ANKARA (İHA) - YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, hükümetin bugün TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda görüşülecek olan 11 maddelik YÖK Yasa Tasarısı'nda yer alan YÖK ile ilgili düzenlemenin 'ustaca' kaleme alındığını öne sürerek, "YÖK ile ilgili düzenlemeyi amaca giderken, aracı da oluşturma biçiminde görüyorum. YÖK'ü tasviye ederek, başka bir YÖK oluşturarak istenilen amaca gitmedir" dedi.
YÖK Genel Kurulu, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç başkanlığında Bilkent'te olağanüstü toplandı. Kurul, olağanüstü toplantısında bugün, hükümetin Meclis'e sevk ettiği, içerisinde meslek liseleri ile genel liselerin ÖSS'ye girişteki katsayı farklılığı ile ilgili düzenlemelerin de yer aldığı yasa tasarısını masa yatırıyor. Teziç, toplantı öncesinde kurulun söz konusu tasarıyı görüşmek üzere olağanüstü toplandığını söyledi. Teziç, hükümetin kanun tasarısıyla ilgili olarak, kanunun amacının bu amaca giderken hangi aracı kullanmak istediği, niçin bu değişiklikleri getirmek istediklerini, üniversitelere öğrenci yerleştirilmesinin Anayasa'daki düzenleme karşısında katsayıları belirlemenin parlamentonun yetkisi alanında olup olmadığı gibi konuları enine boyuna görüşeceklerini bildirdi. Teziç, katsayı tartışmalarıyla ilgili olarak şunları söyledi:
"Hükümetin seçim öncesi yapmış olduğu vaadlerin acaba bir kanun konusunda gerçekleştirilmesi doğru muydu, doğru mu olur? Çünkü taslak hala parlamentoda duruyor. Böyle bir düzenleme, siyasi amacı gerçekleştirmek isterken acaba üniversitelerin daha önce ortaya koyduğu görüşler çerçevesinde hassas bir konu olduğunu düşünerek mi davranıldı? Zira katsayılarla ilgili olarak yapılmak istenen değişiklik, nasıl bir esasa dayanıyor. Bütün bunların üzerinde enikonu tartışılmadan, görüşmeden, sınavlara çok kısa bir zaman kala konunun parlamentoya getirilmesinin yaratacağı olumsuzluklar, endişeler, tedirginlikler düşünüldü mü? Çünkü yaklaşan sınav ortamında büyük bir tedirginlik var. Ortaya konulan sayılar, katsayılar hangi esasa dayanıyor? Şimdi yürürlükte olan katsayılar ne gibi bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıktı. Bugün getirilen neyin ürünü?"
Teziç, gazetecilerin tasarıda yer alan YÖK yasasındaki değişikliklerle ilgili olarak, rektörlerin yetkilerinin ve görev sürelerinin yer almamasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, "Yaklaşan sınav takvimi içinde bir üniversite kanunu yapma bir kenera bırakıldı. Sadece ve sadece meslek liselerinden üniversitelere geçişi düzenleyebilecek bir zamana sıkışıldığı için öteki konular gündeme getirilmedi. Kanun tasarında bir iki madde daha var. Bunlar biraz dolgu malzemesi gibi gözüken, olumlu da sayılabilecek bir iki madde. Ama esas hedef meslek liseleri dolayısıyla imam-hatip liselerinin üniversiteye girişte önünü açmayı hedeflediği için öteki konulara girilmedi diye yorumluyorum" karşılığı verdi.
Teziç, YÖK ile ilgili düzenlemeyi nasıl değerlendiriyor sunuz?' sorusuna, "YÖK ile ilgili düzenlemeyi amaca giderken, aracı da oluşturma biçiminde görüyorum. YÖK'ü tasfiye ederek, başka bir YÖK oluşturarak istenilan amaca gitmedir. Bir çeşit şimdiki YÖK'ü tasfiye ederek, kamuoyunda da hep dile getirilen 'YÖK'ün engel olduğu' neyi engel olduğu, biraz da aramızda da konuşarak bu husus açıklığa kavuşacak. Neden yana YÖK, yeri nedir, bilimden yana mı, siyasetten yana mı? Bunun da açığa çıkması lazım. Konumumuz, bizim siyasi iktidarların beğenisine göre hareket etmek mi, yoksa bilimin bize gösterdiği yolda düzenlemelerin yapılmasını sağlamak mı? Bu konuyu da bugün kamuoyuna açıklamak zorunda kalacağız" diye konuştu. Teziç, ayrıca, Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) ile bundan sonra YÖK Genel Kurulu'nun ortak hareket edip etmeyeceği konusundaki soruya ise, "Bu yasa tasarısı ile ilgili olarak ÜAK ile tabi görüşürüz. Bugünkü toplantıda gündem maddesi olan konuyu ÜAK'da ve Rektörler Komitesi'nde de dile getireceğiz" dedi.
Teziç, basına yaptığı açıklamaların ardından kurul üyeleriyle birlikte toplantıya geçti. Toplantı sonrası Teziç, kurulun vardığı ortak mutabakatı hem bir bildiri şeklinde, hem de açıklama şeklinde kamuoyuna duyuracağını söyledi.