ANKARA (İHA) - Anayasaya göre TBMM üye tamsayısının en az üçte birine karşılık gelen 184 milletvekilinin katılımıyla konunun tartışılacağı TBMM Genel Kurulu'nda, tezkerenin kabulü için 'karar yeter sayısı' olan en az 138 kişinin oy kullanması gerekiyor. Bu durumda en az 138 milletvekilinin katılması gereken oylamada 70 'kabul' oyu yeterli görülecek.
14. tezkere için saatler kala iktidar ve TBMM'deki muhalefet partileri çalışmalarına hız verdi. Genel Kurul, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın Cumartesi günkü çağrısı üzerine 'Lübnan'a Türk askeri gönderilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresi'ni görüşmek üzere bir maddelik gündemle yarın saat 15.00'de toplanacak. Anayasa'da asker gönderme veya asker bulundurma izinlerine ilişkin oylamalarda herhangi bir özel şart bulunmuyor. Dolayısıyla tezkerenin görüşüleceği birleşimde 'toplantı yeter sayısı' olan 184 milletvekiliyle Genel Kurul açılabilecek. Anayasaya göre TBMM üye tamsayısının en az üçte birine karşılık gelen 184 milletvekilinin katılımıyla konuyu tartışacak olan Genel Kurul'da, tezkerenin kabulü için 'karar yeter sayısı' olan 138 kişinin oy kullanması gerekiyor. Bu durumda en az 138 milletvekilinin katıldığı oylama sonucunda 'evet' oylarının sayısının, 'ret' ve 'çekimser' oylarından bir fazla olması yeterli olacak. Halen 4 sandalyenin boş olduğu TBMM'de toplam 546 milletvekili bulunuyor. AK Parti'nin 355 sandalyesi olduğu göz önüne alındığında, bağımsızlar da dahil olmak üzere muhalefet bloğuna 191 milletvekili kalıyor. Bu durumda tezkere oylamasına, en fazla 546 milletvekili katılabilecek. TBMM Başkanı Bülent Arınç tezkere kararının görüşüleceği birleşimi yönettiğinde ise salonda oylamaya katılabilecek maksimum vekil sayısı 545'e düşecek. En iyi veya kötü ihtimal düşünüldüğünde 545 milletvekilinin katılması halinde kabul oylarının 273'ü bulması gerekecek. Bu durumda, TBMM Başkanı Arınç dışında 354 milletvekili bulunan AK Parti, tezkereyi kabul ettirebilmek için en fazla 81 fire verebilecek. Aksi takdirde tezkere 1 Mart tezkeresinde olduğu gibi reddedilmiş olacak. Öte yandan, trafik kazası geçirdiği için tedavisi süren Genel Başkan Yardımcısı Amasya Milletvekili Akif Gülle dışında AK Parti tezkere oylamasına tam kadro katılacak.
Öte yandan, 1 Mart Tezkeresi için yapılan oylamada 264 kabul oyuna karşın 250 ret ve 19 çekimser oy kullanılmıştı. Kabul oyları ret'ten fazla olsa da toplantıya 533 milletvekili katılmış olduğu için bu oylamada salt çoğunluğu oluşturan 267'ye ulaşılamadığından tezkere reddedilmişti. Bu aşamada çelişkiye de düşülmüş, oylama sonucu önce tezkerenin 'kabul edildiği' yönünde ilan edilmiş, CHP'nin itirazı üzerine oylamaya katılanların salt çoğunluğu hesabı yapılarak tezkerenin reddedildiği şeklinde düzeltme yapılmıştı. TBMM'deki son sandalye dağılımı ise şöyle: AKP: 355, CHP: 154, ANAVATAN: 21, DYP: 4, SHP: 2, HYP: 1, Bağımsızlar: 9, Boş: 4.