YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TİM Başkanı Büyükekşi: İhracatta yıl sonu hedefimiz yüzde 12 artış

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatta farklı pazarlara yöneldiklerini belirterek, yıl sonu ihracat...

TİM Başkanı Büyükekşi: İhracatta yıl sonu hedefimiz yüzde 12 artış

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatta farklı pazarlara yöneldiklerini belirterek, yıl sonu ihracat hedeflerinin yüzde 12 olduğunu söyledi. Büyükekşi, AB ülkelerine yapılan ihracatta bir puanlık bir artışın bile çok önemli olduğunu belirterek, bu ülkeleri ihmal edemeyeceklerini kaydetti.

Mehmet Büyükekşi, Bursa’nın İnegöl ilçesinde İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu’nda ihracat rakamlarını açıkladı. 2011 yılından alınan moral ve motivasyon ile 2012’ye hızlı bir başlangıç yaptıklarına dikkat çeken Büyükekşi, konuşmasının sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“MERKEZ BANKASININ HAMLESİ DOĞRU”

Bir gazetecinin merkez bankasının büyüme, enflasyon ve kurlara ilişkin yeni hamlelerini sorması üzerine Büyükekşi, şu yorumu yaptı: “Biz hamlenin doğru olduğunu düşünüyoruz. Bundan önceki dönemde hep yüksek faiz düşük kura vurgu yaptık. Merkez bankası da bu konuda etkili oldu. Böylelikle enflasyon düşürüldü. Yine aynı şeyin yapılması bize göre Türkiye ekonomisine olumlu sonuçlar yansıtmaz. Bunun yerine zamana yayılması ki 2,15’lik bir döviz sepetini önemli olduğundan bahsettim. O yüzden hızlı bir enflasyon düşürülmesi ihracatımıza zarar verir. Türkiye için öngörülen IMF ve dünya bankasının büyüme tahminleri var. Biz buna katılmadığımızı söyledik. Biz yüzde 4’ün üzerinde bir büyüme konusunda pozitif düşünüyoruz. Bu da enflasyon konusunda, Türkiye 75 milyon nüfusa ulaştık. İç piyasada dengelerin şaşması büyümemize de etki olur. Türkiye’nin geçen yılki büyümesi yüzde 4 düşerse yarı yarıya azalmış olacak. Biz ihracat olarak büyümenin belli bir kısmının ihracatla olacağını düşünüyoruz. Üretime ve ihracata da olumlu katkı sağlayacak diye düşünüyoruz.”

“KUR AŞAĞI DÜŞERSE AYNI PROAKTİFLİĞİ BEKLİYORUZ”

Büyükekşi, bir basın mensubunun, “Merkez bankasına döviz satışı yapmayın mı demek mi istiyorsunuz?” şeklindeki sorusuna ise şu cevabı verdi: “Biz iki yıldan beri, Merkez Bankasını desteklediğimizi söyledik. Çünkü proaktif davranmaya başladı. 1,5 milyar dolar piyasaya döviz sürdü. Biz desteklediğimizi söyledik. ‘Türkiye’nin makro dengelerine önem veriyor’ dedik. Biz ‘merkez Bankası’nı destekliyoruz’ dedik. Ama aynı yardımı 'kur aşağı düşerse, 1,5 milyar dolarlık piyasadan döviz alımıyla aynı proaktifliği bekliyoruz' dedik. Onun için buradan tekrar bir hatırlatmada bulunuyoruz.”

"İHRACATTA KIRMIZI ÇİZGİ"

“İhracatçının kurdaki kımızı çizgisi nedir? Şeklindeki bir soruya ise Büyükekşi, “Dolarda aşırı oynaklık ihracatçıya zarar verir, kur sepetinde 2.10 ile 1,15 arası diyoruz.” yanıtını verdi

Ekonomik krizin Avrupa’da devam edeceğinin görüldüğünü, bu durumda TİM’in nasıl davranacağı şeklindeki bir başka soruya ise Büyükekşin, şu cevabı verdi: “Geçen yıl ihracatın yüzde 46’sını AB’ye gerçekleştirdik. Krizin olduğu AB’deki ülkeler daha çok güney Avrupa ülkeleri. Bu ülkelere ihracatta düşüş var. Ama Almanya, Hollanda, Finlandiya gibi ülkelerde kriz yok. Bizim stratejimiz, biz mutlaka yeni pazarlar peşindeyiz. Bunun da en önemli göstergesi, geçen haftanın başında Sayın Bakan'la birlikte Kuzey Irak’ta Erbil ve Süleymaniye’deydik. Tunus ve Libya’ya gittik. Türkmenistan’a gittik. Almanya’ya, Kenya, Madagaskar, Venezüella’ya gideceğiz. Devamlı yeni pazarlarda etkili olmak için çaba içindeyiz. Sayın Cumhurbaşkanımız birleşik Arap Emirlikleri’nde. Sayın Başbakanımızın gezileri oluyor. En yukarıdan en aşağıya ihracatçılar ülke ülke, diyar diyar geziyorlar.”

"YILSONU HEDEFİMİZ YÜZDE 12 ARTIŞ"

Peru gibi ülkelere yüksek ihracat artışları olduğunu vurgulayan Büyükekşi, şöyle devam etti: “Aralık ayında çelik ve kimya ihracatçılar birliğimiz Pero, Venezuella ve Şili’ye 30’ar kişilik guruplarla geziler yaptılar. Suudi Arabistan’a gittik. Peru’ya yüzde 169 artmış. Meksika’ya yüzde 155 artmış. Suudi Arabistan’A yüzde 131 artmış. Bunlar önemli ama bu Avrupa pazarlarını ihmal edeceğimiz anlamına gelmiyor. AB’ye artışta yüzde 1 bir artış bile çok önemli. O yüzden yeni pazarlara odaklanıyoruz, Afrika ülkeleri de önemli. Yüzde 10 ihracatımızı yıl sonunda yüzde 12’ey çıkarmak istiyoruz. Her yıl yüzde 12 artış sağlamamız gerekiyor.”

“DÜNYA TİCARETİNDEKİ PAYIMIZI YÜZDE 1,5’A ÇIKARMAK İSTİYORUZ”

Büyükekşi, teşvikler konusunda ise da şu yorumu yaptı: “Biz üretime yönelik teşvik istiyoruz. Üretim demek ihracat demek zaten. Özellikle ara malı ithalatını önlemeye yönelik ürünlerin Türkiye’de üretilmesi, bir diğer konu bölge sayılarının artırılması, yatırım indirimi, yüksek teşvike daha fazla indirim verilmesi. Bir de spesifik, katma değeri yükseltecek bilgi teknolojileri, hava taşımacılığı gibi sektörlere destek verilmesi lazım. Türk malı motorun, otomobilin daha fazla desteklenmesi gibi beklentilerimiz var. İnşallah teşvik programı da beklentilerimize karşılık verecek diye düşünüyoruz. Dünya ticaretinde binde 8 pay alıyoruz, bunu yüzde 1,5’a çıkarmak istiyoruz.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler