HABER

THY'den yalanlama

İSTANBUL (İHA) - Bir gazetede, "THY'de alarm" başlığıyla yayımlanan yazı üzerine yazılı bir açıklama yapan yetkililer, Türk Hava Yolları'nın (THY), bölgesinde en güvenilir havayolu şirketlerinden biri olduğunun altını çizerek, iddialara tepki gösterdi.

Açıklamada, 29 Ocak 2005 tarihinde yayımlanan haberde, THY hakkında yanlış izlenim yaratacak iddialar yer aldığı belirtilerek, "Habere konu edilen belgelerin ve uyarıların hiç birisi ilgili makamlardan THY ulaşmadığı gibi, bu tür olumsuzluklara yol açacak gelişmelerin olması da uluslararası kurallarla çalışan bir kurumda ihtimal dahilinde değildir. Haberde, Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nce (SHGM) bir rapor ya da bilgi notu hazırlandığı iddia edilmiş ve rapor/bilgi notu metninde 'THY'nin denetlemelerini yapmadığı' yönünde yanlış bir bilgi yer almıştır. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nde böyle bir rapor ya da bilgi notunun bulunmadığı bizzat SHGM tarafından teyit edilmiştir. Mevcut olmayan bir doküman dayanak gösterilerek THY'nin itibarını, müşterileri nezdinde güvenilirliğini, THY çalışanlarının ve THY'ye yatırım yapmış kişi ve kurumların menfaatini zedeleyen gazetenin haksız itham ve değerlendirmelerini şiddetle reddediyoruz" denildi.

2004 yılı sonunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan denetlemeler sonucunda THY'nin bakım yetkisi her yıl olduğu gibi tekrar yenilendiğini belirten yetkililer, THY'nin sadece SHGM değil, ilgili tüm uluslararası kurumlarının sürekli denetimi altında olduğunu belirtti.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"THY; eski adıyla Avrupa Ortak Havacılık Otoritesi JAA (Joint Aviation Authority), yeni adıyla Avrupa Uçuş Emniyet Ajansı EASA (European Aviation Safety Agency), ABD Federal Havacılık Otoritesi FAA (Federal Aviation Administration) ve bazı ülkelerin sivil havacılık otoritelerinin periyodik olarak vize edilen sertifikalarına sahiptir. Uluslararası sivil havacılık otoritelerinin yıllık denetlemelerinden sonra THY'ye "denetimlerin ciddiyetle yapılmasından" ötürü teşekkür ettiği yazılar THY geleneğinin bir parçasıdır. Ülkemizin en ciddi kurumlarından birini basın ahlakıyla bağdaşmayacak şekilde haksız yere zedelemek bu kadar ucuz olmamalıdır."
Yetkililer, 'Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, THY'yi kritik bir raporla uyardı' iddiasına karşılık olarak, "Gazetede haberin yayınlanması üzerine Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından Ortaklığımıza gönderilen 29.01.2005 tarih ve B.11.0.SHG.0.12.02.00 sayılı yazı ile 'Manşetten verilen habere kaynak olarak gösterilebilecek bir rapor veya bilgi notunun mevcut bulunmadığı' açıkça belirtilmiştir" cevabını verdi.

Açıklamada, 'parça değişimi ertelendi' yönündeki iddiaya, "Bilindiği gibi uçak üreticisi firmalar ürettikleri uçakların, uçak parçalarının ve komponentlerinin hangi sıklıkla bakıma alınacağını ya da tümüyle değiştirileceğini belirler ve ilgili ülke sivil havacılık otoritelerinin tasdikine sunarlar. Dünyadaki saygın ve güvenilir tüm hava yollarının yaptığı gibi THY da bazı parçaların değişimini Sivil Havacılık Uygulamalarının elverdiği limitler dahilinde tehir edebilir. Bu işlemi yapmak için THY tabi olduğu sivil havacılık Genel Müdürlüğü'nün muvafakatini talep eder. SHGM'nin onayı ile parça değişimi ertelemesi gerçekleştirilebilir. Ortaklığımızca yapılan tüm uygulamalar ulusal ve uluslararası teamüller ve düzenlemeler çerçevesindedir. Milli menfaatler kuralların harfiyen uygulanmasını gerektirir. Uçuş güvenliğini tehdit eden uygulamaların SHGM tarafından milli menfaatler argümanıyla yapılması mümkün değildir" şeklinde yanıt verildi.

THY yetkilileri, 'kalite güvence birim bir yıldır uçak-personel denetimi yapmadı' açıklamasına ise, "THY uluslar arası kurallar gereği yapmak zorunda olduğu iç denetimlerin yanı sıra, tamamiyle Ortaklığımızın kalite politikaları gereği olarak ilave iç denetimler de gerçekleştirmektedir. THY uçuş güvenliğine matuf ve zorunlu hiçbir iç denetimi aksatmamıştır. Kaldı ki, esas olan bağımsız dış denetimler olup, bunlar da FAA, EASA ve SHGM tarafından yapılır. FAA denetimi 2004 Şubat ayında yapılmış olup çok başarılı neticelenmiştir. Ortaklığımıza verilen FAA-145 sertifikası 2005 Şubat sonuna kadar uzatılmıştır. Yıllık yapılan bu denetim iki hafta içerisinde başlayacaktır. Eski adı JAR-145 olan sertifikamız Kasım 2004 itibarıyla EASA tarafından 2 yıllığına uzatılmıştır. Ayrıca, 2004 yılı sonunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan denetlemeler sonucunda THY'nin bakım yetkisi SHG-145 de her yıl olduğu gibi tekrar yenilenmiştir. Dolayısıyla THY'nin uluslararası anlamda sahip olduğu uçaklara bakım yapma yetkisinin askıya alınması ya da iptali ve bu nedenle 100 milyon dolarlar mertebesinde gelir kaybına uğrama riski bulunmamaktadır" cevabını verdi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler