Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, kürk ve mücevher sektöründe yüzde 20’ye varan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarınının sıfırlanmasını talep etti. Büyükekşi, böylece katma değerli ürün üretiminin ve ihracatın artacağını ifade etti.
Değerli deri ve madenlere uygulanan vergi oranlarını değerlendiren Büyükekşi, şunları kaydetti:
“Türkiye ihracatta büyük dönüşüm geçiriyor. Bu dönüşümde Türkiye’nin ihraç ettiği malların kalitesi de artıyor. Eskiden ağırlıklı olarak tarımsal ürünler, tekstil ve hazır giyim sektörlerinde mal satarken, şu an sektör ve ürün gamımızı genişlettik. Her sektörden her ürünü dünyanın dört bir yanına satıyoruz.
Türkiye’ye özgü değerleri koruyarak, tasarım ve markanın gücünü bu değerlere ilave ederek ürünlerimizi artırıyoruz. Türkiye 772 milyar dolar milli geliri, 74 milyonluk insan kaynağı, ihracat segmentinde türlülüğü ile ekonomik, finansal, kültürel ve turistik çekim alanı haline geldi. Ülkemiz Avrupa ülkeleri yanında Ortadoğu, Rusya, Çin ve Japonya’dan gelen turistler için de önemli bir yer haline geldi. Türkiye’nin yakaladığı bu dinamiği artık etkili bir güce dönüştürme ve markalaşma vaktidir. Bu dönemde kıymetli kürk ile değerli maden ve pırlanta sektörleri haksız ÖTV uygulamaları sebebiyle geri planda kalmaktadır. “
Gelinen aşamada kürk giyim harcamalarının büyüdüğünü vurgulayan Büyükekşi, şöyle devam etti:
“Kıymetli kürkler yeniden moda haline gelmekte olup Rusya ve Çin gibi yeni orta ve zengin tabakanın genişlediği ülkelerde talep artmaktadır. 2011’de kıymetli kürk giyim harcamaları 15,2 milyar doları bulmuştur. Türkiye’de kıymetli kürk sektörünün ise önemli bir ihracat, üretim ve istihdam potansiyeli bulunmaktadır. Türkiye bu potansiyelin değerlendirilmesine yönelik önemli fırsatlar ile karşı karşıyadır.
Kıymetli kürk giyim ürünleri üretimi kıymetli kürk hayvan yetiştiriciliği ve tabaklanma, işlenme proseslerine bağlı olarak az sayıda ülkede yapılmakta ve çoğunlukla ihraç edilmektedir. Almanya, İtalya ve İspanya’daki üretim altyapısı Çin’e ve Hong Kong’a kaymaktadır.
Türkiye, Avrupa’dan ve Yunanistan’dan kayan kıymetli kürk üretiminin ve Rus müşteriler için ihracatın odağı olma fırsatı ile karşı karşıyadır. Türkiye kıymetli kürk sektörü bunu değerlendirecek üretim yapısını, birikim ve tecrübeyi, markalara ve perakende organizasyonlarını ve de ihracat gücünü elinde bulunduruyor. Ancak Türkiye’de kıymetli kürk sektöründe ithalatta ve yetiştiricilikte kıymetli ham kürk postlarına uygulanan ÖTV ve KDV ile yine aynı şekilde ihracat ve perakende satışlarda uygulanan KDV sektörün rekabet gücünü azaltmakta, sektörü kayıt dışına itmekte ve üretimin Türkiye’den Çin ve Hong Kong’a kaymasına sebep olmaktadır. Yine şu an uygulanan ÖTV ve KDV oranları başta Rus müşteriler için olmak üzere Türkiye’yi kıymetli kürk ürünlerinde çok pahalı hale getirerek ihracat potansiyelinin kullanılamamasına yol açmaktadır.
TİM Başkanı, vergi indiriminin kürk sektörüne getireceği faydaları da şöyle sıraladı:
\* Kıymetli kürk işleme ve konfeksiyon üretimi artacak, Yunanistan’ın Kastorya bölgesinin karşı karşıya kaldığı sıkıntılardan dolayı kaybetmekte olduğu üretim kapasitesi ve ihracat piyasasını Türkiye ikame edecek, yeni yatırımlar ve üretim artışı ile birlikte ilave katma değer ve istihdam yaratılmış olacak, yan sanayinin ilerlemesinin önü açılacaktır.
* Üretimde ve ihracatta hedeflenen katma değerli ürünlere geçilecek, kıymetli kürk ürünleri ile üretim ve ihracatta katma değer elde edilecektir.
* İstanbul bir moda ve alışveriş merkezi halini almaktadır. Kıymetli kürk ürünleri İstanbul’un bu özelliğine tamamlayıcı katkı sunacaktır.
Mehmet Büyükekşi, sektörün Türkiye’nin üretimine ve ihracatına daha fazla katkı vermesi adına şu önerilerde bulundu:
“Ham kürk postu, yarı işlenmiş ve işlenmiş kürk postları ithalatında ÖTV uygulanması kaldırılmalı veya halen yüzde 20 olarak uygulanan oran sıfıra indirilmelidir. Ülke içinde kıymetli kürk yetiştiriciliği ve avcılığı ile elde edilen ham kürk postları satışında ÖTV uygulaması kaldırılmalı veya halen yüzde 20 olarak uygulanan oranı sıfıra indirilmelidir. Kıymetli kürk sektöründe KDV oranı içinde yer aldığı deri ve ilişkili olduğu tekstil ve hazır giyim sektörü ile uyum sağlaması için yüzde 8 olmalıdır.”
Büyükekşi, “Bu önerilerin hayata geçirilmesi halinde ihracat ile iç satışlar 2 milyar dolarlık ek ciroya, kürklü ürünlerin üretim ve ihracatı, katma değeri en az 5 katı artışa ve sektörün katma değer zincirinde ilave 60-70 bin istihdam ile toplam 100 bin istihdama kavuşacaktır. “ ifadelerini kullandı.
ÖTV oranlarının kürkte olduğu gibi değerli taş ve pırlanta sektörünü de olumsuz etkilediğini belirten Büyükekşi, sektör adına şu talepleri dile getirdi:
“Sektörün hammaddesi olan pırlantada yüzde 20 ÖTV kalkarsa Türkiye’nin yıldızı parlayacak, İstanbul pırlanta merkezi olacak, pırlanta gibi gençlerimize istihdam olanakları doğacaktır. Dünyada değerli taş ve mücevher sektöründe ABD, Belçika ve Hindistan büyük pay almakta, Hindistan'da devlet bu sektöre teşvik vermektedir. Bu teşvikler sayesinde Hindistan'ın 2006’da senelik 4 milyar dolar olan mücevher ve işlenmiş taş ihracatının 2010'da 28 milyar dolara ulaşarak, Hindistan'ın toplam ihracatının yüzde 17'sine ulaşmıştır. Benzer şekilde Türkiye de değerli maden ve pırlanta sektörünü desteklemelidir. Bu şekilde Türkiye’nin 'pırlanta merkezi' haline gelmesi mümkündür.
Türkiye’nin rakipleriyle daha eşit şartlarda rekabet edebilmesi için pırlanta ve pırlantalı mücevher ithalinden alınan ÖTV sıfırlanmalıdır. Bu taşlar için dünyada hiç bir ülkede ÖTV ya da benzer nitelikte bir vergi uygulaması bulunmamaktadır. Değerli maden ve pırlanta ithalatından alınan ÖTV sıfırlandığı takdirde, sektör büyük bir atılım sürecine girerek ve 2023 ihracat hedefini 12 milyar dolardan 50 milyar dolara kadar çıkarma imkânı bulacaktır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz