HABER

Thatcher tartışması: Ölünün arkasından konuşulur mu?

Margaret Thatcher, yaşamında olduğu gibi, ölümüyle de İngiliz toplumunda tartışma yarattı. 'Ölünün ardından konuşulmaz' tabusu yıkılıyor mu?

İngiltere'de eski başbakan Margaret Thatcher'ın ölümü ardından dile getirilen bazı tepkiler, 'ölünün arkasından konuşulmaz' tabusunun sorgulanmasına yol açtı.

İngiltere'nin en güçlü, ama en tartışmalı başbakanlarından olan Thatcher 87 yaşında Londra'da hayata gözlerini kapar kapamaz, Twitter'a mesajlar düşmeye başladı.

Bu mesajlar arasında oldukça sert tepkiler içeren, hatta İngiliz rock şarkıcısı Elvis Costello'nun, 1980'lerde yazdığı "Mezarının üzerinde tepineceğiz" şarkısına atıfta bulunanlar da vardı.

Costello bu şarkıda, Thatcher'ın ölümünü görecek kadar yaşamayı umduğunu ve "bir gün mezarının üzerine çıkıp, kahkahalar atarak tepineceğini" söylüyordu.

Twitter mesajlarında bu şarkıya atıfta bulunanlar arasında bazı politikacıların da bulunduğu dikkat çekti.

Sokak partileri

Thatcher dönemine tepkili olanların bir kısmı Oz Büyücüsü filmindeki "cadı öldü" tekerlemesine gönderme yaparken, bazıları da sokaklardaki kutlama partilerine gitti.

Bütün bunlar, karşı tepki de doğurdu. "Biraz saygı gösterin", "Birinin ölümünü kutlamak için biraz ruh hastası olmak gerek", "bugün birinin annesi öldü" diyenler oldu.

Gazetelerin internet sitesindeki Thatcher haberlerinin altına öylesine çok yorum yapıldı ki, Daily Telegraph'ın editörlerinden Tony Gallagher her Thatcher haberi altındaki yorum köşesini kapattıklarını açıklamak zorunda kaldı.

Twitter'da yer alan yorumlar, insanları youtube gibi sitelerde, atıfta bulunulan şarkıları dinlemeye yönlendirdi.

Buralarda yoğun bir şekilde 'ölünün ardından konuşulup, konuşulmayacağı' tartışıldı.

Parlamento oturumu

Parlamentodaki özel anma toplantısında da Thatcher konusundaki görüş ayrılıkları kendini gösterdi.

Başbakan David Cameron Thatcher"i 'Britanya'yı tekrar büyük yapan lider' diye nitelerken, muhalefet lideri Ed Miliband daha dikkatli bir ifade kullanmaya özen gösterdi.

İşçi Partisi lideri Miliband, Thatcher'ın önemli bir lider olduğunu, ancak yaptıklarının çoğuna katılmadığını söyledi.

Miliband, toplantı öncesinde kendi milletvekillerinden 'saygılı davranmalarını' istemesine rağmen, muhalefet sıralarından Thatcher'a sert sözler söylenmesini engelleyemedi.

İşçi Partili milletvekillerinden Glenda Jackson, Thatcher dönemini ateşli bir şekilde eleştirirken, bazı muhalefet milletvekilleri de parlamento oturumunu boykot etti.

Gazeteci neye bakar?

Sosyal medyada bugünlerde, gazeteci Martin Belam'ın Aralık ayında 'Thatcher öldüğü gün Twitter neye benzer' başlığı altında yayımladığı yuvarlak şema da sık sık paylaşılıyor.

Şemada, Thatcher için yas tutanlar, ölümüne sevinenler ve 'Thatcher kimdi' diye soran genç kuşak için eşit dilimler ayrılmış.

Geri kalan bölümlerde ise "sevinenleri görüp öfkelenmek için Twitter'a bakanlar" ile haber için bunları izleyen gazeteciler yer alıyor.

Tepkilerin internet sayfaları dışına taşması ve cenaze törenine gölge düşürmesi yetkilileri kaygılandıran olasılıklardan.

Cenazede güvenlik

Thatcher'ın gelecek haftaki cenaze töreni için dev bir güvenlik operasyonu yapılacak.

Sokaklarda protesto yapmak isteyenlerin polise bildirmesi istendi.

Başbakanlık, cenaze töreninde 700'den fazla silahlı kuvvetler personelinin görev yapacağını açıkladı.

İngiltere, Thatcher'ın mirasını tartışırken, tüm tepkilere rağmen, tabuların geçerli olduğu izlenimini uyandırıyor.

En Çok Aranan Haberler