Basit önlemler: günde 2 Lt’nin üzerinde su içilmesi, günlük diyet ile birlikte 20-30 gram lif alınması ve bol egzersiz önerilir. Dışkı gevşetici (laksatif) ilaçların ve probiyotiklerin katkısı olabilir.
Botoks enjeksiyonu: Puborektal kasa Botoks (100 IU Botoks®, Allergan® veya 500 IU Dysport® ile) enjekte edilerek anismus tedavisinde olumlu sonuçlar alınmaktadır. Çeşitli çalışmalarda, Botoks enjeksiyonu ile anismus tedavisinde % 71-95 arasında başarı bildirilmektedir.
Biofeedback tedavisi: Tıkayıcı tipte dışkılama ve pelvik taban dissinerjisi (anismus) gibi durumlarda hastaya makat kaslarını doğru şekilde kasmasını öğretmek için biofeedback cihazları kullanılır. Tedavinin üç aşaması vardır: dış makat kasının (eksternal anal sfinkter) egzersizi, makattaki katı ve sıvı dışkı ile gaz hislerinin ayırımının öğretilmesi, dışkı geldiğinde iç ve dış makat kasları arasındaki uygun koordinasyonun öğretilmesidir.
STARR ameliyatı: Bu yöntem kabızlık ve makat sarkması ameliyatı olarak ta adlandırılmaktadır.
Rektosel varlığında: rektum yolu ile (rektal) onarım, vajina yolu ile (vajinal) onarım veya STARR ameliyatı uygulanır.
Sigmoidosel varlığında: laparoskopik veya robotik cerrahi ile sigmoid rezeksiyon (sorunlu sigmoid kolon bölümünün çıkartılması) ve laparoskopik rektopeksi (rektum’un leğen kemiğine dikiş veya yama ile tespit edilmesi) uygulanır.
İleri makat sarkması (rektal prolapsus) varlığında: laparoskopik veya robotik cerrahi ile rektopeksi (rektum’un leğen kemiğine tespit edilmesi), perineal yolla onarım (Delorme ameliyatı) yöntemleri uygulanır.