HABER

Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbiri ne zaman getirilir? Nasıl yapılır?

Teşrik tekbiri, Kurban Bayramı'na has bir sünnettir. Belirli vakitlerde okunması gereken teşrik tekbirleri, kelime manası bakımında Kurban Bayramı ile alakalıdır. Teşrik tekbiri, belirli zaman aralığında farz namazlardan sonra belirli adet okunan bir sünnet, müstehaptır. Peki teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbiri ne zaman okunur? Teşrik tekbiri nasıl yapılır? Teşrik tekbirlerinin getirilmesi ne zaman başlar, ne zaman biter? Teşrik tekbiri kaç adet okumak gerekir?

Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbiri ne zaman getirilir? Nasıl yapılır?

Teşrik tekbiri ne zaman başlıyor merak ediliyor. Kurban Bayramı'na has bir ibadet olan teşrik tekbiri, farz namazlar sonrasında birer adet olmak üzere belli süre içinde söylenmesi ve belli bir sayıda getirilmesi gerekiyor. Peki Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbiri ne zaman getirilir? Teşrik tekbiri ne zamana kadar devam ediliyor? Teşrik tekbiri nasıl yapılır? Teşrik tekbiri kaç adet okumak gerekir?

TEŞRİK TEKBİRİ NEDİR?

Kurban Bayramı’nın arifesinde (9 zilhicce) sabah namazından başlayarak bayramın 4. günü ikindi namazına kadar (13 zilhicce) farz namazlardan sonra toplam 23 defa “Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd’ cümlesini söylemeye ‘teşrik tekbiri’ deniyor.

Kurban Bayramının arefesi günü, sabah namazından, dördüncü günü ikindi namazına kadar, hacıların ve hacca gitmeyenlerin, erkek, kadın herkesin, cemâat ile kılsın, yalnız kılsın, farz namazından sonra selâm verir vermez, bir kere “Teşrîk tekbîr”ini okuması vâcibdir. İmâm tekbîri unutursa, cemâat terk etmez. Erkekler, yüksek sesle okuyabilir. Kadınlar yavaş söyler.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın aktardığı bilgiye göre ‘teşrik’ Arap dilinde ‘etleri doğrayıp kurutmak’ anlamına geliyor. Vaktiyle bayramın birinci günü Mina’da kesilen kurbanların etleri, bayramın 2., 3. ve 4. günlerinde güneşte kurumaya bırakılırmış. Bu sebeple bu üç güne et kurutma günleri anlamında ‘eyyam-ı teşrik – teşrik günleri’ deniliyor. ‘Tekbir’ ise Allah’ı yüceltmek anlamına geliyor.

İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’e göre bu tekbirlerin 23 vakit okunması kadın-erkek her Müslümana vacip. Uygulama buna göre yapılıyor. Ebû Hanîfe’ye göre ise bu tekbirin arife günü sabah namazından itibaren bayramın birinci günü ikindi namazına kadar sekiz vakit, cemaatle kılınan farz namazlardan sonra söylenmesi vacip.

Bu tekbirleri söylemek, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre sünnet, Mâlikî mezhebine göre ise müstehap.

Teşrik tekbiri getirmek için illa kurban kesmek gerekmiyor. Kurban kesmeyenler de tekbir getirmekle yükümlü.

Teşrik Tekbîri:
“ALLAHÜ EKBER, ALLAHÜ EKBER. LÂ İLÂHE İLLALLAHÜ VALLAHÜ EKBER. ALLAHÜ EKBER VE LİLLÂHİLHAMD”.

En Çok Aranan Haberler