HABER

The Guardian’ın yazarından Türkiye’ye destek

Türkiye ve Brezilya’nın, İran’ın nükleer yakıt takası konusunda Tahran’la sağladıkları anlaşmaya, Financial Times gazetesinden destek geldi.

LONDRA (ANKA) – Türkiye ve Brezilya’nın, İran’ın nükleer yakıt takası konusunda Tahran’la sağladıkları anlaşmaya, Financial Times gazetesinin köşe yazarı Philip Stephens’in ardından The Guardian’ın tanınmış yorumcularından Simon Tisdall’dan da destek geldi. Simon Tisdall, Obama Yönetiminin nükleer silahlar konusundaki çifte standartlarını eleştirirken, Türkiye ve Brezilya’nın sağladığı Tahran anlaşmasına değinerek, “Önemli ve dost iki yükselen güç. Batı’nın önerdiği ancak, yapmayı başaramadığı bir anlaşmayı sağladılar. Obama’nın, hor gören tutumu, öfke yarattı ve liderlik sicilini güzelleştirmeye pek bir katkısı olmadı” diye yazdı.

The Guardian’ın önde gelen köşe yazarlarından Simon Tisdall, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Tahran anlaşmasına ilişkin Türkiye ve Brezilya’ya yönelik olumsuz tutumunun yarattığı öfkeye dikkat çektiği yorumunda, şimdiye kadar İsrail’in nükleer silahları olup olmadığı konusunda konuşmayı reddettiğini ancak, artık hiç tereddüde yer bırakmayacak biçimde nükleer silah bulunduğunu kanıtlandığını vurguladı. Tisdall, “Şimdi örtü yırtıldı” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Barack Obama’nın, geçen yıl Prag’da yaptığı konuşmada nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyadan söz ettiğini ve Rusya ile nükleer başlıklar sayısında karşılıklı olarak önemli bir indirime gidilmesi için anlaştığını kaydeden Tisdall, algılanan çiftte standartlara son verilmesi için Obama’nın İsrail, Arap ülkelerinin de Obama üzerindeki baskıların artması beklendiğini, Batı’nın da, nükleer silahlara sahip Hindistan ve Pakistan konusundaki iyi yüzlülüğün de yardımcı olmadığını vurguladı.

OBAMA'NIN TUTUMUNDAKİ "TEZAT"

Dünya için bir “nükleer kabus” olan Kuzey Kore konusunda ABD’nin bir şey yapacak gücünün olmadığı gibi göründüğünü belirten Tisdall, Obama’nın, West Point askeri okuluna ziyareti sırasında ABD’nin kitle imha silahların yayılmasını önlemek için yeni ve eski ittifakların tesis edilmesi gerektiğinden söz ettiğini anımsatarak şöyle devam etti:

“Haleflerinin aksine çok taraflılık ve küreselleşmiş dünyaya angaje olmanın değerinin altını çizdi. Ancak bu yüce hissiyat ile Türkiye ve Brezilya’nın arabuluculuğuyla geçen hafta İran ile sağlanan uranyum zenginleştirme takası anlaşmasına hafife alan tepkisi arasındaki tezat, sınır bozucuydu. Önemli ve dost iki yükselen güç, Tahran ile Batı’nın önerdiği ancak yapmayı başaramadığı bir anlaşma sağladılar. Obama’nın hor gören tutumu, öfke yarattı ve liderlik sicilini güzelleştirmeye pek bir katkıda bulunmadı.”

En Çok Aranan Haberler