İster ''Allah'ın işi!'' deyin, ister kafanızı bambaşka spiritüel bir kavrama bağlayın. ''İşte bizim de doğa ananın bir parçası olduğumuzun en büyük kanıtı!'' diyen çiçek çocuklardan da olabilirsiniz, ya da kasamayıp tesadüf der, gerçersiniz... Ama hakikaten ilginç. Çünkü başlıkta da söylediğimiz gibi, bu sebze & meyvelerin vücudumuzun nerelerine iyi geldiği resmen tiplerinden belliymiş!
Havucu bıçakla ikiye ayırdığınızda karşılaştığınız görüntü çok açık; ortada irisvari bir merkez var, çevresi biraz daha büyük bir daireyle çevrili. Daireden dışarıya doğru da birçok ince damar uzanıyor; aynı gözümüzdeki gibi. Havucun en büyük yararı tam da en çok benzediği organımıza. Havuçta olan tüm o vitaminler, antioksidanlar, betakarotenler filan;
Sarı Nokta Hastalığı'nı (Maküler Dejenerasyon) engelliyor, yaşlı insanlarda görme kaybına sebep olan hastalığı hani!
Şuraya aşırı sağlıklı bir bonus bırakalım:
Yani... Nesini tasvir edelim şimdi :) Benzerlik o kadar açık ki!
Cevizin içindeki Omega-3 yağ asidi, beyin fonksiyonlarının daha sağlıklı işlemesini sağlıyor.
Yalnızca sebzeler, meyveler de değil; bu naçizane deniz hayvanının da çok benzediği (ve her nedense aşırı önem verdiğimiz) organ çiftine epey yardımı dokunuyor.
Evet; istiridye içinde barındırdığı folik asit ve çinko sayesinde testisleriniz daha mükemmel, spermleriniz daha kaliteli! - - - - - -
İnternet göğüse benzetilen portakallarla, mandalinalarla dolu; ancak sorumuzun doğru cevabı, caps'lerde diğerlerine nazaran daha seyrek kullanılan GREYFURT olacaktı!
Çünkü göğüse benzeyen greyfurtun diğer turunçgillerden daha fazla içerdiği bir madde var, ismi de Limonoid. Limonoid, göğüs kanseri gelişimini engelleyen bir madde. Gerekli testler hem hayvanlar, hem de insanlar üzerinde yapıldı; onaylandı.
_Zencefilin o keskin tadı var ya hani, işte o tad bu sebzenin içindeki Gingerol maddesinden kaynaklanıyor... Gingerol, ABD Tarım Bakanlığı tarafından
bulantı ve kusmayı engelleyici bir doğal ilaç olarak nitelendiriliyor._
Ve söylemeye gerek yok; zencefil mideye fazla fazla benziyor...
Şaşkınız doğa ana, şaşkınız.
_Sarmaşık patatesi olarak da bilinen bu sebze çeşidi de tipinin benzediği
pankreası koruyor, kolluyor... Nasıl mı?_
İçinde barındırdığı betakarotenler ve güçlü antioksidanlar sayesinde. Sadece pankreas da değil, vücuttaki tüm dokulara iyi geliyor tatlı patates.
Bu şaşkınlık verici listeyi bitirmeden, bir adet de içecekten bahsedelim.
Kanda bulunan ve kalp rahatsızlıklarına sebep olan LDL kolesterolünü durdurmayı en iyi beceren besin; kırmızı şarap. Üstelik bu binlerce yıllık içecek kanın yoğunluğunu da inceltiyor, böylelikle kanın damar içinde pıhtılaşması ve kalp krizi ihtimalini de azaltıyor.
Kemikleri güçlendiren maddelerden biri de silisyum;
kereviz de doğal bir silisyum deposu.
Bir benzerlik daha ister misiniz?
Kemiklerin de, kerevizin de %23'ü sodyum ;)
Barbunyanın içindeki vitaminler olsun, mineraller olsun...
_Tip ikizine yardım etmekten çekinmeyen bir sebze daha!
_
Üzümün akciğer dokusuna olan benzerliğini lisede biyoloji dersi almış olan herkes hatırlar, lise veya dersane biyoloji öğretmenlerinden en az biri ilgili dersi anlatırken ''Akciğerdeki küçük torbacıklar, aynı üzüme benzer'' cümlesini kurmuştur...
Eh, boşuna değilmiş. Üzüm, içerdiği proantosiyanidin maddesi ile astım rahatsızlığını ve birçok alerjiyi engelliyor!
En barizlerinden biriyle bitiriyor, babaannemizin ''Domates ye gari, kan yapar!'' deyişini güncelliyoruz.
Domatesteki anahtar maddemizin adı da likopen. Hem kadınlarda, hem de erkeklerde kalp rahatsızlığı risklerini engelleyen, mucizevi likopen!
_Kaynaklar: Womansday.com, Celestialhealing.net, Erinjanus.com & Littlethings.com_