Bu hastalıklardan bazılarının tedavisi ise öncelikle tiroid bezlerinin tedavi edilmesini gerektirir. Tiroid bezlerinin tedavisi, hastalığın boyutlarına göre medikal ya da cerrahi olabilir. Çok merak edilen tiroid cerrahisi hakkında, Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar'ın bilgisine başvurduk.
Tiroid cerrahisi hangi durumlarda gereklidir?
Tiroidinin her hastalığı cerrahi müdahale gerektirmez. Örneğin tiroidin az çalışması medikal olarak tedavi edilir ama fazla çalışmasının tedavisi cerrahi olabilir. Yine de önce medikal çözümler denenir. İlaçların işe yaramadığı durumlarda tiroid bezinin tamamı ya da büyük kısmı çıkartılarak müdahale edilebilir. Tiroid salgısının normal seviyede olduğu fakat bezlerin yapısal olarak bozuk olduğu nodül ve kanser oluşumlarında ise ameliyat ilk tercih olur.
Tiroid cerrahisinde, hastalığın derecesine göre tiroid bezlerinin ne kadarının alındığına göre isimlendirilen çeşitli metotlar uygulanır. Bezlerin tamamen alınması "total tiroidektomi", yarısının çıkarılması ise "lobektomi" olarak adlandırılır. Gerek bulunduğu yer gerekse fonksiyon olarak son derece hayati bir öneme sahip olan tiroid bezlerinin ameliyatının deneyimli bir cerrah tarafından yapılması gerekir.
Tiroid cerrahisinde uygulanan yöntemler
Operasyona karar verilen hastalardan, ameliyat saatinden en az 8 saat önce beslenme faaliyetine son vermeleri istenir. Yaklaşık 2 saat süren operasyon sırasında hastalar genel anestezi altında uyutulurlar. Boyunda açılan standart bir kesiden bezlere ulaşılır. Sorunun boyutuna ve cerrahın tercihine göre daha küçük bir kesiden, video kamera kullanılarak da operasyon gerçekleşebilir. Bazı özel durumlarda tiroid ameliyatı, koltuk altından girilerek, bir robot aracılığıyla da yapılabilir. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar, hastaların ameliyatın ertesi günü normal hayatlarına dönebileceklerini fakat aşırı kuvvet gerektiren işlerden bir süre uzak durmaları gerektiğini hatırlatıyor.