Tırnak işareti, yazılar içerisinde yapılan doğrudan aktarmaları belirtmek için kullanılır. Tırnak işareti kullanımı ile başkası tarafından söylenen sözler belirtilebilir. Sözlerin asıl sahibi belirtilebilir aynı zamanda kaynak göstermek için de kullanılır. Bu sayede okunan sözlerin asıl sahibi ve kaynakça kullanıcıya doğru bir şekilde aktarılır. Tırnak işaretinin kullanıldığı durumlarda, alıntılarda değişiklik yapmak mümkün değildir.
Tırnak işaretli cümleler ile vurgulanmak istenilen kelimeler ön plana çıkarılır. Yazar, özellikle durmak istediği fikri tırnak işareti ile ön plana çıkarabilir. Bu sayede verilmek istenilen fikir, doğrudan kullanıcıya aktarılır. Uzun alıntıların yapıldığı durumlarda, her paragraf mutlaka tırnak işareti içerisine alınır. Tek tırnak işareti kullanımı ise öne çıkartılmak istenen kelimeler için kullanılır. Aynı zamandan tek tırnak işareti içerisindeki kelimeler de alıntıdan bir parça olabilir.
Örneğin; şiir adları, özel isimler ve başlıklar vurgulama amacıyla tek tırnak işaretine alınır. Tek tırnak işareti, çift tırnak işaretinin içerisinde de kullanılabilir. Tek tırnak işareti ile kısa konuşmalar, söylenilen sözler aktarılır. Çift tırnak işareti kullanarak bir olayı anlatırken, olay arasındaki kısa konuşmalar için tek tırnak işareti kullanılır. Böylece cümlenin akışı ve düzeni karışmadan, istenilen konuşmalar ve alıntılar aktarılabilir.
Tırnak işareti, noktalama işaretleri arasında yer alır. Kelime veya kelime grupları için baş ve son kısımda kullanılır. Doğrudan yapılan aktarmalar, tırnak işareti ile okuyucuya belirtilir. Alıntılama yapmadan önce tırnak işareti kullanmak zorunludur. Cümle ortasında kullanılabilir veya cümleye tırnak işareti ile başlanabilir.
Tırnak işaretine alınmış cümlenin sonu, gerekli noktalama işareti ile sonlandırılıp tırnak işareti ile bitirilir. Gerekli noktalama işareti kullanıldıktan sonra, cümlenin en sonunda tırnak işareti kullanılır.
Tek tırnak işareti için belirtilen kurallar farklıdır. Tek tırnak işareti ile kısa konuşmalar, vurgulanmak istenilen kelimeler aktarılabilir.
“Arkadaşımı yolda gördüm ve ‘ne zaman maç yapacağız?’ dedi.” Örnek cümledeki gibi tek tırnak ile konuşma aktarılır. Tırnak işaretlerini kullanırken, gerekli noktalama işaretlerine tırnak içerisinde yer verilir. Cümlelerin bitiminde mutlaka tırnak işareti olur.