LONDRA (ANKA) – The Times gazetesi, dünyada depremlerde ölenlerin sayısının giderek arttığına dikkat çektiği haberinde uzak olmayan bir gelecekte bir depremde bir milyon insanın hayatını kaybedeceği görüşüne de yer verdi. Sumatra ve Tahran gibi bazı yerlerin özellikle riskte olduğunu belirten gazete, bu çerçevede “Diğer bir kaygı İstanbul’dur” diye yazdı.
İngiliz The Times gazetesi sitesinde, İzlanda’daki yanardağ olayının, dünya çapında dramatik sismik faaliyetlerinin meydana geldiği bir dönemde olduğuna dikkat çekerek son altı ayda Samoa, Sumatra, Haiti, Şile ve Çin’de yaşanan depremleri anımsattı.
-“ÖLENLERİN SAYISINDA DRAMATİK ARTIŞ”-
Tahminlere göre, gelecekte 7 ile 7.9 arasında şiddetteki 17 adet büyük deprem ve 8 üstündeki şiddetten çok büyük bir deprem beklendiğine işaret eden gazete, yine dünyada gerek deprem, gerek yanardağ aktivitesinin normal düzeylerde olduğunu kaydederek “Dramatik bir biçimde değişen olan, ölen insanların sayısıdır” ifadesini kullandı.
Dünya nüfusu arttıkça depremlerin sonucunda yaşamı yitirenlerin sayısının da yükseldiği belirtilen haberde 1980-1989 döneminde 59 bin olan dünyada depremlerde ölenlerin sayısının, 1990-1999 döneminde 115 bin’e çıktıktan sonra 2000 ile 2010 arasında 689 bin’e tırmandığı vurgulandı.
-SADECE 2010’DA 223 BİN KİŞİ ÖLDÜ”-
Sadece 2010 yılında 223 bin kişinin hayatını kaybettiğine işaret eden gazeteye konuşan sismolog Profesör John McCloskey de “Hayatımda bir milyon insanı öldüren bir deprem görmeyi bekliyorum” şeklinde konuştu.
İngiliz gazetesi, bilgisayar simülasyondaki ilerleme ve 8 binden fazla sismoloji merkezinin sayesinde bilim adamlarının depremleri tahmin etme konusunda her zamankinden daha iyi bir konumda bulunduklarını vurgularken de birçok bilim adamının en riskli yerleri belirlemek için çalışmaları yaptığını, bazı yerlerin özellikle riskli olduğunun sanıldığını kaydetti.
-İSTANBUL KAYGILANDIRIYOR-
Bilim adamlarının Sumatra’da büyük bir deprem beklediğini yazan İngiliz gazetesi, İstanbul ile ilgili olarak şu uyarı da yaptı:
“Diğer bir kaygı İstanbul’dur. Bilim adamları, Kuzey Anadolu fayının kuzeybatısında bulunan Türk kentinin önümüzdeki 30 yılda masif bir deprem yaşaması olasılığını yüzde 60 olarak tahmin ediyor. İstanbul, son bin 500 yılda en az bir düzine ciddi depreme maruz kaldı.”
The Times, Tahran ve Kuzey Hindistan’daki geniş bir bölgesinin de sismologlarca “kırmızı alarm” bölgeleri olarak belirlendiğini anımsattıktan sonra önleyici önlemler için kaynak bulmaktaki zorluğa vurgu yaparken Prof. McCloskey’in, “Hangi yerlerde adeta kesin gibi deprem meydana geleceğini belirleyebiliyoruz. Depremden önce Haiti’deki risk yazılmıştı. Ancak ellerimizi ceplerimize atmamız, çeyrek milyon insanın ölmesinden sonra istendi” sözlerini de aktardı.