HABER

Tıbbi atıklar insan sağlığını tehdit ediyor

Tıbbi atıklar insan sağlığını tehdit ediyor

ANKARA (İHA) - Memur-Sen ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, Türkiye'de belediyelerin büyük çoğunluğunun çöplerini vahşi depolama şeklinde ormana, göle, nehre, denize veya açık araziye döktüğünü, belediyelerin tıbbi atık ihalesi yapmadığını ileri sürdü.

Aksu, yaptığı yazılı açıklamada, 70 milyon nüfusa sahip olan Türkiye'de sağlık tesislerinde yaklaşık 160 bin yatağın bulunduğunu belirterek, bu kurumlarda yaklaşık olarak 1 yılda 100 bin hastanın tedavi gördüğünü kaydetti. Sağlık kuruluşlarında bir yılda 70-80 bin ton tıbbi atığın ortaya çıktığını vurgulayan Aksu, "81 İl Belediyes'inden 65'inin modern çöp depolama tesisi yok. İlçe ve Belde Belediyeleri'nin genelinde depolama tesisi yoktur. Belediye ekipleri hiçbir önlem alınmadan tıbbi atıkları evsel atıklarla birlikte topluyor ve diğer atıklarla birlikte depoluyor. Şu günlerde belediyelerde katı atık ihaleleri yapılmakta fakat hiçbir belediye tıbbi atık ihalesine çıkmıyor. Tıbbi atıklar korkarız ki normal katı olarak değerlendiriliyor" dedi.

Bilinçsizce yok edilen tıbbi atıkların yer altı sularına karışıp insan sağlığını tehdit ettiğini öne süren Aksu, şunları kaydetti:
"Denizlerden sahillere tıbbı atıklar vuruyor. Bulaşıcı ve tehlikeli hastalıklara adeta davetiye çıkarılıyor. Gerekli önlem alınmazsa toplum sağlığını ciddi tehlikeler karşı karşıya kalacak ve korkarım ki ülkemiz 2006 yılında tıbbi atıkların yol açtığı çevre felaketleri yaşayacak. Sağlık Bakanlığı ve belediyeleri uyarıyoruz. Tıbbi atıklar mikrop kaynağı enfeksiyon kaynağıdır, gerekli önlemler artık alınmalıdır. Tıbbi atıkların toplanmasında koordinasyon eksikliği nedeniyle sorunlar yaşanıyor. Yönetmeliklere göre; tıbbi atıkların diğer atıklardan ayrı toplanması ve geçici depolanması sağlık kuruluşlarının, depolardan alınarak taşınması ve imha edilmesi belediyelerin, denetim ise Çevre Bakanlığı'nın sorumluluğundadır. Fakat bu kurumlar arasında koordineli bir işbirliği sağlanmadığından atıkların toplanması ve imhası konusunda ciddi ihmaller söz konusu. Sağlık Bakanlığı'nda tıbbi atık komisyonu kurulmalı belediyelerde ve hastanelerde sürekli denetim yapılmalıdır."

En Çok Aranan Haberler