İSTANBUL (İHA) - Türk Hava Yolları (THY), yakın tarihinin en büyük uçak alım kararını verdi. THY Yönetim Kurulu'nun kararı, ABD'nin Boeing firmasından 15, Avrupa yapımı Airbus'tan ise 36 uçak alınmasını içeriyor. Boeing'ten alınacak 15 uçağın tamamı 737-800 tipi , Airbus'tan ise 5 adet A-330-200, 12 adet A-321-200, 19 adet A-320-200 uçağı alınacak. Airbus'la bu konudaki ön anlaşma bugün Paris'te imzalanıyor. Uçakların motor gibi bazı ana komponentlerinin seçimi için çalışmalar devam ediyor.
Orta ve geniş gövdeli bu uçakların siparişleri tamamlandıktan sonra bölgesel uçak alımı için çalışmalara hız verilecek. 2005'den itibaren THY filosuna katılmaya başlayacak olan 51 uçağın finansman biçimi daha sonra belirlenecek.
51 uçağın siparişinden sonra, finans şirketleriyle yapılacak görüşmelerle finansman tipi belirlenecek. THY Tarihinde ilk kez, bu uçaklar için hazine garantisine gerek görülmedi. THY'nin halen sahip olduğu finansman gücü yeterli görülerek teminat isteminde bulunulmadı. Siparişlerin finansmanında hiçbir sıkıntı yaşanmayacak. Bu uçak siparişi nedeniyle ortaklık, mali bir sorun yaşamayacağı gibi, karlılığın artması da hedefleniyor.
FİLOYU BÜYÜTME KARARI En son 1997 yılında uçak siparişi veren THY, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar nedeniyle bugüne kadar yeni uçak alımı çalışması yapamadı. 2003'te göreve başlayan yeni yönetim, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik gelişmeyi ve geçen yıl ulaşılan 200 milyon dolarlık karı dikkate alarak filoyu büyütmeye karar verdi.
Öte yandan hava yolcu sayısında dış hatlarda ulaşılan yüzde 25'lik ve iç hatlarda belirlenen yüzde 100'e yakın artış, THY filosunun bu artışları karşılayacak imkandan yoksun olması da bu kararın alınmasında önemli etkenlerden biri oldu. Ayrıca yönetim, özellikle dış hatlardaki yeni uçuş noktalarıyla, Türk bayrağının dünyada daha fazla noktaya taşınmasını da amaçladı. Böylece 51 yeni uçak alımı kararlaştırıldı. Sipariş verilmesi kararlaştırılan orta ve geniş gövdeli uçakları dünyada sadece Boeing ve Airbus firmaları üretiyor. Söz konusu uçakların pazar payları hemen hemen eşit durumda bulunuyor. Geçen yıl, iki firma da 300'er adet uçak sattı.
THY Yönetimi tarafından alımı kararlaştırılan dört model uçak, dünyada en çok satılan uçaklar arasında ve her türlü teknolojik gelişmeyi içeriyor.
UÇAKLARIN ÖZELLİKLERİ Yakıt tasarrufu sağlayan uçakların gövdelerinde korozyona dayanıklı malzeme kullanılıyor. Uçaklar en son teknolojiye sahip ve bakımları kolay ve operasyon maliyetleri düşük seviyede bulunuyor. Yeni kanat sistemine sahip olan bu uçakların uçuş kontrol ve avionik sistemleri de son model. Kabin içi havalandırma sistemleri yolcuları rahatsız etmiyor. Geniş kokpit dizaynına sahip olan uçakların güçlendirilmiş iniş takımları var ve kargo kapasiteleri daha yüksek seviyede. Geniş gövdeli A-330'larda, business sınıfında tamamen yatar koltuklar ve son model uçak içi eğlendirme sistemleri, ekonomi sınıfında da her yolcuya ait ekranla sunulan video ve oyun imkanları yer alıyor.
THY'nin şu anda 65 olan uçak sayısı, bir ay sonra 70'e çıkacak. Üç yıl içinde sipariş verilen uçakların devreye girmesi ve kiralanan bazı uçakların elden çıkarılmasıyla THY uçak filosu 89'a ulaşacak. Bölgesel uçak siparişleriyle birlikte uçak sayısının üç yılda 100'ü bulması hedefleniyor.
KOLTUK KAPASİTELERİ
Sipariş verilecek 51 uçak toplam 9 bin 240 koltuk kapasitesine sahip bulunuyor. Halen mevcut olan toplam koltuk kapasitesine bunlar eklenip, bazı kiralık uçaklar iade edilince, bu kapasite, yaklaşık 16 bin 700'e çıkacak ki bu da koltuk kapasitesinde yüzde 60 artışa işaret ediyor.
THY'nin Boeing ağırlıklı filo yapısı da değişecek ve bu siparişlerle Airbus'la Boeing sayıları eşitlenmiş olacak. Halen yaklaşık 8 olan filo yaşı ise, yeni uçaklar filoya katıldıktan sonra beşin altına inecek. Böylece THY dünyanın en genç filolarından birine sahip olacak.
THY, geçen yıl 10.5 milyon yolcu taşıdı. Bu yıl sonunda taşınan yolcu sayısının 12 milyona ulaşması bekleniyor. 51 Yeni uçağın üç yılda devreye girmesiyle bu sayının 20 milyonu bulacağı hesaplanıyor. THY Halen yılda yaklaşık 1.5 milyar dolar ciro yapıyor. Üç yılda erişilecek noktada cironun 2.5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Yeni uçakların devreye girmesiyle birlikte ortaya çıkabilecek personel ihtiyacının (pilot, mühendis, teknisyen, kabin görevlisi) karşılanması ve verimin artırılması için şimdiden planlamalara başlandı. Böylelikle, hizmetin her aşamasında müşteri memnuniyeti odaklı bir kalite oluşturulması da hedefleniyor.