HABER

THY teknik büyümesini sürdürüyor

İSTANBUL (İHA) - THY Teknik, uçak bakım ve onarım sektörünün öncü dergisi "MRO Management"a kapak oldu. Dergi, THY Teknik'in bölgesel pazarda liderliği hedeflediğini ve hızla büyüdüğünü vurgularken, HABOM'a geniş yer ayırdı.

Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmelerin havacılık sektörüne de yansıdığını belirten Dergi, THY Teknik'in geçmişte devlet politikalarını izlemek zorunda kalmasının, bu şirket için karla sonuçlandığını belirtti.

Ian Harbison'ın MRO'nun Mart 2005 sayısında kaleme aldığı yazısında, "İstanbul Uluslararası Atatürk Havalimanı'ndaki merkezinde uçakların hemen hemen her parçasının ve komponentlerinin onarımı yapılabiliyor. Bu da Türk Teknik'in yıllık gelirini THY filosuna verdiği bakım hizmeti dahil 185 milyon dolar civarına çıkardı. Gelirin yüzde 27 kadarı üçüncü şahıslara verilen hizmetten sağlanmaktadır. Aerosvit, Air Astana, Alitalia, Ariana Afgan Havayolları, Atlas jet, Azerbaycan Havayolları, KTHY, Fly Havayolları, Freebird Havayolları, Hamburg Uluslararası, İberya, KLM, Kuzu Kargo, Lufthansa, Malev, MNG Havayolları, Umman Havayolları, SAS, Sky Havayolları, Sun Express, TAP Portekiz Havayolları, Transaeroi World Focus Havayolları ve Zorlu Enerji Grubu bu şirketlere örnek gösterilebilir" denildi.

THY Teknik'in, Aralık 2004'te Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda Havacılık Bakım Onarım ve Modifikasyon Merkezi (HABOM)'un yapımına başladığını belirten

MRO, HABOM'un 2007'de tamamlanacağına değindi. HABOM'un Orta Doğu, Avrupa ve Orta Asya kesişim noktasında olması nedeniyle avantajlarına dikkat çekildi.
THY Teknik Genel Müdür Yardımcısı Temel Kotil, THY'nin yüzde 23 hissesinin İMKB'de işlem gördüğünü belirtirken, operasyonel özgürlüğü sağlamak için THY'nin HABOM'da büyük payı almak istemediğini ve uluslararası/yerel ortaklar aradığını söyledi.

THY Teknik'ten Uzman Nazif Tikenbatar, ucuz işgücü tarifesinin batıdaki havayolları için çekici olmasının beklendiğini belirtirken, HABOM'un hedefleri arasında Bağımsız Devletler Topluluğu'na (BDT) bağlı ülke havayolları şirketleri gibi şirketlerin de bulunduğunu vurguladı.
2004 yılında uluslararası uçak bakım pazarı 37 milyar dolar olarak açıklanırken, 1980-2004 yılı arasında bu pazarın yüzde 2.4 büyüdüğü, 2010 yılına kadar da yüzde 5 büyüyerek 51 milyar dolara ulaşması ön görülüyor. Türkiye'deki uçak bakım pazarı 2004 yılında 335 milyon dolar olurken, Türk Teknik ile bu rakamın 2010 yılında 470 milyon dolara ulaşması bekleniyor.

En Çok Aranan Haberler