KADIN

Tiroid belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Tiroit hastalığı, erkeklere oranla kadınlarda daha çok görülen bir rahatsızlıktır. Salgıladığı hormonlar sayesinde birçok işlevi düzenleyen tiroidin, eksikliği veya fazlalığının ciddi sonuçları olabilir. Bu yüzden tiroid belirtileri nelerdir, tiroid nedir, neden olur ve nasıl tedavi edilir konularını bilmek önemlidir. Haberimizde tiroid hastalığı tedavisini detaylı bir şekilde anlattık, buyursunlar.

Tiroid belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Tiroid bezinin salgıladığı T3 ve T4 hormonlarının seviyesini etkileyen karalahana bitkisinin yoğun olarak tüketilmesinden dolayı, Doğu Karadeniz bölgesinde daha yaygın olarak görülen tiroid hastalıklarının önüne geçmek mümkün. Doğru beslenme ve ilaç takviyesinin yanı sıra bitkisel tedaviyle de önlenebilen tiroid hastalığı artık kabus olmaktan uzak. Tiroid belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl olmalıdır diyenler için detaylar yazımızda yer alıyor.

TİROİD BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tiroid hormonlarının fazla ya da az salgılanması sağlık açısından olumsuz sonuçlar yaratır. Tiroid hormonlarının fazla salgılandığında hipertiroid meydana gelir. Belirtileri ise şu şekildedir;

Huzursuzluk
Çarpıntı
Terleme
Sıcak ve nemli deri
Geçmeyen ishal
Yüksek tansiyon
Uykusuzluk
Sinirlilik
Zayıflama
Sıcağa gelememe
Adet düzensizliği
Ellerde titreme
Tiroid bezinin büyümesi
Gözlerde büyüme
Saç dökülmesi, saçlarda kırılma ve incelme
Parlak ışığa duyarlılık

Tiroid hormonlarının az salgılandığında ise hipotriod rahatsızlığı meydana gelir. Belirtileri ise;

Ses kısıklığı
El ve ayaklarda ödem
Depresif hal ve mutsuzluk
Kabızlık
Hızlı kilo artışı
Çabuk yorulma ve hareketlerde yavaşlık
Soğuğa duyarsızlık
Adet süresi düzensizliği
Erkeklerde ergenlik gecikmesi
Boyunda şişlik

TİROİD NEDİR?

tiroid-kanseri

Tiroid, soluk borusunu üç taraflı olarak kaplayan bir bezdir. Tiroid bezinin salgıladığı T4 (tiroksin ya da kalkanbezi hormonu)ve T3 (triiyodotironin) hormonları vücudun adrenalin ve dopamin hormonlarını salgılamasına ve hormonların dengeli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Adrenalin ve dopamin, korku, heyecan ve zevk gibi duygusal tepkilerde aktif rol oynarlar. Tiroid bezinin salgıladığı diğer hormonlar, kalori ve oksijenin enerjiye dönüştürülmesini sağlayan metabolizmanın düzenli olarak çalışmasına destek olurlar.

Tiroid bezi düzgün çalışmazsa vücut proteinleri yakamaz, bu da karbonhidratların ve proteinlerin işlenmesini engeller. Bu nedenle tiroid hastalıkları kontrolsüz biçimde kilo alımına sebep olur. Çoğu vakada, tiroid bezindeki düzensizliğin ilaç tedavisi ya da beslenme düzeninde değişiklikle kontrol altına alındığı görülmüştür.

GUATR NEDİR?

Tiroid bezinin büyümesine denilen guatr, değişik şekillerde olabilir. Bunlardan nodülsüz guatrda her iki tiroid bezi simetrik olarak büyür, yüzü düz ve yumuşaktır. Nodüler guatr da ise tiroidin yüzü boğum ve tümseklerden oluşur. Bunun sebebi de tiroid bezi büyümesi ile birlikte bir veya daha nodül içermesidir.

TİROİD HASTALIĞI NEDEN OLUR?

Robotla tiroid ameliyatı güvenle yapılabilir mi?

Tiroid beziyle ilgili hastalıklarda belirleyici bir etken vardır. Tiroid, kendi kendine hormon üretemez, bir uyarıcıya ihtiyacı vardır. Bu durumda tiroid bezi çalışmazsa ne olur? Tiroid bezi vücudun ihtiyaç duyduğu hormonları üretebilmek için, tiroid uyarıcı hormon (TSH) salgılayan hipofiz bezinin yardımına muhtaçtır. Hipofiz bezinin TSH salgılayamayacak durumda olması da tiroid bezi hastalıklarına sebep olur. Tiroksin ya da triiyodotironin salgılanmasını tetikleyen TSH hormonunun yeterli seviyede olmaması, bu hormonların çok az ya da çok fazla üretilmesine neden olarak tiroid hastalıklarındaki baş aktör konumuna gelmelerine sebep olur. Örneğin, tiroid bezinin az çalışması ne tür hastalıklara yol açar sorusunun birincil yanıtı hipotiroididir.

TİROİD HASTALIKLARI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

iStock-823268986

Tiroid hastalıklarının tedavisini tek bir başlık altında aktarabilmek mümkün değildir. Tedavi yöntemini aktarabilmek için önce hastalığın türü tespit edilmelidir. Tiroid bezinin az ya da fazla miktarda hormon üretmesine bağlı olarak hastalığın tedavi yöntemi de farklılık gösterir.

Hipofiz bezinin fonksiyonuna bağlı olarak pek çok farklı tiroid bezi rahatsızlığı meydana gelir. En yaygın görülen tiroid hastalıkları, aşırı miktarda hormon üretilmesi sonucu oluşan hipertiroidi ve yetersiz oranda hormon üretilmesinden kaynaklanan hipotiroididir.

HİPERTİROİDİ

Pek çok farklı durum hipertroidiye sebep olabilir. Otoimmun bozukluğundan kaynaklanan graves hastalığı, hipertiroidinin en yaygın nedenidir. Tiroid bezi nasıl hızlı çalışır sorusunun yanıtı otoimmun sistemindeki bir bozukluktur. söz konusu bozukluk, tiroid bezinin çok fazla hormon üretmesine neden olur. Hipertroidi kadınlarda daha sık görülür. Genetik olarak kan bağı olan kişilerde birbirine aktarılabilen hipertiroidin diğer nedenleri,

  • T4 ve T3 hormonlarının üretimi için ana madde olan iyotun fazlalığı,
  • T4 ve T3 hormonlarının kontrolsüz sızmasına neden olan tiroid bezi iltihabı,
  • Yumurtalık ya da testis tümörü,
  • Hipofiz ya da tiroid bezi tümörleri,
  • Beslenme ya da ilaç yoluyla çok fazla miktarda tetraiyodotironin almak şeklinde sıralanabilir.

Hipertiroidi hastalığında gırtlakta özellikle başın geriye yaslanmasında belirginleşen ve fiziksel muayenede ele gelen bir ya da birden fazla tiroid nodülü oluşur. Hastada ayrıca,

  • İştah artışı,
  • Gerginlik,
  • Huzursuzluk,
  • Konstantrasyon eksikliği,
  • Kalp atışlarında düzensizlik,
  • Kaşıntı,
  • Saç dökülmesi,
  • Bulantı ve kusma gibi belirtiler gözlemlenir.

Eğer hastada,

  • Nefes darlığı,
  • Bilinç kaybı,
  • Geçmeyen baş dönmesi,
  • Hızlı ve düzensiz kalp atışı gibi belirtiler gözlemleniyorsa vakit kaybetmeden tıbbi yardım alınması gerekir. Kişide hipertiroidi şüphesi varsa tiroid testi olarak adlandırılan kolesterol ve hormon testleri uygulanarak hastalık teşhis edilmeye çalışılır.
    Hipertiroidi tedavisinde yaygın olarak uygulanan üç yöntem vardır.

  • Eğer hastalık yaşamı tehdit eder boyuta gelmemişse tapazol etken maddeli ilaçların kullanımıyla tiroid bezi aktivitesi kontrol altına alınır.
  • Hastalık ilaçla tedavi evresini geçmişse, radyoaktif iyot yöntemine başvurulur. Bu yöntemle aşırı hormon üreten hücreler yok edilir. Bu yöntemin, ağızda ve gözlerde kuruluk, boğazda ağrı gibi yan etkileri olabilir.
  • Son tercih olarak doktor tiroid bezinizin bir kısmını ya da tamamını almayı tercih edebilir. Bu durumda hipotiroididen korunmak için T4 ve T3 hormonlarının takviyesine ihtiyaç duyulur.

HİPOTİROİDİ

Hipertiroidinin aksine hipotiroidi, T4 ve T3 hormonlarının yeterli düzeyde üretilmemesinden kaynaklanır. Vücutta bulunan neredeyse tüm organlara enerji sağlamakla yükümlü olan tiroid bezinin düzgün çalışmaması bu hormonların az üretilmesine neden olur ve kalp ritminden sindirim sistemine kadar pek çok eylemi etkiler.

Tiroid bezinin az çalışması durumunda ortaya çıkan hipotiroidi bağışıklık sistemindeki bozukluktan kaynaklanır. Antikorlar, vücuda giren zararlı bakteriler yerine sağlıklı doku hücrelerini hedef alır. Bu saldırıda hasar alan tiroid bezi vücudun ihtiyaç duyduğu oranda hormon üretemez. Ayrıca, hipertiroidiye bağlı olarak hastanın tiroid bezinin alınması da hipotiroidiye neden olabilir. Hipotiroidi olduğundan şüphelenilen kişide,

  • Halsizlik,
  • Üşüme,
  • Depresyon,
  • Ciltte kuruluk,
  • Kaslarda zayıflık,
  • Kilo alımı,
  • Düşük kalp ritmi,
  • Yüksek kolesterol,
  • Adette düzensizlik gibi belirtiler gözlemlenir.

Hipotiroidinin tedavisinde yaygın olarak hormon takviyesi uygulanır. Yapılan kan testleriyle hastanın ihtiyaç duyduğu hormon miktarı belirlenir ve ilaçlar aracılığıyla bu oran yeterli seviyeye yükseltilir. Hipotiroidi hastası için tiroid tedavisi ne kadar sürer sorusunun yanıtı ömür boyudur. Bu hastalık, tam olarak tedavi edilemez ve yaşam boyu kontrol altında tutulması gerekir. Levoksil etken maddeli ilaçlar T4 hormonunun sentetik bir kopyasını üreterek organların ihtiyaç duyduğu hormon takviyesini sağlar. Yaşam boyu süren ilaç tedavisinde her yıl düzenli olarak yapılan TSH ölçümleriyle hastanın ihtiyaç duyduğu hormon miktarı belirlenir. Her yıl aynı oranda hormon takviyesi yapılmaz.

TİROİD HASTALIKLARINA İYİ GELEN BİTKİLER

iStock-469680057

Tiroid hastalıklarının tedavisinde en etkin yöntem doktor kontrolünde yapılacak testler neticesinde uygulanacak ilaç tedavisi ya da cerrahi müdahaledir. Ancak bazı şifali bitkileri tüketerek tiroid bezindeki sorundan dolayı oluşan hormonal dengeyi sağlamak da mümkündür.

1. Dereotu
Üç ay boyunca her öğünden önce bir yemek kaşığı dolusu dereotunu çiğnemek tiroid bezinin düzgün çalışmasını sağlayarak hastalığa bağlı oluşan hormonal dengesizliği kontrol altına alır.

2. Ceviz
Tiroid bitkisel tedavisinde en etkili doğal kaynaklardan biri de ceviz kürüdür. 1 litre alkali su içerisine 21 adet cevizi parçalamadan bütün olarak atın. Karışımı barındıran kabınızı alüminyum folyoya sararak bir hafta ışık görmeyen bir yerde bekletin. 7 günün sonunda karışımdan bir bardak için ve ardından karışımın içerisindeki cevizlerden birini yiyin. Karışım tükenene kadar bu kürü uygulamaya devam edin.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler