YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tesk Başkanı Palandöken’den Avm Eleştirisi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, şehrin merkezlerinde yeşil alan, park...

Tesk Başkanı Palandöken’den Avm Eleştirisi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, şehrin merkezlerinde yeşil alan, park yeri veya pazar yerleri olarak ayrılmış alanlara devasa AVM yapılmasının şehrin dokusunu bozduğunu belirterek, "Şehir planlamacılarının görüşlerinin dikkate alınmaması, fizibilitesi yapılmadan AVM'lere müsaade edilmesi, çağdaş belediyecilik anlayışı ile örtüşmüyor" dedi.

TESK Genel Başkanı Palandöken yaptığı açıklamada, şehrin merkezlerinde yeşil alan, park yeri veya pazar yerleri olarak ayrılmış alanlara devasa AVM yapılmasının şehrin dokusunu bozduğunu belirterek, "Ancak bu sorun, bugünkü mesele değil, yıllardır aynı plansızlık ve programsızlıktan kaynaklanan bir şey. Şehir planlamacılarının görüşlerinin dikkate alınmaması, fizibilitesi yapılmadan AVM'lere müsaade edilmesi, çağdaş belediyecilik anlayışı ile örtüşmüyor" dedi.

Alışveriş merkezlerinin görsel kirliliğe dönüşmeden planına, programına uygun yapılması ve kurallarının konması gerektiğini yıllardır söylediklerini kaydeden Palandöken, son 7 sene içinde 41 adet AVM'nin kapandığını ifade etti. Bunun organize perakendede yaşanan sıkıntılar, sistem ve kural olmadan işe girişmenin bedeli olduğuna dikkati çeken Palandöken, "İstanbul’da 26 tane AVM kapanırken, Ankara’da 5, Muğla'da 2, Bursa, Mersin, Gaziantep, İzmir, Balıkesir, Denizli, Sivas ve Tekirdağ’da birer AVM kapanmıştır. Dead-Mall yani ölü AVM'ler çoğalıyor. Bu devasa yapıların işlevselliği kaybolduktan sonra şimdi ‘ne yapılabilir?’ tartışılıyor. Hem kendilerine zarar veriyorlar hem de bizlere. Ülkenin her yerinden AVM istilasına karşı sesler yükseliyor. Esnafın yerleri yıkılarak yapılan Maltepe AVM, Ankara’nın ilk AVM’si Atakule şimdi hayalet yere dönmüş durumda. Bu nedenle esnaf ve sanatkarımızın korunmasına ve geliştirilmesine yönelik tedbirlerin alınması ve Perakende Yasası’nın çıkarılmasını acilen bekliyoruz" diye konuştu.

"AVM'LER YÜZDE 400 ARTMIŞ"

2013'te AVM sayısının 400'e ulaşmasının beklendiğini belirten Palandöken, "Ülkemizin nüfusu kaç kat arttı ki, bu kadar alışveriş merkezine ihtiyaç duyuldu anlamak mümkün değil. 2002 yılından bu yana ülkenin nüfusu yüzde 8,7 artarken, AVM'ler yüzde 400 artmış. AVM'lerin bu kadar çok açılması hem rasyonel değil, hem ekonomik değil. Daha da açılacak ve planlaması yapılan 81 AVM var. Bu merkezlerin iş yapması için nüfusu artırmak lazım. Hepsinde aynı markalar, aynı konsept olunca halkımız sıkılmaya başladı. Ama gidilecek yeşil alan, park yeri kalmadı" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de açılan alışveriş merkezlerinin sayısı 2005'te 106 iken, bu rakam 2010'da 263'e, 2011'de 278’e ve 2012 yılında 334’e ulaştı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler