ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ilk ve orta dereceli okullarda oluşturulan rehberlik sisteminden vazgeçtiklerini açıklayarak, "rehber eğitim merkezleri"nin kurulacağını söyledi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2005 yılı MEB ve YÖK bütçe görüşmeleri başladı. Görüşmelere YÖK Başkanı Erdoğan Teziç katılmadı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve MEB bürokratlarının hazır bulunduğu bütçe görüşmelerinde Başkan Teziç, YÖK Başkan Vekili Ayber Ertepınar'ı gönderdi. Teziç'in, bütçe görüşmelerine katılamamasının nedeninin daha önceden verilen randevular olduğu öğrenildi.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bakanlığının 2005 yılı bütçesinin görüşüldüğü komisyonda yaptığı sunuş konuşmasında, rehberlik sisteminden vazgeçtiklerini açıkladı. Bakanlığın 10 bin rehber öğretmeni olduğu bilgisini veren Çelik, geçmiş yıllarda oluşturulan ilk ve orta dereceli okullarda öğrencilerin sorunlarıyla ilgilenen ve çözüm üreten ve yönlendiren etkinlikteki rehberlik sistemini daha fonksiyonel hale getirmek için "rehber eğitim merkezleri" kurulacağını kaydetti. İlköğretimde teftiş sistemini değiştirilerek, müfettişlerin önderlik ve kılavuzluk tarzında işleve kazandırılmasını "rehberlik sistemi"ne örnek veren Çelik, "Rehber öğretmenlerimiz bu merkezlerde toplanarak, okullara gidecekler. Bu merkezler bilgisayarlarla donatılacak ve okullardan bilgi akışı sağlanacak. Öğretmenlerimiz sorunlu olan okullara giderek, çalışacaklar" diye konuştu.
Çelik, rehberlik sistem değişikliği ile birlikte eğitimde mesafe alınacağını söyledi. Çelik, günümüze kadarki süreçte yapılan ilk ve orta dereceli okulların mimarilerini 'tip projeler' olduğunu belirterek, bu projelerin artık demode olduğunu kaydetti. Okul mimarilerinde de değişikliğe gittiklerini anlatan Çelik, "Gelenekten Geleceğe' adı verilen Ulus Meclis Binası tarzındaki mimarilerde okullar yapacaklarını açıkladı. Yeni yapılacak okullarda özürlülerin kullanımı için her türlü imkanların düşünüldüğünü kaydeden Çelik, bu okullarda özürlüler asansörü, tuvaletleri ve öğrencilerin kullanabileceği hijyenik lavabolar yapılacağını belirtti.
'MEB'İN 80 BİN DERSLİĞE İHTİYACI VAR'
Çelik, AB standartlarında sınıfların 30'ar kişilik ve tekli eğitim olması düşünüldüğünde şuan MEB'in 80 bin dersliğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Milli Eğitim'in sorunlarının başında fiziki mekan sorunu geldiğini kaydeden Çelik, Eğitime Yüzde Yüz Destek kampanyası ile 7 bin 600 dersliğin yapıldığını, konsolide bütçe imkanlarıyla da 40 bin derslik yapıldığı bilgisini verdi. Çelik, 2005 yılı içerinde 30 bin 984 derslik yapacaklarını da ifade ederek, sınıfların 40'ar kişilik olması halinde MEB'in 33 bin dersliğe ihtiyacı olduğunu kaydetti. Çelik, derslik konusunda basında açık olduğuna ilişkin haberlerin çıkması üzerine nicelliğin vurgulanmasıyla niteliğin gözardı edildiğini ifade etti.
Çelik, yurt yaptıranlara KDV indirimi uygulanacağını söyledi. Maliye Bakanlığı ile bu konuda gerekli mevzuat çalışmalarını bitirdiklerini belirten Çelik, YURT-KUR ve YİBO ile yurt yaptıran hayırsever vatandaşlar ile işadamlarına KDV indirimi yapılacağını söyledi.
Çelik, Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre Türkiye'de 2023 yılında ilk ve orta dereceli okullara giden öğrenci sayısında 2-2,5 milyon öğrenci azalacağını, ancak bu azalmaya karşı Yükseköğretim'de öğrenci sayısının artacağının belirlendiğini ifade etti. Çelik, bu veriler ışığında öğretmen atamalarını yaptıklarını kaydetti.
Çelik, eğitim içerikli programlar konusunda araştırma yaptıklarını belirterek, Japonya ve İngiltere'den BBC gibi televizyon animasyon eğitim programları almayı düşündüklerini aktardı. Çelik, bu programların Türkçe'ye çevrilerek, Türkiye'de sanal ortamda eğitimi yaygınlaştırmayı düşündüklerini komisyon üyelerine aktırdı.
Çelik, Türkiye'de eğitim sisteminin kanayan yaralarının başında gelen müfredatın 1967'den beri kullanıldığını, bu müfredatın öğrenciyi ezbere iten öğretmen merkezli eğitim sistemini öngördüğünü belirterek, MEB'in müfredat çalışmaları konusunda bilgi verdi. Çelik, ayrıca eğitim sistemini günün koşullarına göre kaldıramayan müfredat değişikliğiyle ilgili bu zamana kadar siyasi iktidarların hep dile getirip sadece söylemde bulunduğuna işaret etti. Bakanlığının müfredat çalışmaları konusunda CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a da bilgi verdiklerini ve hem fikir olduklarını açıklayan Çelik, müfredat çalışmaları öncesinde yapılan araştırmaların 30-40 ülkenin baz alınarak, 11 üniversite ile işbirliği sonucunda yapıldığını söyledi. CHP kanadından konuya ilişkin gelen olumlu tepkilerin yüzde 95 olduğunu da kaydeden Çelik, 9 ilde 120 okulda pilot uygulamalara başlanıldığını, 2005'ten itibaren 81 ilde genele yayılacağını söyledi. Çelik, müfredat çalışmalarının aynı zamanda 5 yıllık bir çalışma sürecini kapsadığını belirterek, yeni müfredatın ezberi kaldırdığını, inşacı ve yapıcı olmak üzere öğrenci merkezli olduğunu belirtti.
Çelik, 2 yıldır ilköğretim öğrencilerine ders kitaplarının ücretsiz olarak dağıtıldığı bilgisini komisyon üyelerine anlatması üzerine, PBK'nin muhalefet partisine mensup komisyon üyeleri, Çelik'e kitaplarla öğrencilere siyasi propaganda yaptıklarını söyledi. Çelik, CHP'li üyelerin bu sözlerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın resmiyle birlikte yer alan mesajından bir bölümünü okuyarak cevap verdi. Çelik'in "Başbakan mesajında şöyle diyor; 'Sizden toplanan vergilerle böyle bir imkan oluşturduk. Bunlar size helal olsun" ifadelerini üzerine CHP'li üyeler, bu sözlerinde bir siyasi propaganda olduğunu yinelediler.
Çelik, komisyonda ayrıca 2004 yılı bütçesinde olduğu gibi 2005 yılında da Milli Eğitim bütçesinin en büyük bütçe olduğunu söyleyerek, TBMM üyelerine teşekkür etti. Çelik, 2005 yılında toplam 48 kadro tahsis edildiğini, bu kadrolardan 25 binin eğitime verildiğini ifade ederek, 2005 yılı içinde 20 öğretmen atayacaklarını ifade etti. 25 bin kadronun ise 5 binin üniversitelere ayrıldığını belirtti.