Serhat TEZCAN/ BURSA, TİM Akademi bünyesinde gerçekleştirilen '2023 İhracat Stratejisinde Bursa Semineri' Uludağ İhracatçılar Birliği HER SEKTÖR İÇİN EYLEM PLANI
Büyükekşi, "Türkiye'de üretilen her iki araçtan birisi Bursa'dan üretiliyor ve otomotiv ihracatımızın yüzde 33'ünü Bursa tek başına yapıyor. 2014 yılı ihracatı 12,4 milyar dolara ulaştı. Ülke ihracatının yüzde 8'ini Bursa tek başına gerçekleştirdi. 2023 yılı için 500 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Biz bu strateji belgesini hazırlarken, 'Balanced Scorecard' "FİRMALARIMIZIN HEDEF KOYMASI GEREKİYOR"
Otomotiv sektörünün kendi içinde 75 milyar dolar hedef koyduğunu söyleyen Büyükekşi, tekstilin 20 milyar dolar, hazır giyim sektörünün 52 milyar dolar, yaş meyve sebze sektörünün de 10 milyar dolarlık hedef koyduğunu hatırlattı. Bu 4 sektörün yaklaşık 160 milyar dolar ihracata ulaşacağını ifade eden Büyükekşi, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu hedefi gerçekleştirecek olan sizlersiniz yani firmalarımız. Bu yüzden biz buradayız. Biz özellikle 'Balanced Scorecard' yönteminde bir senaryo oluşturduk. 2023'te dünya dış ticaretini 34,5 trilyon dolar olacağını varsaydık, buradan yüzde 1,5 pay almayı hedefledik. Şu anda 0,85'lik bir pay alıyoruz. Biz nasıl Türkiye için bir hedef koyduysak, daha sonra da sektörler bir hedef koyduysa şimdi de firmaların kendisine bir hedef koyması gerekiyor."
"FİRMALARIMIZA VİZYON VERMEK İSTİYORUZ"
Türkiye'nin nüfusu 77 milyona ulaştığını belirlenen TİM Başkanı, hedefte bunların da olduğunu kaydetti. Firmaların uzun vadeli 10 yıl, kısa vadeli 3 yıllık planlar yapmasını istedi. Türkiye'nin ihracatının 36 milyar dolardan, 158 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Büyükekşi, "Firmalarımıza bir vizyon vermek istiyoruz. Bu vizyonda hedefimiz her firma buraya ulaşabilmesi için neler yapması lazım? Dışardan destek alması gerekiyorsa da profesyonel destek olarak gerek ihracatçı birliklerimiz, gerekse de TİM de sizlere yardımcı olmak için hazır" diye konuştu.
"İNŞALLAH YERLİ OTOMOBİL BURSALI BİR FİRMA, SANAYİCİ TARAFINDAN ÜRETİLİR"
Bursa'da 3 bin 500 ihracatçı firmanın bulunduğuna işaret eden Büyükekşi, ilk bin arasında 51 Bursalı firma olduğunu açıkladı. Bursa'dan 191 ülkeye ihracat yapıldığını dile getiren Büyükekşi, "Bursa, Türkiye'nin ilk yerli tramvayı İpekböceği'ni üretti. Gerçekten bu bizim için övünç kaynağı ve ben Bursalı dostumuz Durmazlar Makine'yi tebrik ediyorum. İnşallah yerli otomobil de Bursalı firma tarafından üretilir. Bunu da dört gözle bekliyoruz" dedi.
Ekşi, 2003 yılında Bursa'da marka başvuru sayısı bin 248 iken, 2013 yılında bu rakamın 3 bin 940'a yükseldiğini; patent başvurusunun ise 10 yılda 11 kat arttığını belirtti. Bursa'da 470 bin metrekare alan üzerine kurulu teknoloji geliştirme merkezi ve bu vizyonla hareket ettiğini ifade eden Büyükekşi, "Bursa tıpkı Facebook, Apple, Google gibi dünyanın öncü Silikon Vadisi şirketlerinin yer aldığı teknoloji ve Ar-Ge merkezi merkezi olma yolunda çok başarılı çalışmalar yapılıyor" dedi.
"DUR DURAK BİLMEDEN ÜLKE ÜLKE DOLAŞIYORUZ"
Geçen yıl 28 Eylül'de 'Turkey: Discover the Potential' "Turkey, Discover the Potential ile tüm dünyaya bir teklif yapıyoruz. Diyoruz ki "Gel bu potansiyeli keşfet, keşfet ve kendine değer kat'. Bugün özellikle siz değerli işadamlarımıza da sesleniyoruz. Az önce bahsettiğimiz yatırımları, sıçramayı yaparak, gelin hikayemizi büyümemizi, başarılarımızı dünyaya hep birlikte anlatalım. Dünyadaki ihracat pazarlarında hep birlikte var olalım. İnanın Türkiye'de şu anda Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, bakanlarımız, bir an durmuyorlar. Bizim de artık başımız döndü. Geçen hafta başbakanımız ile İngiltere'deydik, geldik hemen Cumhurbaşkanımız ile Afrika'nın 3 ülkesine gittik. Önümüzdeti hafta İran'a gideceğiz. Yine Cumhurbaşkanımız ile Meksika Küba ve Kolombiya'ya gideceğiz. Bakanımız dün Polonya'daydı daha sonra Azerbaycan'a gideceğiz. Dur durak bilmeden ülke ülke dolaşıyoruz. Sizlerin de buralarda etkili olmasını istiyoruz."
Seminede Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatcılar Birliği Başkanı Orhan Sabuncu, 2023 hedeflerine bakıldığı zaman Türkiye'nin kilogram başına ürün ihracatının 1,5 dolar civarında olduğunu belirterek, "Bunu en azından 3 dolara çıkarmalıyız. Ar-Ge harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içerisindeki payı bugün yüzde 0,95'tir. Bunu 2023 yılına kadar yüzde 3'e çıkarmalıyız" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz