Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün tıbbi cihazlar ve cerrahi el aletleri sektöründe Dünya'nın üçüncü kümelenme merkezi olan Samsun'a yaptığı gezi ve inceleme, ilk meyvesini verdi. Bakan Ergün’ün sektör temsilcileriyle yaptığı toplantıda, firmaların yıllardır talep ettiği Tıbbi Cihaz İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulabileceği yönünde karar çıktı.
Tıbbi cihaz sektörü ve sorunlarının ele alındığı toplantıda brifing veren Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, sektörün Samsun’da önemli bir gelişim gösterdiğini söyledi.
Kümelenen sektörün Tıbbi Cihazlar İhtisas Organize Sanayi Bölgesi beklentisi olduğunu hatırlatan Vali Aksoy, bununla ilgili fizibilite çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydetti.
Bu konuda yaptırdıkları araştırmanın sonuçlarını açıklayan Vali Aksoy, “Araştırmamızda 66 tane iş yeri ile görüşülmüş, 'Bir OSB kurulduğunda katılmak ister misiniz?' diye sorduğumuzda 58 tane firma çıkmış. Satıcıyken imalat yapmayı düşünen firma sayımız da 8. Bugün firmalarımızın kullandığı toplam alan yaklaşık 44 bin 500 metrekare. 'Bugünkü kullanım alanlarının rahatlatılması durumunda ne kadar ihtiyacınız var?' diye de sorduk. Yaklaşık 125 bin metrekareye daha ihtiyaçları var. Önümüzdeki 5 ve 10 yıllık süreç içerisinde Samsun’da yabancı yatırımcılarla ortak yatırım yapmayı düşünen işletmelerimiz var. Bunları da göz önüne aldığımızda yaklaşık 200 bin metrekarelik ek yer talebi olabileceği görülüyor. Bu kapsamda yaklaşık 400–500 bin metrekarelik bir alanın ihtiyaç olarak karşımıza çıkacağı öngörülmekte. Biz bu sektörün fizibilitesini daha sağlıklı yapabilmek adına doğudan faaliyet kapsamı içerisinde Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'mıza da bir proje sunacağız. Daha ayrıntılı olarak fizibilitesini yapacağız.” dedi.
Makine Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan ise tıbbi cihaz ve cerrahi el aletlerinin ileri teknoloji sektörleri içerisinde yer alıp, dünyada ve Türkiye’de, üretim ve dış ticaret potansiyelini hızla artıran, katma değeri yüksek, inovatif ve savunma sanayi gibi stratejik sektörlerin başında geldiğini kaydetti.
Sektörün birçok sorunu bulunduğunu vurgulayan Gürkan, “Sinerjik kümelenmenin fiziki alt yapısının sağlanabilmesi için ihtisas OSB’nin kurulması, sektöre yönelik uygulanmakta olan sektörel teşvikte asgari yatırım tutarı makul seviyelere çekilmeli. Ülkemizde yapılacak olan sektöre dair yeni yatırımlarda Samsun’un teşvik edilerek kümelenmenin gelişimi sağlanmalı. Kamu alımlarında yerli üretime öncelik verilmeli. Ham madde girişi ve mamul madde çıkışı arasında oluşan ve üreticilerimize ek bir maliyet getiren yüzde 10’luk KDV yükü çözülmeli. Üretimde kullanılan ham ve yarı mamullerin dışa bağımlılığının azaltılmalı. Bunlar, sektörde çözüm bekleyen sorunlardır." şeklinde konuştu.
Samsun Medikal Kümelenme Derneği Başkanı Dr. Ahmet Aydemir de ortaklık ve kümelenme kültürü konusunda düzenlenecek görsel kampanyaların sektörleri harekete geçireceğine inandığını bildirdi.
Bununla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın ‘Dumansız Hava Sahası’ kampanyasını örnek gösteren Dr. Aydemir, “Daha önce sigaranın bırakılması için görsel medyada yapılan kampanyaların büyük etkisi olmuştu. Buna benzer ortaklık ve kümelenme kültürünün görsel basında kampanya şeklinde sanayi bakanlığı tarafından uygulanmasının etkilerinin büyük olacağı kanaatindeyim. Ülkemizin de buna şiddetle ihtiyacı var. Sanayi sektöründe ortaklık kültürü ve kümelenme üzerine 6 ay ile 1 yıl arasında yapılacak kampanya, bu bilinci kısa sürede artırıp küçük sermayelerin birleşmesine imkân sağlayabilir. Bu yılla da ülke kalkınmasının kazanacağını düşünmekteyim. Bu tip uygulamaların ve kampanyaların ülke ekonomisi üzerinde çok kısa sürece etkisi olacağına inanmaktayım.“ değerlendirmesinde bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz