HABER

Ticareti ‘Suya atalım yüzsün’e bağladı

Erdoğan, İran’la engelsiz ticareti ‘Suya atalım yüzsün’e bağladı.

İran ile ticaretin daha da serbestleştirilmesini isteyen Başbakan Tayyip Erdoğan, tarife dışı engellerin, gümrüklerin, kotaların kaldırılmasından korkulmaması gerektiğini vurguladı. Erdoğan, “Kapalı ekonomi içinde dünyaya bakanlar karada yüzme öğrenmeye çalışanlar gibidir” dedi.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi’nin de katıldığı Türk-İran İş Forumu’nda İran ile ticaretin daha da serbestleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Ticaretin serbestleşmesinden, tarife dışı engellerin, gümrüklerin, kotaların kaldırılmasından hiçbir zaman korkmamak, endişe duymamak gerektiğini dile getiren Erdoğan, “İran ile olan ticaretimizi daha da serbestleştirmeliyiz. Kapalı ekonomi içinde dünyaya bakanlar karada yüzme öğrenmeye çalışanlar gibidir. Yüzme suda öğrenilir. Engelsiz ticareti artırmanın yollarını bulmalıyız” dedi.

Öğrenmek için suya atlayın

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 1996 yılında Avrupa Birliği (AB) ile arasında başlayan Gümrük Birliği (GB) anlaşmasına atıfta bulunan Erdoğan, şunları söyledi: “Avrupa ile Gümrük Birliğiyle birlikte Türk sanayisinin çökeceği, Avrupa mallarının Türk pazarını istila edeceği ve Türkiye’nin ticaret açığında uçurum olacağı tartışmaları yapıldı. Ancak aradan geçen sürede GB sayesinde Türk sanayicisinin kendine olan güveni ve rekabet gücü arttı. Benim bir sözüm var: Yüzmeyi öğrenecek olanı atacaksın suya, yüzmeyi öğrensin, yoksa karada yüzme öğrenilmez. Yüzme suda öğrenilir işte GB bize bunu kazandırdı. Sonunda da hem Avrupa hem Türkiye kazandı.”

Hedef 5 yılda 30 milyar dolar

Erdoğan geçtiğimiz aylarda İran’a yaptığı ziyaret sırasında iki ülke arasındaki karşılıklı ticareti 5 yılda 30 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Avrupa ile aramızda oluşturduğumuz engelsiz ticaret mekanizmasının bir benzerini niçin İran’la da kuramıyoruz? Bunu gerçekleştiremememiz için şahsen bir neden göremiyorum. Nitekim, 2002’dE 1.2 milyar dolar olan ticaret hacmimiz bu yıl 10 milyar dolara ulaştı. Bunu daha da artırmamız lazım. Aramızdaki engelleri kaldırdığımız, Tercihli Ticaret Anlaşması görüşmelerini bir an önce sonuçlandırdığımız takdirde, 30 milyar dolara 5 yıl içinde ulaşırız. Ticaret açığı İran’ın lehine çok fazla. Türkiye sanayileşmede ciddi sıçrama yapıyor ve organize sanayi bölgelerinde yoğun olarak doğalgaz kullanmamız lazım, bunu da istiyoruz.”

Erdoğan’a teşekkür öpücüğü

Bu arada, Türk-İran İş Konseyi Eş Başkanı Rahim Sadeghian, toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye ile İran arasında vize olmamasının önemine değinerek, Avrupa ülkeleri tarafından ortaya çıkarılan sorunların da halledilebileceğini söyledi. Sadeghian, konuşmasından sonra Başbakan Erdoğan’ın yanına gelerek, İran’a verdiği destekler nedeniyle teşekkür ederek öpmesi dikkat çekti.

İkimizde de bürokrasi var bizzat takip etmeliyiz

TÜRKİYE ile İran arasındaki ticaretin, potansiyelinin çok altında olduğunu belirten Tayyip Erdoğan şöyle konuştu: “Her iki taraf da bunun daha da geliştirilmesi gerektiğini her vesileyle dile getiriyor. Öyle ise buna pratik çözümler getirmemiz lazım. Altını çiziyorum, bürokratik oligarşiye aramızdaki münasebetleri kurban etmememiz lazım. Bunu bizim çözmemiz lazım. Eğer bu işi bürokrasinin eline bırakırsak bu iş yürümez. Biliyorum ki İran’da bürokrasi var, bizde de bürokrasi var. Öyle ise ne yapacağız bu işi bizzat biz yakından takip edeceğiz. Tam bu noktada, büyük İranlı şair Sadi Şirazi’nin anlamlı bir sözü aklıma geliyor. ‘Yolda laf söylemek değil; adım atmak lazım. Yürümedikten sonra lafın manası kalmaz.’ İnanın düşüncelerimizi eyleme geçirdiğimiz takdirde, tasarladıklarımızı uygulamaya dökme kararlılığını taşıdığımız takdirde önümüzde hiçbir engel kalmayacak.”

Erdoğan bizim için nimettir engelleri kaldıracağız

İRAN Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, Başbakan Tayyip Erdoğan için ‘işini iyi bilen büyük insan’ ifadesini kullanırken, “İran’da dini liderimiz Başbakanınız Recep Tayyip Erdoğan’ı ‘nimet’ olarak değerlendiriyor. Daha önce başka hiç bir lider için bu değerlendirmeyi yapmadı. O nedenle ilişkilerimizi geliştirmemiz lazım” diye konuştu. Rahimi şöyle devam etti: “Ben Türk tüccarlarına engellerin kaldırılması konusunda söz veriyorum. İran’da ekonomi hala devletin elinde. Bazen sizin İran ile aranızda sorun çıkıyorsa, bunlar kasten yapılan konular değil. İran’da herhangi bir problem gördüyseniz kırılmayın, biz Ahmedi Nejad’ın talimatı doğrultusunda engellerin hepsini kaldıracağız. Dünyada Türkiye kadar iyi bir dostumuz yoktur.”

‘Konuştular, dağıldılar’ olmasın, biz iş bitireceğiz

TÜRKİYE ile İran’ın zor bir coğrafyada yer alan ve ekonomilerini tamamlar nitelikte iki ülke olduklarını söyleyen Tayyip Erdoğan şunları söyledi: “Biz İran için nasıl Avrupa’ya açılan kapıysak, İran da bizim Asya’ya açılan kapıdır. İran’a 10 ay önce yaptığımız ziyarette ‘10 milyar doların İran’a ve Türkiye’ye yakışmadığını, süratle artırılması gerektiğini’ söyledim. Hatta ben orada 20 milyar dolar rakamını telaffuz ettiğimde Rahimi kardeşim ‘20 olmaz 30 olsun. 5 yılda 30 milyar dolara ulaşmamız gerekir’ demişti. Eğer bunu gerçekleştirmezsek, o zaman İranlı kardeşlerimin güzel bir sözü var, onu gerçekleştirmiş oluruz ki o benim işime gelmez. Nedir o söz? ‘Oturdular konuştular ve dağıldılar’ Biz oturup konuşup dağılmayacağız,
iş bitireceğiz.”

Anlaşma imzalansın 3 yılda 25 milyar doları buluruz

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İran ile Türkiye arasındaki Ortak Serbest Bölge çalışmasının hızlandırılması ve somutlaştırılmasını beklediklerini söylerken, “ECOTA (Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret Anlaşması) anlaşmasının uygulanması halinde, İran ve Türkiye arasındaki karşılıklı ticaret hacmi 1 yılda 14 milyar dolara, 3 yıl sonra 25 milyar dolara rahatlıkla çıkarabilir” dedi. Hisarcıklıoğlu, “İran’ın kendi sınırlarında uyguladığı enerji fiyat politikalarıyla, Türkiye sınırları içerisinde bir serbest bölge kurulmasının hayata geçirilmesi Ortadoğu’nun en büyük projesi olacaktır” diye konuştu. İran Ticaret Bakanı Mahdi Ghazanfar da, ortak serbest ticaret bölgeleri oluşturulması, ortak şirketler kurulması ve yerel paralarla ticaret hacminin desteklenmesi gerektiğini vurgulayıp, “ECOTA’yı uygulamaya ve stratejik çalışmalara hazırız” dedi.

En Çok Aranan Haberler