YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey toplantısı yapıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi toplantısına Adalet Bakanı Sadullah...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi toplantısına Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile oda temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son dönemde Türkiye ekonomisi oldukça başarılı bir performans gösterdiğine dikkat çekerek, 9 aylık büyümede dünya birincisi olduğunu kaydetti. Bunu Türk özel sektörünün dinamizmi ile başarıldığını aktaran Hisarcıklıoğlu, büyümeye özel tüketim ve yatırımlar 11,5 puan katkı yaparken, kamu harcamaları ve yatırımlarının katkısının 1,2 puanda kaldığını vurguladı.
Büyümenin dördüncü çeyrekte de devam ettiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, "Kapasite kullanımımız Kasım sonu itibariyle yüzde 77’ye çıkmış durumda. İşsizlik oranımız yüzde 8,8 ile son 10 yılın en düşük düzeyine indi. Sadece son 1 yılda 1 milyon 776 bin kişiye istihdam sağladık. İhracatta da istediğimiz performansı yakalamaya başladık. Yılın ilk 11 ayında 122 milyar doları aşan ihracatımız yıl sonu itibariyle inşallah 135 milyar doları aşacak." dedi.
Toplumun yeni anayasa beklentisi olduğunun altını çizen birlik başkanı Hisarcıklıoğlu, hükümetin reformları hayata geçirmek konusundaki kararlılığını görmekten mutlu olduklarını aktardı. Hisarcıklıoğlu, "Bunları hayata geçirirsek büyüme hızının sürdürülmesi ve 2023 hedeflerine ulaşmamız mümkün olacaktır." dedi.

BAKAN YAZICI: TÜRKİYE'NİN DURUMUNU ÇEKEMEYENLER VAR
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da büyüme rakamlarının Türkiye'nin ekonomik güç haline gelmekte oluşunun somut göstergesi olduğunu belirtti. Bazen büyüme rakamlarının yapay olduğuna yönelik eleştiriler yapıldığını aktaran Yazıcı, büyüme rakamlarından hemen sonra açıklanan istihdam rakamlarına da bakıldığında, büyümenin istihdamla birlikte paralel gerçekleşiyor olduğunun görülebileceğini kaydetti.
Türkiye'yi seçkin konumu nedeniyle kıskananların ve çekemeyenlerin olduğunu belirten Yazıcı, bunu açıktan dile getiremeyenlerin Fransa'nın yaptığı gibi tarihin kirli sayfalarını karıştırdığını kaydetti. Yazıcı, gerek demokratik standartlar gerek hak ve özgürlükler bakımından böylesine ifade özgürlüğünü sınırlamayı gündemine alan Fransa'yı anlamanın mümkün olmadığını söyledi.
Sözde Ermeni soykırımı ile ilgili Türkiye'nin arşivlerinin herkese açık olduğunu defalarca dile getirdiklerini belirten Yazıcı, 'Ermeni soykırımı yoktur demek suçtur' şeklindeki bir düzenlemenin aklın, mantığın, vicdanın kabul etmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

"YARGININ SORUNLARI KONUSUNDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI"
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise konuşmasında Türkiye'de yargının eskiden gelen ciddi problemleri bulunduğunu ifade etti. Ergin, "Yargının fiziki ve teknik alt yapı sorunu vardı. Personel ve mevzuattan kaynaklı sorunlar vardı. Yüksek yargıdan kaynaklı sorunlardan da bahsetmek mümkün. Bu sorunların çözümü konusunda önemli adımlar atıldı, belli aşamalar kat edildi. Öteden beri çalışmalar vardı, ancak 2009 yılında bunların bir stratejik plan çerçevesinde toparlanması söz konusu oldu." diye konuştu.
Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP)'nin Avrupa Konseyi'ne üye ülkeler arasında en iyi proje seçildiğini belirten Adalet Bakanı Ergin, Atlantik ötesinden ve Avrupa kıtasından çok sayıda ödül alan projenin bilişim teknolojisinin yargı alanında uygulanan en iyi versiyonu olduğunu ve Türk hukukçuları ile mühendisleri tarafından yapıldığını kaydetti.
Yargıtay ve Danıştay'ın üye sayısını ve hâkim ile savcı sayısının artırıldığını belirten Ergin, şöyle konuştu:
"İlk defa Yargıtay'ımıza gelen dosyadan daha fazlası karara bağlanıp çıkmaya başladı. Yıllardır sıra bekleyen dosyalar erimeye başladı, Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun yapmış planlama ve önlerine koyduğu bir hedef var. Hukuk dairelerinde bekleyen dosyalar en geç 2, ceza dairelerinde bekleyen dosyalar ise en geç 3 yıla kadar sonuçlanacak. Sıfırlandıktan sonra ilk derece mahkemelerinden gelen dosyalar 2-3 ay arasında Yargıtay'da karara bağlanacak. Bir dosyanın temyizi de dâhil yargılamasının süresi 1 yıl gibi bir süreye sığabilecek. Bu Türkiye'de bir reform oluşturacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler