Dilimizde iki farklı tez kelimesi vardır. Bu kelimelerin hem anlamları hem de kökenleri farklıdır. Sesteş olan tez kelimesinden ilki Farsça kökenli olan ve Farsçadaki "tīz" kelimesinden geçen bir kelimedir. Tez kelimesinin anlamları Türk Dil Kurumuna göre şu şekildedir:
Bir diğer tez kelimesi de Fransızca kökenlidir. Fransızcada "thèse" kelimesinden alıntıdır. Bu kelime "sav, iddia, üniversitede bir fikri savunan formel ödev" anlamlarına gelir. Türkçeye de benzer bir anlamda geçen tez kelimesinin anlamları Türk Dil Kurumuna göre şu şekildedir:
Ayrıca tez sözcüğünden oluşan “tez vakit, tez canlı, içi tez, tez beri, canı tez, tezelden” gibi birleşik kelimeler de bulunmaktadır.
Tez eş anlamlısı olan birden fazla sözcük mevcuttur. Bu sözcükler tez kelimesi ile aynı anlamı taşımaktadır. Eş anlamlı sözcüklerin cümle içerisinde kullanılması o cümlenin anlamında herhangi bir değişikliğe sebep olmamaktadır. Ancak tez kelimesi sesteş bir kelime olduğu için bu kelimenin eş anlamlılarını kullanırken dikkat etmek gerekir. Günlük konuşmalarda veya yazılı metinlerde tez sözcüğü yerine anlamdaşları çok sık tercih edilmektedir. Tezin eş anlamlısı olan sözcükler:
Birbirlerinin yerine geçebilen kelimeler eş anlamlı olarak kabul edilmektedir. Anlamdaş sözcüklerin kullanımı kelime dağarcığının genişlemesinde de büyük bir etkendir. Tez kelimesinin eş anlamı olan sözcüklerle kurulan bazı örnek cümleler şöyledir: