Bursa'nın 2012 yılındaki en önemli projesi olan Timsah Arena Stadyumu'nda sıra çatı inşaatına geldi. İthal edilen 7 bin 200 ton çelik ile İstanbul'da kaba birleştirmeleri başlanan çatı kafesi, mart ayında stada monte edilecek. Almanya'da hazırlanan yanmaz teflon esaslı Timsah figürlü örtü de Temmuz ayında İsviçre'den getirilecek 150 dağcı ile takılıp inşaat tamamlanacak.
Bursa'nın 2012 yılındaki en önemli projesi olan Timsah Arena Stadyumu'nda kaba inşaat hedeflenen sürede bitti. Çatının yapımı içinde çalışmalar start aldı. Çatının monte edileceği çelik kirişlerin üretimine İstanbul'da devam edilirken, Almanya'da teflon üzerine kaplanacak membramların imalatı da sürüyor. Çatı kafesi parçaları mart ayında Bursa’ya gelecek. Yüzde 80'i yurtdışından ithal edilen 7 bin 200 ton çelik ile inşa edilecek olan stadyum çatısı ve dış cephesi, 65 milyon liraya mal olacak.
DÜNYADA 4 STADYUMDA VAR
Dünyada sadece 4 tane stadyumda kullanılan 'Germe Membran' sistemi yani çelik halatların gerdirilmesi ile stadyumun üzerinin kapatılması Türkiye'de ilk defa Timsah Arena'da uygulanacak. Çatı kafesinin montajının Nisan'da başlayıp Temmuz ayında bitirilmesi planlanıyor. Çatı yapımında kullanılan çeliklerin yüzde 20'si ise Türkiye'de üretilecek. Yüksek mühendislik becerisi gerektiren çatıya son olarak timsahın kabuğunu simgeleyecek membran kısmı monte edilecek. Montaj özel eğitimli dağcıların ip ile sarkmaları ile yapılacak. Timsahın ağzına cam giydirme yapılacak. Eksi 30 ile artı 85 dereceye kadar dayanıklılığa sahip olacak çatı hakkında bilgi veren Stadyumun Çatı işlerini yürüten Kazova İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mühendis ve Mimar Mustafa Demir, ana gövdesi yapılan çatının çelik konstrüksiyonunun malzemeleri atölyede düzenlenmeye başladığını ifade etti.
ÇATININ MONTAJI MART AYINDA BAŞLIYOR
Timsah Arena Stadyumu’nun Türkiye’ye hakikaten ses getirecek çok önemli yapılardan birisi olacağını belirten Demir, “Bu yapının çelik konstrüksiyonunun üzerine teflon kaplaması yapılacak. Çelik halatla gerdirmelerini, alüminyum giydirme cephesi kısmından kapsayan ikinci ihalesini biz aldık. Çok ciddi bir şekilde inşaat devam ediyor. Şu anda yurt dışında imal ettirdiğimiz çelik ham maddeleri olan yüksek mukavemetli saclar, İstanbul’daki fabrikamızda yapılıyor. Bu fabrikada üretiliyor ve mart ayından itibaren Bursa’ya gelecek ve montajı başlayacak” dedi.
TEFLON KAPLAMA TÜRKİYE’DE YOK
Timsah Arena’nın karakterine uygun bir kaplama yapılacağını söyleyen Demir, şöyle devam etti:
“Önemli yapının çelik kısmını biz 3 bölüme ayırdık. Birinci bölümde montajlar yapılacak. Bu da mart ayında başlayacak. Nisan ayında bitecek. Bütün çelik karkasın yerine konulması, haziran ayında tamamlanmış olacak. Peşinden ise teflon branda işlemi gelecek. Teflon branda da çok özel. Türkiye’de şu an teflonla kaplı başka stadyum yok. Teflon, yangına dayanıklı ve eksi 35 derece ve artı 80 derecede büzülmeyen kırılmayan, esnemeyen yapı malzemesidir. Bu yapının hakikaten karakterine uygun bir kaplama olacak.”
"TİMSAH ARENA 2013'ÜN SONUNDA HAZIR"
Çatının özel dağcılar tarafından monte edileceğini kaydeden Demir, “Bu çatı dağcılarla yerine monte edilecek. Çünkü halatlar üzerinde askılı bir şekilde yapılmak zorunda. Timsah Arena’nın ağzı cam giydirme olacak. Halatlar üzerinde cam montajlanacak. Ortaya çıktığı zaman çok şık duracak. Bütün çatı işlemlerinin 2014 yılının mart ayında bitmesi planlanıyor. Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin bizden istekleri dolayısıyla biz bunu 2013’ün sonuna doğru teslim edeceğiz. 2013 yılında Bursa yeni stadyumuna kavuşacak” dedi.
Almanya'da getirtilen 24 deprem izolatörünün kullanılacağı çatı 8 şiddetindeki depreme karşı dayanıklı olacak.
“ÇATI İMALATI GEBZE’DE YAPILIYOR”
Kazova İnşaat yetkililerinden Hasan Meral ise İstanbul’daki çatı işlemleri hakkında bilgi verdi. Kazova inşaat olarak Bursa Stadı’nın çelik konstrüksiyon, halat sistemini yaptıklarını hatırlatan Meral, “Çelik konstrüksiyonumuzda kullanılan yaklaşık 7 bin ton yüksek mukavemette çelik kullanılacak. Stadımız dünya çapında 5 stattan biri olmak üzere en yüksek teknoloji kullanılarak yapılmakta. Statta kullanıan deprem izolatörleri mevcuttur. Bu deprem izolatörler, Türkiye’de şu ana kalan yaşanmış olan bütün depremlere dayanıklı şekilde gerekli salınımı sağlayacak şekilde dizayn edilmiştir. İmalatımız Gebze’de yapılmaktadır” dedi.
ÇATIYI ÖZEL DAĞCILAR YAPIYOR
Montaj esnasında yaklaşık 500 kişinin çalıştığını söyleyen Meral, “Bunlardan 100 tanesi özel dağcı olacak. Halat germe işlemi özel dağcılar tarafından yapılacaktır. İsviçre’den getirilen özel hidrolik krikolar kullanılacaktır. İnşaatta kullanılan kaplama malzemesi yurt dışından ithal edilen özel bir malzemede oluşmaktadır. Bursa Büyükşehir belediyesini yaptıracağı stat dünyanın sayılı statları arasında olup Bursa’nın gurur kaynağı olacak” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz