HABER

TIR'ların içeriği belirlendi, gizlilik kararı verildi

Dün durdurulan 7 TIR’dan aranan 3 TIR’lardaki malzemelerin savcılıkça tespiti yapıldı, MİT’in malzemelerin kendilerine ait olduğunu belgelemesi üzerine soruşturmada gizlilik kararı verildi.

TIR'ların içeriği belirlendi, gizlilik kararı verildi

Adana’da yaklaşık 5 saat süreyle gergin saatlere yol açan 3 TIR’ın aranması operasyonunun detayları gün ışığına çıktı.

İhbarın sabah saatlerinde yapıldığı, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ile yetkili savcının arama kararı vermesinden sonra Tarsus- Adana- Gaziantep (TAG) Otoyolu’nun Ceyhan İlçesi Sirkeli Gişesi önünde durdurulması ile savcılık, valilik ve MİT arasında yoğun görüşme trafiğine neden oldu. Polis ekipleri de devreye girdi ve zaman zaman gerginlik oldu. Savcının yanı sıra Vali Hüseyin Avni Coş, polis ve MİT’in üst düzey yetkilileri de arama bölgesine gitti.

Savcı, yetkililerin sözlü açıklamalarına karşın aramayı sürdürürken yazılı belgeler ulaştırıldı. TIR’lardaki yükün MİT’e ait olduğuna ilişkin belgeler ulaşınca, yetkili savcı aramayı durdurdu. Şöförler ve diğer görevliler için de gözaltı işlemi yapılmadı.

TMK ile yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilli’ğinden alınan bilgiye göre, TIR’lardaki malzemelerin tespiti yapıldıktan sonra TIR’lar yoluna devam etti. Ancak malzemelerin niteliği ve yürütülen soruşturmanın gizli olması nedeniyle başka bir bilgi verilemeyeceği belirtildi.

Kentin başka bir noktasındaki TIR’da yapılan aramanın ise bu operasyon kapsamında olmadığı belirlendi.

LOĞOĞLU: KOORDİNASYON YOK MU?

CHP Adana Milletvekili emekli büyükelçi Faruk Loğoğlu da yaptığı açıklamada, MİT’in yurt dışı operasyon yetkisi olmadığını, yurt içi operasyonlarda da koordinasyon yapılması gerektiğini savunarak, "Bu TIR’lar yurt içinde bir operasyon ile ilgili ise İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı bir koordinasyon yapamıyor mu?" diye sordu.

MİT TIRLARI DOKUNULMAZ MI?

Twitter’de hukuki bilgilerin paylaşıldığı @hakimsavcilar isimli hesaptan Adana’da durdurulan ve MİT’e ait olduğu açıklanan TIR’larla ilgili atılan twitlerde, MİT TIR’larının dokunulmazlığının olmadığı, suçun olup olmadığının ise toplanacak deliller sonrası belirleneceğine dikkat çekildi.

Hakim ve savcılık mesleğine ilişkin bilgiler, soru ve cevaplar ile hukuki bilgilerin paylaşıldığı Twitter hesabından TIR’larla ilgili şu twitler atıldı:

"MİT’in TIR’larının dokunulmazlığı yoktur. MİT görevlilerinin görevleriyle ilgili suçları için Başbakan’dan izin gerekir. Bir suçun görev suçu olup olmadığını değerlendirmek için önce ona ilişkin deliller toplanır. Sonra yapılan değerlendirmede görev suçu olduğu düşünülürse soruşturma izni istenir. Bir örnekle açıklanırsa, MİT’in TIR’ları ile ( .....) bir görevliyi kimse durduramayacak mı? Elbette hayır. TIR durdurulacak, aranacak, suç unsuru yoksa bırakılacak, görev suçu varsa deliller toplanıp izin istenecek. Örnekteki gibi görevle ilgili olmayan bir suçsa doğrudan soruşturulacak. Kimsenin suç işleme imtiyazı olamaz."

GAZETECİLERİN KAYITLARI KAYIP

Polis kimliği göstererek arama bölgelerinde görev yapan gazetecilerin kameralarından alınan hafıza kartlarının iadesi bugün öğlen saatlerinde sağlanabildi. Valiliğe yapılan başvuruya uzun süre yanıt verilmezken, kayıtlar silindikten sonra bazı hafıza kartlarının iadesi gerçekleşti. Bazı hafıza kartlarının nerede olduğu anlaşılamadı.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nden yapılan açıklamada, dün gazetecilere yönelik uygulamaların yasa ve kural dışı bir görüntü sergilediği, halkın haber alma hakkının gölgelendiği savunuldu. Durdurulan TIR’lardan görüntü almak isteyen DHA, AA ve Başkent TV muhabirleri de polis tarafından engellenerek birkaç kez kısa süreli gözaltına alınmış, kendileri serbest bırakılmış, kameralarındaki hafıza kartlarına el konulmuştu. (DHA)

En Çok Aranan Haberler