TFF tarafından bu yıl 6. kez düzenlenen TFF Süper Kupa, bugün Erzurum'da sahibini buluyor. 2011-12 Sezonu Spor Toto Süper Lig şampiyonu Galatasaray ile Ziraat Türkiye Kupası sahibi Fenerbahçe, organizasyon tarihinde ilk kez karşı karşıya gelecek.
Yeni Erzurum Stadı'nda saat 20.55'te başlayacak dev maçı FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır yönetecek. Cüneyt Çakır'ın yardımcılıklarını Bahattin Duran ve Tarık Ongun yapacak. Süleyman Abay da karşılaşmanın dördüncü hakemi olacak. MHK, Süper Kupa 2012 ile birlikte bir ilke imza atarak bu maçta çizgi hakemlerini görevlendirdi. Bülent Yıldırım ve Hüseyin Göçek bu finalde çizgi hakemi olarak görev yapacak.
EZELİ REKABETTE 372. KARŞILAŞMA
Galatasaray ile Fenerbahçe futbol takımları, TFF Süper Kupa'da yapacakları yeni sezonun ilk derbisiyle birlikte tarihlerinde 372.kez karşı karşıya gelecek. Şimdiki Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nın bulunduğu ''Papazın Çayırı'' olarak adlandırılan yerde 17 Ocak 1909 tarihinde yapılan ve Galatasaray'ın 2-0 kazandığı özel maçla başlayan 103 yıllık ezeli rekabette, galibiyetlerde ve gol sayısında Fenerbahçe'nin üstünlüğü bulunuyor.
Sarı-lacivertliler, geride kalan 371 maçtan 141'ini kazanırken, sarı-kırmızılı ekip bu süre içinde 117 kez galip geldi. Ezeli rakipler 113 maçta ise eşitliği bozamadı. ''Sarı Kanaryalar''ın attığı toplam 519 gole, ''Cim Bom'' 470 golle karşılık verdi.
SÜPER KUPA'DA İLK RANDEVU
Türkiye Ligi Şampiyonu ile Türkiye Kupası şampiyonunu karşı karşıya getiren bir organizasyon düzenleme fikri ilk olarak 1965-66 sezonunda hayata geçirildi ve o tarihten bu güne kadar zaman zaman kesintiye de uğrasa farklı isimlerle bir kupa düzenlendi. Cumhurbaşkanlığı Kupası adı verilen ilk organizasyonda kupayı Galatasaray kazandı. Cumhurbaşkanlığı Kupası, 12 Eylül darbesinin yapıldığı dönemde 1980-81 ve 1981-82 sezonlarında iki kez Devlet Başkanlığı Kupası adı altında olmak üzere 1998 yılına kadar tam 33 kez düzenlendi. Galatasaray'ın 10 defayla en çok kazandığı Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı bugünün finalistlerinden Fenerbahçe de 6 defa müzesine götürdü.
1998 yılında sona eren Cumhurbaşkanlığı Kupası'nın yerine tam 9 yıllık aradan sonra Süper Kupa organizasyonu kuruldu. Yine lig ve kupa şampiyonunu karşı karşıya getiren organizasyonun en önemli farkı, tarihi ve yeri konusundaydı. Cumhurbaşkanlığı Kupası hep Ankara'da düzenlenirken, Süper Kupa ilk defa ülke sınırlarının dışına taşarak Almanya'da organize edildi. Cumhurbaşkanlığı Kupası sezonun hemen bitiminde ve genellikle Haziran ayında eski kadrolarla oynanırken, Süper Kupa yeni sezonun öncesine taşındı ve yeni transferlerin de yer aldığı bir boy gösterisine dönüştü.
Süper Kupa'yı 2006'da Beşiktaş, 2007'de Fenerbahçe, 2008'de Galatasaray, 2009'da Fenerbahçe ve 2010'da da Trabzonspor kazandı. 2011'de Süper Kupa organizasyonu sekteye uğradı.
2012'de ise Spor Toto Süper Lig şampiyonu Galatasaray ile Ziraat Türkiye Kupası sahibi Fenerbahçe üçüncü kez Süper Kupa finalinde yer alıyor. Tarihlerinde pek çok farklı kulvarda kozlarını paylaşan iki büyük takım ilk kez Süper Kupa finalinde karşı karşıya geliyor.
İkilinin Cumhurbaşkanlığı Kupası buluşmaları ise üç kez gerçekleşti. 1973'teki ilk randevu Ankara 19 Mayıs Stadı'ndaydı. Lig şampiyonu Galatasaray 5. dakikada Metin Kurt'un attığı golle öne geçse de 19. dakikada Cemil Turan'la beraberliği yakalayan kupa şampiyonu Fenerbahçe, 44. dakikada Fuat'ın penaltıdan attığı golle ezeli rakibini 2-1 yenerek Cumhurbaşkanlığı Kupası'nın sahibi oldu.
1984-1985'in Cumhurbaşkanlığı Kupası yine iki ezeli rakip arasında oynandı. Ankara 19 Mayıs Stadı'ndaki karşılaşmada Galatasaray 37. dakikada Bülent'le öne geçmiş, Fenerbahçe 81. dakikada Hüseyin'le 1-1'i yakalamış, uzatmalarda gol olmayınca sonucu penaltılar belirlemişti. İsmail, İlyas, Hüseyin ve Selçuk'un vuruşlarından Fenerbahçe 4 gol kazanıyor, Önder'in vuruşu ise Simoviç'te kalıyordu. Galatasaray ise ancak Abramczik ve Raşit'le golleri buluyor, Fenerbahçe kalesini koruyan Yaşar, meslektaşı Simoviç ve Fatih'in vuruşlarını kurtarıyordu.
1995-96'nın Cumhurbaşkanlığı Kupası ise Millî Takımımızın Euro 96'ya katılması nedeniyle rötarlı oynanabildi. 12 Mart 1997 günü yine Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanan finalde Galatasaray güçlü rakibini Hakan Şükür'ün 20, 67 (penaltıdan) ve 76'da attığı gollerle 3-0 yendi.
ERZURUM'DA BİR İLK
2011-12 sezonunun Süper Kupası'nın Erzurum kenti açısından da önemi büyük. Çünkü Erzurum, tarihinde ilk kez bir final maçına sahne olacak. Maçın oynanacağı Yeni Erzurum Stadı, 1968 yılında temeli atılıp 1972'de hizmete giren Cemal Gürsel Stadı'nın 2011 yılında baştan sona yenilenmesiyle ortaya çıktı. Stat, 2011 yılında şehirde düzenlenen 25. Dünya Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları'nın açılış ve kapanış törenleri için adeta yeni baştan inşa edildi. Yeni Erzurum Stadı, ışıklandırmalı, alttan ısıtma sistemli, tamamı kapalı tribünleri ve 25 bin kişilik seyirci kapasitesiyle Erzurum Büyükşehir Belediyespor kulübüne hizmet veriyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz