HABER

Tire'de 3 bin yıllık kaya mezarı bulundu

İZMİR (İHA) - İzmir'in Tire İlçesi'nde tarihçi Munis Armağan, 3 bin yıllık Irmak Tanrısı Kayıstiros'un mezarını bularak gün ışığına çıkardı.

Tireli tarihçi-yazar Munis Armağan, yeni kitabı için yaptığı araştırmalar sırasında kaya mezarlarının izlerine rastladı. Kısa sürede mezarları bulan Armağan, bölgenin acil olarak arkeolojik korumaya alınıp turizme kazandırılmasını istedi. Mezarların ilçeye girişte Maltepe mevkii Laletepe'de bulunduğu belirten Armağan, mezarların ünlü coğrafyacı Strabon'un M.Ö 50'lerde yaptığı gezi notları arasında da yer aldığını söyledi.

Mezarların ve bölgenin arkeolojik koruma altına alınması gerektiğini ifade eden Munis Armağan, kaya mezarlarının en az 3 bin yıllık olabileceğini söyledi. Mezarların Tire tarih literatüründe yer almadığına dikkat çeken Armağan, yaptığı araştırmalara göre mezarların "Roma Dönemine" ait olduğunu bildirdi. Armağan, "Strabon'un gezi notlarına göre, mezarlar Küçük Menderes bölgesinde yaşayan Irmak Tanrısı Kayıstiros (Küçük Menderes) ve önceleri bölgeye ve daha sonra Ege ve Asya Kıtası'na adını veren Asia ait de olabilir" dedi.

Tarih boyunca önemli bir yerleşim alanı olan Tire ve çevresiyle ilgili 20 kitabı bulunan yazar Armağan, "Tümülüs şeklindeki tepenin batıya bakan kısmında yer alan iki mezar arasında, 10 metrelik bir mesafe bulunuyor. Dışarıdan bakıldığında girişleri incir ağacı ve dikenlerle kaplı olan mezarların biri diğerine oranla daha büyük. Büyük mezarın girişi kısmı için 6 metrelik bir kaya düzgün bir şekilde kesilmiş. Büyük mezarın yanında ikinci bir küçük bir mezar odası daha bulunuyor. Küçük mezar odasında iki platform, büyük mezar odasında üç cenaze platformu bulunuyor. Diğer mezarda ise cenazeler için iki platform yer alıyor. Yerden 40 santim yükseklikte hazırlanmış platformlarla birlikte mezar odalarının yüksekliği orta kısımlarda 1.50 metreye kadar ulaşıyor. Değişen 3 ile 5 metrekare arsındaki mezar odalarında bulunan platformların uzunlukları da, 1.70 ile 1. 90 metre arasında değişiyor" şeklinde konuştu.

Arkeolojik kazılarla bölgede daha başka mezarların da bulunabileceğini söyleyen Armağan, "Görünen şekliyle mezarlar, çok tanrılı döneme ait. Tek tanrılı dinler döneminde de Bizanslılar tarafından soyulmuş olma olasılığı çok yüksek. Tarihin bir dönemine ışık tutacak olan bu mezarlarda ciddi bir arkeolojik inceleme yapılması gerekiyor. Tepenin güney kısmında bulunan ve bugün sadece kolonlarının bulunduğu Rum Agias Gianis (Aya Yani) Şapel'i bölgenin önemini farklı bir biçimde ortaya koymaktadır. Bu bölgede acil olarak arkeolojik incelemeler başlatılıp, koruma altına alınması gerekir. Laletepe'de yapılacak incelemeler sonunda daha başka mezarların bulunmasının yanında, tarihe ışık tutacak yeni bilgilere de ulaşmak mümkün" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler