Türkçe farklı dillerden birçok kelimeyi dağarcığına katmış bir dildir. Tıraş kelimesi de dilimize Farsça “teraş” kelimesinden türeyerek gelip yerleşmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) tıraş kelimesi için isim türünde beş farklı tanım yapmıştır. Bu tanımlardan biri halk ağzında argo olarak bilinir. Türk Dil Kurumu’nun resmi internet sitesindeki Güncel Türkçe Sözlük sayfasında yer alan tanımlara göre tıraş kelimesi şu anlamlara gelen bir kelimedir:
Tıraş yazımı en sık karıştırılan ve hataya düşülen yabancı kökenli sözcükler arasındadır. İsim türünde olan tıraş kelimesi Türk Dil Kurumu’na göre “tıraş” olarak yazılır. Tıraş kelimesi birçok atasözünde ve deyimde de yer alan bir kelimedir. Ayrıca farklı kelimeler ile bir araya gelerek yeni anlamda ve birleşik türde yeni kelimeler de üretebilir.
Günlük konuşma dilinde en sık kullanılan kelimelerden biri olan tıraş kelimesinin yazımında çoğu zaman yanlışa düşülür. Genel olarak yanlış kullanıldığı şekli ile traş TDK Sözlük sayfasında doğru biçimi olan tıraş olarak yazılmalıdır. Tıraş doğru yazılışı için bazı örnek cümleler şu şekildedir: