YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tesk Başkanı Palandöken Fotoğrafçılık Mesleğine Eleman Yetişmemesinden Şikayetçi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, başta kamu kurum ve kuruluşlarının...

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, başta kamu kurum ve kuruluşlarının fotoğraf çekme işlemini bünyesinde yapmasından dolayı fotoğrafçılık mesleğinde eleman yetişmediğini söyledi.

Palandöken konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, fotoğrafçılığın meslek olduğu kadar bir sanat dalı olduğuna işaret etti. Fotoğrafçıların, amaçlarının ekonomik açıdan gelir elde etmek olsa da, fotoğraf sanatının gücünü kullanarak yaşadıkları ülkenin tanıtımında ve turizmine katkı sağladığını kaydeden Palandöken, "Eskiden klasik fotoğraf makineleri ile 36’lık filmlerle fotoğraf çeker, bunları tab ettirirdik. Film çekerken en güzel anı yakalamaya çalışırdık. Sonra da bu filmleri fotoğrafçılara götürür, pozda geçen kişi sayısına göre çoğalttırırdık. Fotoğrafçıların en büyük geliri ise kişilerin çektikleri bu filmleri tab etmekti. Aileler, özenle hazırlanarak fotoğraf stüdyosuna gider, fotoğraf çektirirlerdi. Bu resimler albümlerde yerini alırdı. Çocuklarımızla, dostlarımızla geçmişi yad etmek istediğimizde albümlerimizi alır, anıları tazelerdik. Şimdi bunlar yok olmaya başladı” diye konuştu.

Fotoğrafçıların aynı zamanda bizlerin arşivleri olduğunu ve 40 yıl evvel çektirilen resimlerin istendiği zaman bastırılabildiğini kaydeden Palandöken, “Artık herkesin elinde dijital fotoğraf makinesi bulunmakta ve kendi özel günleri dahil tüm fotoğraflarını kendileri çekmektedir. Çocuklarımızın cep telefonlarında bile kameralar var. Bu makinelerle çektiğimiz fotoğrafları çok özel durumlar hariç genellikle tab ettirmiyoruz. Bilgisayarda saklıyoruz. Fotoğraflarımızı görmesini istediğimiz kişilere de tab ettirip posta ile göndermek yerine e-posta ile gönderiyoruz. Tabi bir anda tüm geçmişin bir tuşla yok olması da mümkün” dedi.

Elektrik, su, kira, personel ve diğer giderleri ile ayakta kalmaya çalışan ve ekmeğini kazanan meslek mensuplarının eline fotoğraf makinesi alıp, ‘ben fotoğrafçıyım’ diyen korsan fotoğrafçılar nedeniyle haksız rekabetten mağdur olduğunu belirten Palandöken, “Eskisi gibi her gün tab için yüzlerce film gelmiyor. Bunca yıl fotoğrafçılık yaptıktan sonra başka alanlarda iş yapmaları da zor. Gelişen teknolojiler karşısında yok olan pek çok meslek gibi fotoğrafçılık da bitiyor. Yaklaşık iki milyon esnafın içinde sayıları 6 bin 193’e düştü. Diğer taraftan, dijital fotoğrafçılık yöntemlerinin hızla gelişmesi ve klasik uygulamaların yerini alması, bu sektördeki eğitim sorununu daha da karmaşık hale getirmiş ve fotoğrafçılıkla uğraşanların, fotoğraf çekimi ve baskı tekniği konusundaki teknolojik gelişmeleri takip etmesini zorunlu kılmıştır” dedi.

Meslek mensuplarının bir diğer sorununun ise, konsolosluklarda, tapu ve nüfus müdürlüklerinde insansız fotoğraf çekme makinelerinin faaliyete geçmesi olduğunu ifade eden Palandöken “Bununla birlikte kamu kurum ve kuruluşları ile bir çok büyük belediyenin fotoğraf çekim ve baskı işlerini bünyelerinde yapması esnafın iş kaybının diğer bir nedenidir. Bahse konu olan uygulamalar, esnaf ve sanatkarlarımızın mesleki faaliyetlerinin kamu vasıtasıyla sağlanması sonucunda serbest piyasa koşullarına aykırı olarak haksız rekabet teşkil etmekte ve Anayasanın 173’üncü maddesine aykırı düşmektedir. Biran önce bu uygulamaya son verilmeli" dedi.

Plandöken bu yıl ortaokul ve liselere yeni başlayan yaklaşık 7 milyon öğrenciden resim istenmeyişinin fotoğrafçılık mesleğinin yok oluşunun hızlanmaya başladığının göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler