HABER

Tırnak batması en çok gençleri tehdit ediyor

Toplumda en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olan "tırnak batmasının" ciddiye alınması gerektiği bildirildi.

ANKARA (ANKA) -Prof. Kömürcü, "En sık ergenlik ve genç erişkinlik döneminde görülen tırnak batmasına, genetik yatkınlık dâhil pek çok etken neden oluyor" dedi.

Turgut Özal Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Mahmut Kömürcü, en sık rastlanan ayak sorunlarından birinin tırnak batması olduğunu, hastaların genellikle parmakta kızarıklık, şişlik ve ağrı şikâyeti ile doktora başvurduğunu söyledi. Kömürcü, ileri derecede batması olan hastalarda ayakkabı giymekte zorlanma, akıntıya bağlı çoraplarda kirlenme, iltihap ve abse görüldüğüne dikkati çekti. Tırnak batmasının genelde ayak başparmağında görülen; tırnağın yumuşak dokuyu tahrişine bağlı iltihaplı ya da iltihapsız olabilen kronik yara olduğunu söyleyen Prof. Kömürcü, "En sık görülme dönemi ergenlik ve genç erişkinlik dönemidir" dedi.

-SİVRİ BURUNLU AYAKKABILARA DİKKAT-

Prof. Mahmut Kömürcü, tırnak batmasına neden olan etkenleri de şöyle sıraladı: "Parmakların rahat olmadığı, özellikle sivri burunlu ayakkabı kullanımı, tırnakları çok kısa ya da düz kesmek, törpülememek, tırnaklara alınan darbeler, ailede tırnak batması olan kişilerin olması tırnak batması şikâyeti olma ihtimalini artıran nedenlerdendir. Tırnak batmasını; tırnağın mantar enfeksiyonu, yapısal anormallikleri ve tırnak etrafındaki dokunun iltihabından ayırmak gerekir. Çünkü bu durumlarda genellikle tırnak çekimi gerekmez. İlaç tedavisi yeterlidir."

Tırnak batması tedavisinde tırnağın çekilmesinin gerekebileceğini de ifade eden Kömürcü, şu bilgileri verdi:

-İKİ TÜRLÜ TEDAVİ EDİLEBİLİYOR-

"Yeni oluşmuş ve hafif batma şikâyetleri olan hastalarda batan kısmın altına pamuk konularak tırnakla cilt arasında tampon bölge oluşturulur. İşlem sonrası konulan pamuğun günlük değiştirilmesi, hastanın tırnaklarını düz kesmesi, dar olmayan veya ucu açık ayakkabıları tercih etmesi tedavi başarısını anlamlı derecede artırır. İleri derecede şikayeti olan hastalarda ise tırnağın çekilmesi gerekir. Tırnak kısmen ya da tamamen çekilerek tırnak kökü kazınır, aynı yerden batmayı engellemek amacıyla tırnak kökünün batan tarafı tahrip edilir ve komşuluğundaki anormal şiş doku çıkarılır. İşlem sonrası istirahat etmek faydalıdır. Hasta ilk birkaç gün pansumanı ıslatmamalı ve parmağına yük vermeden yürümelidir. İşlemden bir hafta sonraki kontrolde bir anormallik yoksa normal ayakkabı giyilebilir ve günlük rutin hayata dönülebilir. Tırnağın tekrar kesilecek kadar uzaması yaklaşık 3-4 ayı bulur" dedi.

En Çok Aranan Haberler