konuştu. Aytekin, CHP Genel Başkanını Deniz Baykal'ı da eleştirerek, "Baykal 'savaş olsun da seçimden sonra olsun' diyor. Baykal o dönemi yönetecek beceriye, yeteneğe sahip mi acaba?" dedi. CHP'nin doğru düzgün ekonomi programı olmadığını ifade eden Aytekin, Kemal Derviş'i kimsenin tanımadığını, kendileri sayesinde tanındığını söyledi. Aytekin, Derviş'in CHP'ye değil, CHP'nin Derviş'e gittiğini öne sürdü.
Bakan Fevzi Aytekin, Arıtma Tesisi hakkında Çevre Mühendisi Gonca Koloğlu'ndan bilgi aldı. Bakan Aytekin, daha sonra belediye ile DSP Burhaniye ve Edremit İlçe teşkilatlarını ziyaret etti.
Tesisin açılış törenine, Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu, Müsteşar Mustafa Zengin, İller Bankası Bursa 2. Bölge Müdür Yardımcısı Ayhan Kazas, Çevre Kirliliği Önleme Kontrol (ÇEKÖK) Genel Müdürü Sami Ağırgün, İl Çevre Müdürü Emine Tamer, Burhaniye Kaymakamı Ertan Yüksel, Edremit Kaymakamı Ekrem Büyükata, Balıkesir DSP milletvekili adayı Prof. Dr. Hüseyin Pazarcı, ilçe teşkilat yöneticileri, idari kamu ve kuruluş amirleri, siyasi parti başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.