Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), üyelerinin yeni anayasa ile ilgili yorum ve taleplerini www.tim.org. tr adlı web ortamında açtığı anketle belirliyor. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Anayasa Mahkemesi eski Raportörü Doç. Dr. Osman Can moderatörlüğünde yürütülen araştırmada 50 bin ihracatçıya 21 soru soruluyor. Bunların anayasanın ekonomik kuralları ve ilkelerine dair eğilimleri saptanıyor.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Can, anketin detaylarını basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. Toplantıda ilk olarak TİM’in yeni anayasa adına sunduğu katkıları anlatan Mehmet Büyükekşi, bu anlamda 12 Eylül 2010 referandumu dâhil her türlü girişimin içinde bulunduklarını vurguladı. Büyükekşi, “Gelinen aşamada Türkiye yeni bir anayasaya gerek duyuyor. Çünkü 1982 Anayasası’nın kaleme alındığı şartlar normal değildi. Ama şu an dünya da, Türkiye de baştan ayağa yenilendi.” dedi.
1982 Anayasası’nın 17 defa değiştiğini belirten Büyükekşi, sözlerine şöyle devam etti:
“Ama anayasanın ruhunda bulunan yasakçı yapı bir türlü ortadan kaldırılamadı. Artık sivil toplum örgütlerinin katkıları ile yeni bir anayasa yapılması şart. Malum, Türkiye, dönemin ruhunu yakalamayı esas alıyor. Şu an 2023 hedefleri var, 12 sene sonrasına bakıyor. Evet, bu hedefleri yakalayabilme adına mutabakata, yeni bir anayasaya gerek duyduğu muhakkak. Yani Türkiye’de hakları temel alacak, barışa önem verecek, ayrım yapmayacak anayasa için iktidardan muhalefete, sivil toplumdan üniversitelere kadar pek çok kesimin katkısı önemli.”
2012’nin verdiği ufukla ihracatçıların yeni anayasa eğilimlerini belirlediklerini bildiren Büyükekşi, bu minvalde yapacakları yeni anketle ilgili olarak da şunları kaydetti:
“Anayasa Mahkemesi eski Raportörü Doç. Dr. Osman Can, araştırmamızın moderatörlüğünü yapacak. 50 bin üyemize yeni anayasa ile ilgili yorum ve taleplerini soracağız. İhracatçılar soruları www.tim.org.tr adlı web ortamını kullanarak cevaplayabilecek. Ankette 21 soru olup bunların 20’si şıklı, 1’i de açık uçlu. Bu 1 soru ile ihracatçının görüşlerini ve önerilerini ortaya koymalarını diliyoruz. Esasında anket ile yeni anayasa yazmayacağız, çerçeve oluşturacak, siyasi partilere sunacağız.”
TİM Başkanı, iktidarın ve muhalefetin yeni anayasayı seçim vaatlerinde yer vermesinden duydukları memnuniyeti dile getirirken, TBMM’nin toplumun haklarını koruyacak bir metin ortaya koyacağından umutlu olduklarını belirtti. Mehmet Büyükekşi, anketin ne zaman sona ereceği sorusuna da “21 soru siteye konuldu. 1 ay gibi süre içinde anketi tamamlamayı öngörüyoruz.” cevabını verdi.
OSMAN CAN: AMAÇ; YENİ BİR METİN ORTAYA KOYMAK DEĞİL
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve eski Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can ise araştırmada amacın yeni anayasa konusunda yorum ve talepleri toplamak olduğuna temas etti. Anket ile ekonominin kuralları ve ilkelerine dair çerçeveyi belirlemeye önem verildiğini anlattı. Can, “Araştırma ile emelimiz siyasilere yeni anayasa konusunda yardımcı olmaktır. Onun dışında bir metin ortaya koyma gayretimiz yok. Burada yapılacak olan anket cevaplarının rapor haline getirilip siyasetin karar vericilerine sunulmasıdır.” ifadelerini kullandı.
Anketin konuları ile ilgili sorulara da Osman Can, “Burada önemli olan 21 soru ile ihracatçıların makro eğilimleri ölçmek. Sorular yoluyla hukuk devleti bağlamında da taleplerin de öğrenilmesi amaçlanıyor.” karşılığını verdi.
Toplantıda daha sonra TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, www.tim.org.tr adresini tıklayıp anket sayfasını açtı. Araştırma ile ilgili notları okuyan Büyükekşi, vergi numarasını girip tek tek soruları cevapladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz