Bartın’da 7 yıldan beri üretim yapan Pinaldi Gömlek Fabrikası 31 Aralık 2012 tarihinde sona erecek 5084 sayılı Teşvik Yasası'nın uzatılmaması halinde bin 280 işçinin işlerini kaybetmek zorunda kalacaklarını bildirdi.
İstihdam açısından büyük önem arz eden 5084 sayılı Teşvik Yasası’nın süresinin uzatılmaması Bartın’daki işletmeleri endişelendiriyor. 31 Aralık 2012 tarihinde sona erecek 5084 sayılı Teşvik Yasası'nın uzatılmaması halinde sigorta primi işveren hissesi desteğinin kesilmesi sonucu fabrikalarındaki üretim ve istihdamın çıkmaza gireceğini belirten Pinaldi Gömlek Fabrikası Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Taş, yasanın uzatılması çağrısında bulundu. 2005 yılından beri Bartın Organize Sanayi Bölgesi'nde üretim yaptıklarını anlatan Taş, “5084’ten önce fabrikamızda 300 kişilik istihdam gerçekleştiriyorduk. Teşvik Yasası'nın verdiği destek ve cesaretle bu istihdam sayımız bugün itibariyle bin 280’e ulaşmıştır. Üretimimizin yüzde 80’inini ihraç etmekteyiz. İlgili yasanın yıl sonunda sona erecek olması bizleri çok endişelendiriyor. Eğer yasa uzatılmazsa ayakta duramayız; Mısır, Çin, Bangladeş gibi ülkelerle rekabet edemeyiz. Bu sorun sadece bizimle de ilgili değil. Bartın il genelinde sadece tekstilde 6 bin kişi istihdam ediliyor. Diğer sektörlerle birlikte 10 bine yakın istihdamı hayati bakımdan ilgilendiren bir husus var ortada.” dedi.
"FABRİKALARIMIZI BARTIN’DAN TAŞIMAK ZORUNDA KALACAĞIZ"
Teşvik Yasası'nın uzatılmaması halinde 6. bölgelerde olan Diyarbakır, Şanlıurfa gibi illere fabrikalarını taşımayı düşündüklerini ifade eden Pinaldi Gömlek Fabrikası Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Taş, “Bizler Bartın’ı yatırım yapmaya müsait teşvikli iller arasında olduğu için tercih ederek yatırımlarımızı gerçekleştirdik. Rekabet edebilmemiz için şu andaki gelinen noktada Bartın'ın yatırım açısından cazip tarafı kalmayacak. Fabrikalarımızı da 5 ve 6. bölgelere, doğu illerine taşırsak işçilerimiz bizimle gelir mi bilemeyiz. Bugünlere de kolay gelmedik, şimdiye kadar ki teşvik ve desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz. Ancak Teşvik Yasası'nın bir dönem daha uzatılması özellikle istihdam açısından Bartın’da çok önemlidir. Yasanın uzamaması halinde alternatif çıkış yollarını bir aydan beri yaptığımız toplantılarda masaya yatırıyoruz. En kötü ihtimal fabrikalarımızı taşımasak bile üzülerek de olsa büyük oranda işçi çıkarma yoluna gitmek zorunda kalacağız. Bu da her alanda küçülme anlamına gelecektir. Yasa uzatılmazsa sigorta primi işveren hissesi desteğini alamayarak, yıllık 3 milyon liraya yakın şirketimize ek maliyet gelecek ki mümkün değil bu yükü kaldıramayız. Yasanın bir dönem daha uzatılmasını talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Teşvik Yasası'nın uzatılması konusuna duyarlılığından dolayı Bartın Aktif İşadamları Derneği’ne (BAKİAD) teşekkür eden Taş, “Bu konu asla hafife alınacak bir konu değildir. Yasanın uzatılmaması sonucu meydana gelecek olumsuzluklardan doğacak birçok ek maliyet ve ekonomik yansımalarının yükü altında kimse duramaz.” diye sözlerini tamamladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz