YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tevkifat Bedellerinin Ödenmesi

Mersin Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Gülpak, Tarım Bağ-Kur sigortalılarının tevkifat bedellerini 2012 Ocak...

Tevkifat Bedellerinin Ödenmesi

Mersin Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Gülpak, Tarım Bağ-Kur sigortalılarının tevkifat bedellerini 2012 Ocak ayından itibaren bankalara yatırdığı ifade ederek, “Bizim parayla, krediyle ve tahsilatla işimiz yok. Artık tevkifat bedelleri bankalara yatırılıyor” dedi.

Tarımsal faaliyette bulunan Tarım Bağ-Kur sigortalılarının sattıkları ürün bedellerinden prim borçlarına mahsuben kesinti yapılması anlamına gelen tevkifat bedelleri ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Müdür Gülpak, Tarım Bağ-Kur sigortalılarının tevkifat bedellerini bankalarda ödeyemedikleri yönünde çıkan haberlerin kendilerinden kaynaklı bir sorun olmadığını dile getirdi. Geçtiğimiz günlerde Mersin’de bir yerel gazetede çıkan ‘Tarım Bağ-Kur sigortalılar tevkifat bedellerini bankalarda yatıramıyor’ haberi üzerine bir araştırma başlattıklarını belirten Gülpak, sorunun bankalardan kaynaklı olduğunu tespit ettiklerini söyledi. 2012 yılından önce SGK müdürlüklerinde veznelerin olduğunu, Tarım Bağ-Kur’luların tevkifat bedellerini bu veznelerde yatırdığının altını çizen Gülpak, “2012 Ocak ayından itibaren SGK müdürlüklerinde vezneler kapandı. Artık ödemeleri biz almamaya başladık. Vatandaşlarımız ödemeleri 2012 Ocak ayından itibaren bankalara yapmaya başladı. Ama bankalar iş yoğunluğunu azaltmak için vatandaşları veznelerden ATM’lere yönlendiriyorlar. Bizim köylü vatandaşımız, çiftçimizin büyük bir kısmı da ATM’leri kullanmayı bilmediklerinden ödemelerini yapamıyorlar. Bundan dolayı da bize müracaata geldiklerinde sistemde borçlu gözüküyorlar” dedi.

Gülpak, tevkifat bedelinin 1 Nisan 1994 yılından itibaren, çiftçilerden ürün alan gerçek ve tüzel kişilerce ürün alım bedelleri üzerinden prim tevkifat kesintisi yapılmaya başladığına değinerek, “Söz konusu uygulama ‘Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu’ hükümlerine istinaden günümüze kadar uygulanarak devam etmektedir. Tevkifatçı gerçek ve tüzel kişiler tevkifat tutarlarını İl müdürlüklerimizin bankalardaki hesaplarına ödemekteydiler. Daha sonra tevkifat tutarlarının 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine paralel olarak çalışan MOSİP programı aracılığıyla banka veznelerine yatırılması uygulamasına başlanmıştır. Ancak gerek kurumumuz servislerinden gerekse tevkifatçı, gerçek ve tüzel kişilerden gelen talepler doğrultusunda tevkifat tutarlarını nereye ve nasıl yatıracakları konusunda sızlanmaların oluştuğu tespit edilmiştir” diye konuştu.

Gülpak, tevkifatçı gerçek ve tüzel kişilerin tevkifat tutarlarını SGK’ya yatırmak için gelmemelerini, ödemelerini bankalara mosip sistemi üzerinden yatırması gerektiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler