İSTANBUL (İHA) - Çırağan Sarayı'nda Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni başkanlığındaki heyetle biraraya gelen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, "Biz tavrımızı ortaya koyduk, onlar anlamasa da temsil ettiğimiz kesimler anlayacak" dedi.
İstanbul'daki temaslarını sürdüren IMF heyeti, Çırağan Sarayı'nda TİM Başkanı Oğuz Satıcı ve yöneticileriyle biraraya geldi. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Satıcı, IMF'nin uyguladığı programın Türkiye'ye neler kazandırdığı ve neler kaybettirdiği konularını net ve objektif bir gözle aktardıklarını söyledi. Satıcı, "Uyguladıkları programla Türkiye'de üretici sektörlerin sıkıntı çektiğini, her geçen gün maliyetlerin üretici aleyhine geliştiğini ve artık her geçen gün Türkiye'de üretici olmanın daha zorlaştığını kendilerine anlattık. Kendilerine enflasyonun düştüğünü; ancak reel faizlerin hala yüksek olduğunu söyledik. İhracat rakamlarının özellikle bugün açıklanan imalat sanayi endeksiyle örtüştüğünü anlatmaya çalıştık. YTL'nin Türkiye'nin gelir dağılımını ciddi biçimde bozduğunu aktardık. Tekstille ilgili konuştuk. İhracat rakamlarının yükseldiğini, iyiye doğru gidiş olduğunu bize anlattılar" diye konuştu.
IMF'ye, Türkiye'de üretici olmanın zorluklarını da dile getirdiklerini belirten Oğuz Satıcı, "Enflasyonun düştüğünü; ama reel faizlerin hala yüksek olduğunu ifade ettik. Yabancı yatırımcıların da Türkiye'de uluslararası sermayenin Türkiye'ye gelirken mal ve hizmet üreten sektörlere gelmek yerine bankacılık, iletişim ve enerji sektörlerimize yoğun ilgi duyduğunu ve Türkiye'nin Cumhuriyet tarihi boyunca ürettiği en önemli değerleri öncelikle almak istediğini aktardık. Enerji fiyatlarının üzerindeki vergi yükünü bu toplantımızda anlattık. Bundan önceki görüşmelerinde Türkiye'de enerji üzerindeki vergi yükünü pek görmemişler. Bu konuda bilgilendirdik" ifadelerini kullandı. Oğuz Satıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de enerji fiyatlarının geçtiğimiz 2 yıl içinde 17 kez zam gördüğünü, verdiğimiz enerji fiyat endeksinde de hem Türk lirası hem de döviz bazında ciddi artışlar olduğunu kendilerine gösterdik. Bu kadar şeyi gösterdikten sonra Türkiye'de üretici olmanın zorluğunu anlamamalarına imkan yok. Bu anlattıklarımızı, bunu anlayıp buraya çözüm getirmemeye imkan yok. Bu bir anlayış meselesi. Türkiye masası şeflerinin hepsi karakter olarak iyi insanlar, Değişik karakterleri var; ama düşünceleri hep aynı. Kurumsal misyonla hareket ediyorlar. Akılları, gönülleri farklı işlese de bu kurgu üzerinde devam ediyorlar. IMF'nin uyguladığı program Türkiye'de çok hızlı değişimlere sebebiyet veriyor."
Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Satıcı, bir soru üzerine, "IMF'nin Türkiye'de enerji üzerinden alınan vergilerin düşürülmesi teklifini yapacağını sanmıyorum" dedi. Özelleştirme konusunda da açıklamalarda bulunan Satıcı, "Özelleştirme, düşük enflasyon ve yatırım ortamıyla ilgili argüman olarak ortaya çıktı. Özellikle başlıklı bir görüşmemiz olmadı. Bu dönemde sermayenin Türkiye'ye ilgisinin mal ve hizmet sektörleri değil, aksine Türkiye'de geniş pazarları olan alanlara kaydığını ifade ettik" diye konuştu.
Satıcı, IMF heyetinin Türkiye ekonomisine bakışlarının çok pozitif olduğunun altını çizerek, "Türkiye'de fotoğrafın bütünlüğüne baktığınızda makroekonomik dengelerde, belirli alanlarda ekonominin iyi gittiğini söylememek mümkün değil. İyi giden taraflar var. Ekonomi bir bütün. Bunun üretici kesimini oluşturan bölümde sıkıntılar var. Türkiye'de mal ve hizmet üretiminin hareketli olduğu bölüm ciddi sinyaller veriyor. Bu büyüklük ne olursa olsun, genel bütün içinde bir sıkıntı. Mutlaka buradaki düzenlemelerin yapılması, adaletin sağlanması gerekiyor. Türkiye'nin üretimini sıkıntıya sokacak yolda olunmaması gerektiğini düşünüyorum. Değerli Türk Lirası Türkiye'nin yönetim hücrelerini deforme ediyor, yok ediyor. Yarın yok olduğunda asıl acısını o zaman çekeriz. Biz tavrımızı ortaya koyduk, onlar anlamasa da temsil ettiğimiz kesimler anlayacak. IMF'nin bir taraftan bakıldığında Türkiye için sadece danışman olması gerekir, biz birçok olayı birbirine karıştırdığımız gibi IMF'yi de farklı bir yere oturtmuş vaziyetteyiz" açıklamasında bulundu.