Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yayınlanan Yönetmelik gereğince, artık inşaat işlerinde çalışanların mesleki belge sahibi olması şartı geliyor. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “1 Ocak 2012 tarihinden itibaren mesleki belgesi olmayanlar inşaatlarda çalışamayacak. Belge zorunluluğunun gelmesi ile deprem kuşağındaki ülkemizde hasar oranı oldukça aşağı inecektir. Çünkü bundan sonra yapılacak olan inşaatlarımız eskiye oranla daha kaliteli ve denetimli olacak ” dedi.
Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Palandöken, yetki belgesi olarak sayılan belgelerin Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen belgeler olduğuna dikkat çekti. 3308 sayılı Kanun kapsamında verilen belgelerin yanı sıra kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları tarafından verilen belgelerin de geçerli olacağını söyleyen Palandöken, bu belgelere sahip olmayanların 40 saatlik eğitim sonucunda alacağı sertifikalarla inşaat işlerinde çalışabileceğine dikkat çekti. Palandöken, “, İŞKUR kursları sonucunda edinilmiş belgelerin yanında inşaat ve tesisat işlerinde bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce çalışmış olduğunu, müteahhitten alınacak yazı veya sosyal güvenlik kuruluşundan alınacak belge ile kanıtlayıp, bu yazı veya belgelerle 01 Ocak 2015 tarihinden önce Bayındırlık ve İskan il Müdürlüklerine veya ilgili idareye başvurarak adına Geçici Ustalık Yetki Belgesi düzenlenenler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından 32-40 saatlik eğitim sonucunda verilen belgeler de yine yetki belgesi olarak kabul edilecek” diye konuştu.
SEKTÖRDE ÇALIŞAN HERKESİN EĞİTİMİ AMAÇLANIYOR
İnşaat sektörünün Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu belirten Palandöken, sözlerine şöyle tamamladı: “GSMH içinde yaklaşık yüzde 30’luk paya sahip olan sektör, istihdam yaratma açısından da önemlidir. TÜİK tarafından açıklanan son işgücü istatistiklerine göre geçtiğimiz yıla göre inşaat sektörünün istihdamdaki payı yüzde 0,5 oranında artış gösterdi. Ülkemizin deprem ülkesi olması ve depremlerde inşaat hatalarından ölenlerin sayısının yüksek olması inşaat sektörünü ve bu sektörde çalışacak işgücünün nitelikli olmasını daha da önemli kılıyor. Bu yönetmelik ile bu soruna çözüm getirilmesi ve sektörde çalışacak olan herkesin mesleki eğitim almasının sağlanması amaçlanıyor. İnşaat sektöründe yer alan yaklaşık 150 alt meslek grubunun işverenlerinin ve bu işverenlerin yanlarında çalışanların mesleki belgelerini alması için önlerinde birkaç aylık süre kaldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz