YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tesk Genel Başkanı Palandöken'den Esnafa Devlet Desteği Talebi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, teknolojinin gelişmesi ve tüketim alışkanlıklarındaki...

Tesk Genel Başkanı Palandöken'den Esnafa Devlet Desteği Talebi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, teknolojinin gelişmesi ve tüketim alışkanlıklarındaki değişiklikler bazı meslekleri yok ederken, yeni mesleklerin de ortaya çıktığını belirterek, "Özellikle turizm gelirleri bakımından yok olmaya başlayan mesleklerin devlet tarafından özel olarak desteklenmesi gerekiyor" dedi.

TESK Genel Başkanı Palandöken yaptığı açıklamada, esnaf ve sanatkarın ekonominin barometresi olduğunu vurguladı. Palandöken, "Esnaf ve sanatkarın mesleğini devam ettirmek için kendi sermayesine göre değişmeye, dönüşmeye çalışmaktadır. Fakat getirilen vergi muafiyeti tek başına kaybolmaya yüz tutan meslekleri ayakta tutmaya yetmiyor. Özellikle turizm gelirleri bakımından yok olmaya başlayan mesleklerin devlet tarafından özel olarak desteklenmesi gerekmektedir. El emeği, göz nuru dökerek geleneksel olarak ustasından öğrendiği gibi üretim yapan esnaf ve sanatkarımız, teknolojinin gelişmesiyle ekonomik olarak zora düşmüş, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Kendi sermayesi ile değişime çalışsa da yeterli olmamaktadır. Bazı şehirlerimizde geleneksel esnafın ürünleri turistik çarşılar kurularak değerlendirilmeye çalışılmaktadır ama bu da soruna genel çözüm getirmemektedir. Esnaf ve sanatkarımızın bu durumunu Gümrük ve Ticaret Bakanlığımıza ileterek el dokuma işleri, bakır işletmeciliği, kalaycılık, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap işleri, bastonculuk, semercilik, kaşıkçılık, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve Oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık gibi yok olmaya yüz tutmuş meslek erbabının ayakta kalabilmesi için 6322 sayılı yasa ile vergi muafiyeti getirilmiştir. Bir nebzede olsa destek verilmiştir. Ancak yeterli olması için ürünlerin üretilmesine sıfır faizli kredi verilmesi, satış ve pazarlanmasına kadar teşviklerin artırılması gerekir. Çünkü bu destekler üretim için çok gerekli” dedi.

Teknolojik gelişmelerin diğer bir yönüyle de yeni meslek kolları yarattığını ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:

“İnternet kafeler, cep telefonu tamir ve yedek parçacılığı gibi mesleklerin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Esnaf ve sanatkarlarımızın ustalarından öğrendiklerini gelecek kuşaklara aktarabilmeleri için çırakların mesleki eğitimden geçmesi gerekiyor. Eğer mesleki eğitimin önemi anlaşılmaz ise geleneksel üretim biter. Bizler yüzlerce yıldır ekonomik hayatı düzenleyen Ahilik anlayışı ile bugünlere geldik. Ekonominin kılcal damarları olan esnaf ve sanatkarın küçülmesi demek ekonominin de küçülmesi, istihdamın azalması anlamına gelecektir. Bu nedenle geleneksel üretim ve mesleki eğitim desteklenerek yaşaması sağlanmalıdır."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler