Güreli, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını ve yürürlüğe giren İstinaf Mahkemeleri’ne ilişkin yasanın bir an önce uygulanmasını istedi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) Basın Senatosu Başkanlık Divanı, uzun süredir özgürlükleri kısıtlanan gazetecilerle ilgili bir açıklama yaptı. TGC Basın Senatosu Başkanı Nail Güreli görüşme sonrası “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Basın Senatosu Başkanlık Divanı olarak, özel yetkili mahkemelerin bir an önce kaldırılmasını istiyoruz” dedi.
-“SİLİVRİ SİYASAL BİR TOPLAMA KAMPINA DÖNÜŞMÜŞTÜR”-
Silivri’de siyasal bir toplama kampına dönüşen ve toplumun önemli kısmında acılar yaşatan özel yetkili mahkemelerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ölçütlerine aykırı biçimde hareket ettiğini savunan Nail Güreli, “Gazeteci meslektaşlarımız aylardır, yıllardır adaleti bekliyor. Yargısız infaza dönüşen bu durum basın ve toplum üzerinde bir sindirme ve korku yayma aracı haline gelmiştir” diyerek konuya dikkat çekti.
Cumhurbaşkanına varıncaya kadar devletin çeşitli kademelerindeki yetkililerce de eleştirilen bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Güreli, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını talep etti. Anayasa değişikliğine gerek olmadan, 5271 Sayılı Ceza Mahkemeleri Kanunu’nun 250 ve 251’inci maddelerinde yapılacak değişiklikle özel yetkili mahkemelerin kaldırılabileceğini dile getiren Nail Güreli, “Bu konuda bütün meslek kuruluşlarını ve sivil toplum örgütlerini hükümet ve TBMM nezdinde girişimlerde bulunmaya çağırıyoruz” dedi.
-“İSTİNAF MAHKEMELERİNE İLİŞKİN YASA UYGULANMALI”-
Nail Güreli, Yargıtay’ın iş yoğunluğunu azaltmak amacıyla ilk yerel mahkemeler ile en üst yargı organı Yargıtay arasında kurulması öngörülen İstinaf Mahkemeleri’ne ilişkin yasanın 2005 yılında yürürlüğe girmesine rağmen bu mahkemelerin bugüne kadar kurulmadığını hatırlattı. “Hukukun gereği olarak özel mahkemelerin kaldırılması ve yürürlüğe giren İstinaf Mahkemeleri’ne ilişkin yasanın bir an önce uygulanması gerekir” diyen Güreli, özel yetkili mahkemelerdeki dosyaların olağan mahkemelere aktarılması ve adaletin bir an önce sağlanması gerektiğini belirti. Güreli, yargılama sürecinin gecikmesini önlemek amacıyla da gerekirse doğal mahkemelerin sayısının artırılabileceğini kaydetti.
Demokrasinin geliştirilmesinden ve normalleşmeden söz edildiği bu dönemde, demokrasinin ve hukukun gereği olarak özel mahkemelerin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Nail Güreli, “Tüzel kişiliğe sahip tüm basın meslek örgütlerini hükümet ve TBMM nezdinde ayrı ayrı başvuruda bulunmaya çağırıyoruz” dedi.
ANKA