YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TİM Koordinatörü Mertöz: Türk işadamları Hindistan'a kayıtsız kalmamalı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hindistan Ülke Masası Koordinatörü Rıdvan Mertöz ve Ekonomi Bakanlığı Hindistan Ülke...

TİM Koordinatörü Mertöz: Türk işadamları Hindistan'a kayıtsız kalmamalı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hindistan Ülke Masası Koordinatörü Rıdvan Mertöz ve Ekonomi Bakanlığı Hindistan Ülke Masası Sorumlusu Tülay Uyanık, Türkiye ve Hindistan arasındaki ticari ilişkiler, iki ülke arasındaki ihracat ve ithalat verileri ile mevcut yatırım imkanları değerlendirildi. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB)’nde düzenlenen bilgilendirme seminerinde Hindistan’ın güçlenen ekonomisine ilişkin bilgiler aktaran Rıdvan Mertöz, bu denli büyük ve potansiyeli yüksek bir ekonomiye kayıtsız kalmamak gerektiğini vurguladı.
Hindistan ile Türkiye arasındaki 4 milyar dolarlık dış ticaret hacminin 3,4 milyarının ithalata dayandığı bilgisini veren Mertöz, “İhracatçılarımızın Hindistan pazarındaki en büyük sıkıntısı yüksek gümrük vergisi uygulamaları. Yapılması gereken; ikili anlaşmalarla gümrük vergilerinin karşılıklı olarak makul ölçülere indirilmesidir. Ayrıca birçok ürüne ve hammaddeye uygulanan kota da ihracatın artışına ciddi bir engel olarak karşımıza çıkıyor. İhracatçılarımızın pazarda başarılı olabilmelerinin altın kuralı, gidilecek ülkenin her yönüyle araştırılması.” dedi.

HİNDİSTAN HEDEFİ 7 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Hindistan’ın her yıl mezun ettiği 400 bin mühendisi ile verimli mühendislik ve teknik iş gücü alanında öne çıktığını kaydeden Rıdvan Mertöz, Türkiye’nin 2023 hedefini ise 7 milyar dolar ihracat ve 7 milyar dolar ithalat olarak ifade etti. Özellikle altyapı çalışmaları ve müteahhitlik hizmetlerinde ülkenin önemli ihtiyaçları olduğunu aktaran Mertöz, “Yol, altyapı ve konut ihtiyaçları çok fazla. Ticarette ise çok dinamikler, sürekli bir şeyler satma gayretindeler. Dünyanın 5’te 1’ini oluşturan Hindistan ile otomotiv endüstrisi başta olmak üzere birçok iş kolunda önemli fırsatlar yer alıyor.” diye konuştu.
Çok önemli bir tarım ülkesi olmasına rağmen, son yıllarda sanayi alanında Hindistan’da ciddi atılımların yaşandığını söyleyen Tülay Uyanık da şöyle konuştu: “Biz nasıl Hindistan’ı hedef ülke olarak belirlediysek, onlar da bizi aynı şekilde görüyorlar. Bizi Avrupa’ya açılan kapı olarak görüyor, ülkemize sık sık ziyaretler gerçekleştirerek, fuarlarımıza yoğun katılımlar gösteriyorlar.”
2020 yılında Hindistan’ın, Japonya, Brezilya, Almanya ve Rusya gibi ülkeleri geride bırakarak dünyanın 3’ncü büyük ekonomisi olmasının öngörüldüğünü belirten Uyanık, ülkenin büyük miktarda yabancı yatırımcı çektiğini, yazılım ve bilgi teknolojilerinde dünyadaki öneminin giderek arttığını ve iyi eğitilmiş donanımlı genç nüfusu ile de giderek öne çıktığı bilgisini verdi.
İhraç pazarları için gerekli kalite ve standartta üretim yapacak makine ve teknolojiye olan taleplerinin giderek arttığını aktaran Uyanık sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkede altyapı ve inşaat faaliyetleri giderek artmakta ve şu anki değeri 1,2 trilyon doları bulmaktadır. Tarım sektöründeki iyileştirme çalışmaları kapsamında gıda ürünlerinin depolanması, dondurulması ve dağıtılması gibi alanlarda yeni makine ve ekipman ihtiyacı bulunmaktadır. Hindistan’ın Türkiye ihracatı bakımından önemi de hızla artmaktadır. 1995 yılında ihracatımızda 65’nci sırada olan Hindistan, 2010 yılında 43’ncü sıraya yükselmiştir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler