HABER

TİB, kamuya açık tüm tweet’lerin arşivini almaya başladı

Yeni yasayla internetin tek hâkimi pozisyonuna gelen TİB, gizlilik koruması olmayan ve direkt mesaj niteliğinde bulunmayan kamuya açık tüm tweet’lerin arşivini almaya başladı.

TİB, kamuya açık tüm tweet’lerin arşivini almaya başladı

Bunun için 2 Aralık’ta bir şirketle anlaşan ancak sonra sözleşmeyi fesheden TİB, şimdi yeni şirket arıyor.

Hürriyet'in haberine göre, yeni internet yasasıyla internetin patronu olan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı(TİB), sosyal medyada atılan tüm tweet’lerin de patronu olmaya hazırlanıyor. TİB, aralık ayında atılan tüm tweet’lerin arşivine sahip olmak ve tweetler üzerinden sosyal medya gündemini analiz ettirmek için bir bilişim firmasından hizmet almaya başladı. Ancak 17 Aralık sonrası TİB’de yaşanan yönetim değişikliklerinden sonra sözleşme feshedildi. Kulislerde TİB’in benzer bir hizmet için yeniden arayışta olduğu dile getiriliyor.

2 ARALIK’TA İMZALADI

Yeni internet yasasında, özel hayatın gizliliği ile ilgili durumlarda internete hemen müdahale etme ve içerik kaldırma yetkisi kazanan TİB, sosyal medyada da Türkiye’nin en geniş arşivini kurmak için harekete geçti. Aralık ayında bazı firmalarla görüşmelerde bulunan TİB, kısa süre içinde de birkaç firmayla sözleşme imzaladı. Bu firmalar arasında yer alan NGİNE firması ile 2 Aralık’da sözleşme de imzalandı. Sözleşmenin 9.5 milyon TL’lik olduğu ve 17 Aralık sonrası yaşanan gelişmelerin ve değişen yönetimin ardından iptal edildiği bilgisi de bazı gazete haberlerine yansıdı

TÜM TWEET’LER DEPODA

Bilişim sektöründe faaliyet gösteren firmalar kamuya açık tüm tweet’lerin arşivinin tutulmasının mümkün olduğunu belirtirken, birçok firmanın da tweetler üzerinden analiz yaptığını ve kamuya açık paylaşımların arşivlennesi ve analizlerde kullanılması noktasında yasal olarak bir sıkıntı bulunmadığına dikkat çekti.

Ngine: Evet sözleşme yaptık

2 Aralık’ta TİB’in önce imza attığı ancak sonra sözleşmeyi fesh ettiği NGİNE Firması Genel Müdürü Tahir Yılmaz da, “Sosyal medya arşivlemesi, atılan tweetler üzerinden analiz yapma, sosyal medya gündemini değerlendirme, trendleri ve olası gelişmeleri analiz etme” gibi konularda çalışmalar yaptıklarını söyledi. TİB’le yaptıkları sözleşmenin feshedilmesinin kendi bilgileri dışında basına yansıdığını kaydeden Yılmaz, “Bir sözleşme yaptığımız doğru. Ancak sözleşmenin içeriğine ilişkin bir bilgi veremem. Bu tür sözleşmelerde gizlilik esastır” dedi.

Elde atom bombası var

Atılan tweet’lerin arşivlenmesinin olayları ve gelişmeleri analiz etme noktasında önemli olduğunu belirten sektör temsilcileri, “Bu arşivleme iyi olarak da kullanılabilir, kötü olarak da. Bu tamamen elinizdeki bilgiyle ne yapmak istediğinizle bağlantılı. Atılan bir tweet sonradan silindiğinde, o tweetin arşivden de silinmesi gerekir. Ama silinen tweet’lerle ilgili TİB’de nasıl bir sistem kurulduğunu ve işleyip işlemediğini bilemeyiz” bilgisini verdi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler