Yıldız, Türklerin M.Ö. 1200'lü yıllarda bu bölgede yaşadıklarını kanıtlayan çok önemli bir buluntu özelliğini taşıyan mezar taşlarının yapılan Türk Tarih Kongresi'yle bilim dünyasına sunulmasına rağmen kendisinin kongreye çağırılmamasından dolayı devlete küskün olduğunu söyledi.
Nejdet Yıldız, 1998 yılında, evinin bahçesinde inşaat temeli açarken taş steller bulunca Hakkari Valiliği'ne haber verdi. Van ve değişik illerden gelen arkeologlar, bir ay boyunca Nejdet Yıldız'ın bahçesinde kazı yaparak 13 adet mezar taşı ve üzeri süslenmiş tarihi eserler ortaya çıkardı. Taş stellerden sonraki kazılarda ise 40 kişilik toplu mezar ortaya çıkarıldı. Kültür Bakanlığı örnek bir davranış sergileyen Nejdet Yıldız'a para ödülü vermeye karar vererek arsasının SİT alanı yapılacağı sözü verdi. Aradan 5 yıl geçmesine rağmen Nejdet Yıldız'a ne sözü verilen para ne de kamulaştırılan arsanın bedeli verildi.
Hakkari'de yapılan kazıda bulunan M.Ö. 1200 yıllarına ait 'Balbal' adı verilen Türklerin kullandığı mezar taşları, Türk Tarih Kurumu'nca 9-13 Eylül 2002 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilen Türk Tarih Kongresi'yle bilim dünyasına sunuldu. Kongreye değişik ülkelerden gelen 113 bilim adamına, Türk tarihi açısından büyük önemi olan taş steller anlatıldı.
"TÜRK BİLİM KONGRESİ'NE ÇAĞRILMADIĞIM İÇİN DEVLETE KÜSKÜNÜM"
Nejdet Yıldız, kendisinin kongreye çağrılmamasından dolayı devlete küskün olduğunu söyledi. Nejdet Yıldız, "Devlete kırgınım. Türkiye'nin en ücra köşesinde hiç okumayan bir vatandaş olarak devletin hazinesine katkıda bulunuyorsam ve devlet bu konuda bana yardım etmiyorsa devletin bürokratlarına kırgınım. Evimin bahçesinde çıkan bu taş stelleri devlete verdiğime pişman değilim. Ancak kalemi kuvvetli olan insanlar beni karalama kampanyasına kalkmışlar. Yapılan kazılarda devlete hiç bir talepte bulunmadım. Bu stelleri arkeologlar tarafından yapılan kazılar sayesinde değil, evimin inşaat temeli açarken kendim çıkardım ve devlete haber verdim. Gelen uzmanlar sadece incelemelerde bulundu. 9-13 Eylül günlerinde yapılan Türk Tarih Kongresi'ne çağırılmamam beni son derece üzmüştür. Yapılan bu kongrenin Türkiye'ye hayırlı olmasını dilerim. Yapılan incelemeler sonucunda 13 stelin yanı sıra 2 bronz hançer, 5 gümüş küpe, 1 bronz iğne ucu, 1 bronz küpe, 1 altın küpe, 1 bronz yüzük, 5 bronz iğne, 2 opsidye ok ucu, 1 bronz buncuk, 1 kemik iğne, 1 delikli kemik obje, 1 kemik ağır şak, 1 riton başı, 1 riton parçası, 1 bardak, 1 çömlek, 1 çanak, 22 kabartmalı seramik parçası bulunmuştur. 2000 yılında müracaatta bulunarak üst kurul kararı istedim ve bir sürü masraf yaptım" dedi.
Diyarbakır Müze Müdürü Nejdet İnal, Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen ve Malatya Müze Müdürü Baki Yiğit tarafından 13.12. 2001 tarihinde tutulan üst kurul raporu neticesinde, bulunan stellere 22 milyar 300 milyon lira değer biçildiğini anlatan Nejdet Yıldız, şunları söyledi:
"KÜLTÜR BAKANLIĞI'NA 2 AYRI DAVA AÇTIM"
"22 milyar 300 milyon lira değer biçilen taş stellerin yüzde 20'si devlete kesiliyor, geriye kalan yüzde 80 oranındaki 17 milyar 840 milyon lira ise bana verilecekti, ancak bu parayı halen alamadım. Bulduğum taş steller Hakkari'de müze olmadığı için şu anda Van Müzesi'nde bulunuyor. Ayrıca Kültür Bakanlığı tarafından bin 500 metrekare arazim kamulaştırılmış. Kamulaştırılan arazim için 120 milyar lira para verilecekti. Diğer parayı alamadığım gibi bu parayı da halen alamadım. Örnek bir davranış sergilememe rağmen halen ne kamulaştırılan arazim ne de steller için verilecek paranın hiç birini alamadım. Kültür Bakanlığı'na kamulaştırılan arazimin bedelinin ödenmemesi ve taş steller olmak üzere 2 ayrı konuda dava açtım."
"DAHA FAZLA PARA ALMAK İÇİN DAVA AÇTI"
Hakkari İl Kültür Müdürü Emin Özatak da Nejdet Yıldız'ın Kültür Bakanlığı aleyhine 2 ayrı dava açtığını doğruladı. Resmi açıklama yapamayacağını söyleyen Özatak, M.Ö. 1200 yıllarına ait steller için açılan davanın Kültür Bakanlığı'nı ilgilendiren bir konu olduğunu belirterek, "Kültür Bakanlığımız 1999 yılında Nejdet Yıldız'ın arazisini kamulaştırarak metrekaresine göre hak edilen parayı verecekti. Ancak Nejdet Yıldız isimli vatandaş kamulaştırılacak olan arazisinin bedelinin az olduğunu belirterek daha fazla para alabilmek için mahkeme yoluyla dava açtı. Daha önce Nejdet Yıldız'ın evinin yanındaki komşularının da arazileri kamulaştırılmıştı ve hepsi de paralarını aldılar. Hakkari'de müze olmadığı için çıkarılan steller ise halen Van Müzesi'nde bulunuyor. Valilik tarafından Biçer Mahallesi'nde bulunan Meydan Medresesi yeniden onarılarak müze yapılacaktır. Müzenin kurulmasıyla birlikte bundan sonra tarihi eserlerimizi burada sergileyeceğiz" dedi.